Nieuwe huwelijksregels en scheidingsconsequenties

Ga je in 2018 of later trouwen? Dan gelden er nieuwe regels. Sommigen willen graag al hun bezittingen met hun nieuwe partner delen. Maar straks is het in voor- en tegenspoed er financieel gezien niet meer bij. Alles wat je vóór jullie huwelijk had, valt niet meer automatisch in gemeenschap van goederen.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Vanaf 1838 trouw je in gemeenschap van goederen. Dat betekent dus dat je alles met elkaar deelt. Ook als je gaat scheiden. Maar een huwelijk anno 2017 is natuurlijk absoluut niet meer hetzelfde als vroeger. Vrouwen werken net zo goed, men is onafhankelijker en individueler. Daarom is een huwelijk onder gemeenschap van goederen eigenlijk niet meer van deze tijd. Per 2018 past men de regels dan ook aan.

Mediation met partner bij scheiding

Wat verandert er dan precies? Jouw persoonlijke bezittingen en schulden vallen niet meer onder gemeenschap van goederen als je gaat trouwen. Dit geldt ook voor geld dat iemand jou schonk of een erfenis die je kreeg of krijgt. Want ook als je al getrouwd bent op het moment dat je een erfenis of schenking krijgt, dan is dat van jou alleen.

Maar als jullie eenmaal getrouwd zijn, dan delen jullie wel het één en ander bij een eventuele scheiding. Namelijk al het vermogen dat jullie samen hadden vóór jullie trouwden en wat jullie tijdens het huwelijk kregen (of dat nou samen was of individueel). Dit geldt ook voor het opgebouwde pensioen van jullie beiden. De uitzondering hierop is dus een erfenis of schenking: dat blijft van jou of je partner alleen.

nieuwe huwelijksregels

Ook al wordt er straks minder automatisch gedeeld met elkaar, toch is het waarschijnlijk nodig om wat huwelijkse voorwaarden te maken. Steeds meer mensen zijn bijvoorbeeld ondernemer. In dat geval is het wellicht verstandiger om ervoor te zorgen dat de ander beschermd is tegen het ondernemersrisico. Stel dat het slecht gaat met het bedrijf, dan is de ander ook aansprakelijk als hier geen huwelijkse voorwaarden over zijn opgesteld.

Om misverstanden te voorkomen bij een eventuele scheiding, is het misschien praktisch om bij de notaris vast te leggen wat ieders vermogen bij aanvang van het huwelijk is. Dan kunnen daar achteraf geen discussies over ontstaan.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10