Moet een ouderschapsplan via de rechter?

Gaan jij en je partner binnenkort uit elkaar? Dan zitten jullie op het moment dat jullie dit lezen vast in de emotionele achtbaan van het regelen van een scheiding. Omdat jullie samen kinderen hebben, moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. Dat is inmiddels wel duidelijk, maar moet dit ouderschapsplan altijd via de rechter worden ingediend?

Goedkoop scheiden

Een ouderschapsplan via de rechter

Moet jullie gezamenlijke ouderschapsplan door de rechter worden beoordeeld? Wel als jullie getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben. Dit geldt in ieder geval wanneer jullie samen minderjarige kinderen hebben. Wanneer jullie het verzoekschrift bij de rechter indienen voor de scheiding, bevat die documentatie ook het ouderschapsplan.

De rechter kijkt in dat geval naar de afspraken die in het ouderschapsplan staan en beoordeelt of deze niet in strijd zijn met de wet en in het belang zijn van de kinderen.

Niet via de rechter bij samenwonen

Woon je samen met je partner en hebben jullie samen kinderen? Dan hoeven jullie wanneer jullie uit elkaar gaan niet per se een ouderschapsplan bij de rechter in te dienen. Het opstellen van een dergelijk ouderschapsplan is wél verplicht wanneer de vader van de kinderen heeft erkend dat hij de vader is en wanneer jullie samen gezamenlijk gezag hebben over de kinderen. Jullie kunnen dan samen in goed overleg een ouderschapsplan opstellen. Maar wanneer hier onenigheid over ontstaat, moeten jullie alsnog naar de rechter om de afspraken te laten controleren en bekrachtigen.

Hulp nodig bij het opstellen van zo’n ouderschapsplan? Download dan ons handige ouderschapsplan voorbeeld dat jullie eenvoudig kunnen invullen. Daarnaast kunnen jullie altijd een kennismakingsgesprek inplannen waar jullie al een aantal vragen kunnen stellen aan onze professionals.

Ouderschapsplan bekrachtigen rechtbank

Wat houdt een ouderschapsplan bekrachtigen bij de rechtbank eigenlijk in? Het betekent dat de rechter de afspraken uit dat plan goedkeurt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer jullie beiden het eerder gemaakte ouderschapsplan willen aanpassen. Jij (of je partner) kan dan aangeven dat je deze wijzigingen willen laten controleren door de rechter.

Door deze herziende afspraken te bekrachtigen, worden deze direct rechtsgeldig. Wanneer één van de twee de afspraken dan niet nakomt, kan deze daar verantwoordelijk voor worden gesteld.

Wanneer is een ouderschapsplan rechtsgeldig?

Een ouderschapsplan is rechtsgeldig wanneer jij en je ex-partner beiden een handtekening onder het document hebben gezet. Wanneer jullie later aanpassingen maken aan het plan, bijvoorbeeld omdat een bepaalde afspraak niet werkt, moet dat weer bevestigd worden met een handtekening van jou en je ex-partner.

Meer vragen over het ouderschapsplan en de rechter?

Heb je specifieke vragen over het ouderschapsplan en de rechter? Dan kun je deze stellen aan de professionals van Zorgeloosch. Meer weten over het wijzigen van een ouderschapsplan? Lees dan ons ook onze onderstaande artikelen.

Meer vragen? Plan gerust een gratis kennismakingsgesprek in om te ontdekken wat wij voor je kunnen betekenen.

Ouderschapsplan bestellen

Stel jullie ouderschapsplan samen vast. Met ons format en toetsing maak je zelf samen de beste afspraken voor de zorg en opvoeding van jullie kinderen.

  1. Volledig Online
  2. Juridisch getoetst
  3. €100 p.p.
  4. Aanpassen van het ouderschapsplan

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8