Van de coronacrisis in een relatiecrisis
Als je relatie niet goed zat voor de coronacrisis dan heb je het nu helemaal zwaar. De genomen maatregelen zorgen ervoor dat jullie huis misschien wel meer dan ooit voelt als een gevangenis. Je kunt elkaar niet meer ontlopen en dat brengt het risico met zich mee dat jullie relatie verder verslechtert. Ergernissen, conflicten en ruzies volgen elkaar in rap tempo op. Hoe houd je het hoofd koel voor jezelf en je kinderen tijdens deze lastige situatie?
Wij vroegen onze mediators de belangrijkste tips te delen. Zo houden jullie het hoofd koel tijdens deze crisis. Of je nou al besloten hebt uit elkaar te gaan of niet.
Vraag professionele hulp als het echt niet meer gaat
Als het al duidelijk is dat jullie echt niet meer bijvoorbeeld het gesprek met elkaar kunnen voeren zonder ruzie te maken dan heb je een probleem. In dat geval kun je het beste meteen een mediator scheiding inschakelen. Hij kan jullie helpen uit de impasse te komen en jullie te begeleiden naar een dialoog om te helpen jullie relatie te beëindigen. Maar dan nog zitten jullie de komende tijd misschien wel op elkaars lip.
Ruimte
Wat ooit de woonkamer was, is nu een schoollokaal, een gymzaal en een werkplek. Probeer fysiek ruimte voor jezelf te creëren. Ruimte voor jezelf geeft rust. Maak afspraken wie welke ruimte voor zichzelf heeft om daar te werken, te rusten of misschien te sporten. Dit kan een gevoel van veiligheid geven binnen jullie huis voor allebei. Maak ook afspraken over hoe je elkaar benadert als je in die ruimte zit. Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat één van jullie (tijdelijk) een andere woning betrekt. Je haalt zo helemaal de angel uit de situatie door fysiek gescheiden te leven.
Houd afstand, loop weg
Als je elkaar steeds in de haren vliegt, probeer dan patronen te herkennen. Wat zorgt ervoor dat je getriggerd wordt om discussie aan te gaan of ruzie te maken? Krijg voor jezelf duidelijk hoe jouw partner of huisgenoot jou op de kast krijgt. En maak dat bespreekbaar. Als je de woede voelt opborrelen tijdens samenzijn, houd je hoofd koel. Loop weg van de situatie, pak een moment even buiten in de tuin of op het terras. Zorg er in ieder geval voor dat een discussie niet uitgroeit tot ruzie. Zeker niet als er kinderen bij zijn.
Gratis Whitepaper Scheiden en Hypotheek
Deze gids is bedoeld om je snel inzicht te geven in welke mogelijkheden er zijn als je uit elkaar gaat en je hebt een koopwoning.
Vraag wat de ander nodig heeft
Het klinkt misschien gewoontjes, maar vraag eens wat de ander nodig heeft om conflicten uit de weg te gaan. Als je allebei de wens hebt om er samen uit te komen, bespreek dan wat je graag zou willen in deze situatie. Zaken die jou het leven makkelijker maken en zorgen voor minder conflict. Bijvoorbeeld een strakker schema wat betreft opvoeding, tijd voor jezelf, of over hoe en wanneer jullie met elkaar communiceren.
Communicatie plannen
Als het niet lekker loopt met je relatie, heb je soms de neiging om de ander telkens te confronteren in huis met jouw frustraties. Dat zorgt ervoor dat je steeds bezig blijft met jullie relatieproblemen. Je komt uit deze modus door bijvoorbeeld een vast moment in de week of dag te gebruiken om met elkaar het gesprek aan te gaan. Schrijf desnoods tussendoor zaken op waarmee je zit of die je wilt bespreken.
Zorgeloosch scheiden
- Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
- Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
- Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
- Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
- Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
- Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing
Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.
Zorg voor genoeg buitenlucht
Nu het definitief voorjaar is, kun je jezelf trakteren op wat verse buitenlucht. Veel mensen grijpen de situatie aan om meer te gaan sporten. Als je huis voelt als een gevangenis, pak dan de ruimte om buiten te sporten, of maak een avondwandeling nu het langer licht is. Het verlicht je geest, geeft je vaak inspiratie en energie. Het huis mag dan voelen als een gevangenis, je hebt zelf de sleutel van de deur ?
Vraag vrienden en familie
We zijn allemaal gedwongen sociaal beperkt in deze tijd. Aan huis gekluisterd. De verbinding die we hebben is de internetverbinding. En dat is prima. Videobellen, appen, een kleine fysieke meeting met een goede vriend (1,5 meter) zorgt ervoor dat je je minder geïsoleerd voelt. Familie of vrienden kunnen je helpen als je relatiestress hebt. Met tips, ideeën, maar vooral met een luisterend oor.
Vermijd in ieder geval dat jullie elkaar het leven echt zuur gaan maken. Probeer je focus te verleggen en vraag hulp als het jullie echt niet meer lukt om samen te leven onder één dak. Dat is niet iets om je voor te schamen. Heel veel mensen lukt het soms in een normale situatie al niet om samen te leven. Deze situatie vergt veel van jou en je partner.