Ouderschapsplan wijzigen? Dit moet je weten

Wanneer jij en je ex-partner samen kinderen hebben, hebben jullie tijdens de scheiding een ouderschapsplan opgesteld. Daarin staan alle afspraken over de kinderen waar jullie het beiden mee eens zijn geweest (zie ons ouderschapsplan voorbeeld). Toch kan het zo zijn dat er iets in het plan gewijzigd moet worden omdat de situatie ernaar vraagt. Maar hoe kun je zo’n ouderschapsplan wijzigen?

Jullie ouderschapsplan aanpassen?

Een mediator begeleidt jullie bij het bespreken van de afspraken uit het ouderschapsplan.

  1. Online via beeldbellen
  2. Mediator staat een uur tot jullie beschikking
  3. €250
  4. Aanpassen van het ouderschapsplan

Waarom wil je het ouderschapsplan wijzigen?

Een eerste vraag is natuurlijk waarom je dat plan überhaupt zou willen aanpassen. In principe stonden jullie allebei achter de afspraken die jullie destijds hebben gemaakt. Dit zijn enkele redenen waarom die afspraken toch wat kunnen veranderen:

  • Jullie kinderen vinden de afspraken niet fijn.
  • In de praktijk werken sommige afspraken toch niet zo goed.
  • Jij of je ex-partner krijgt een andere baan waardoor de kinderalimentatie opnieuw berekend moet worden.
  • Jij of je je ex gaat verder weg verhuizen waardoor co-ouderschap niet meer zo makkelijk gaat.
  • Jij of je ex stapt opnieuw in het huwelijksbootje.
  • Jij of je ex krijgt een nieuw werkschema waardoor sommige dagen gewisseld moeten worden.

Je kunt dus het ouderschapsplan om allerlei redenen wijzigen. Bijvoorbeeld omdat de situatie veranderd is of wanneer de behoeften van de kinderen zijn veranderd.

Hoe kun je het ouderschapsplan wijzigen?

Je kunt op meerdere manieren het ouderschapsplan wijzigen. Het belangrijkst is dat de kinderen (nog steeds) voorop staan. Dus welke afspraken je ook gaat veranderen, het is belangrijk dat de kinderen er tevreden mee zijn.

Kun je een ouderschapsplan zomaar aanpassen?

Je kunt een ouderschapsplan in goed overleg met je ex-partner wijzigen. Dat betekent dat je opnieuw rond de tafel moet om de wijzigingen te bespreken. Wel belangrijk is dat de afspraken niet in strijd zijn met de Nederlandse wetten en regels.

Moet je het ouderschapsplan wijzigen via de rechter?

Je hoeft een ouderschapsplan niet via een rechter of juridische hulp te wijzigen. Wel kan het handig zijn om het aangepaste ouderschapsplan te laten controleren door een juridisch expert. Zo weet je zeker dat het ouderschapsplan legaal is en dat alle afspraken wanneer het erop aan zou komen, geldig zou zijn. Maar dit kan ook met de hulp van een mediator scheiding bijvoorbeeld.

Het ouderschapsplan bekrachtigen

Jullie kunnen er ook voor kiezen om het gewijzigde ouderschapsplan te bekrachtigen door de rechter. Hij/zij beoordeelt de nieuwe afspraken en keurt deze als het ware goed. Wanneer iemand zich niet aan de nieuwe afspraken houdt, kan hij/zij aansprakelijk worden gesteld door de rechter. Door het nieuwe ouderschapsplan te bekrachtigen heb je dus een soort stok achter de deur. Dat is bijvoorbeeld fijn voor stellen in een vechtscheiding die zeker willen weten dat de ander zijn/haar afspraken nakomt.

Het bekrachtigen van het ouderschapsplan is overigens niet verplicht. Afhankelijk van jullie omgang met elkaar kan het verstandig zijn om hierin te investeren. Dit bekrachtigen van het ouderschapsplan gaat via een advocaat.

Het ouderschapsplan eenzijdig wijzigen, kan dat?

Ex wil ouderschapsplan wijzigen, maar ik ben er nog mee eens, wat nu? Goede vraag! Wanneer jij het ouderschapsplan wil veranderen, maar je ex-partner wil er niks van weten kun je zelf naar een mediator of advocaat stappen. Hij/zij zal opnieuw de wijzigingen met je ex doornemen in de hoop dat daar wel op gereageerd gaat worden.

Blijft je ex voet bij stuk houden? Dan dient de advocaat een verzoek tot wijziging van het ouderschapsplan in bij de rechtbank. In de rechtbank krijgt je ex de gelegenheid om een verweerschrift in te dienen met de reden waarom hij/zij tegen de wijzigingen is. Daarna zal de rechter in een zitting besluiten of het ouderschapsplan gewijzigd wordt of niet.

Moet je betalen om het ouderschapsplan te wijzigen?

Het wijzigen van het ouderschapsplan kost geen geld wanneer jullie dit samen oppakken. Wanneer je de wijzigingen laat controleren door een juridisch expert kost dit uiteraard wel geld. Je bent nog meer geld kwijt wanneer je voor het gesprek over de wijzigingen begeleiding krijgt van een mediator. Je bent het duurste uit wanneer je het aangepaste ouderschapsplan wil laten bekrachtigen door een rechter.

Meer informatie over een ouderschapsplan

Meer weten over het opstellen van een ouderschapsplan? Lees dan ons ook onze onderstaande artikelen.

Meer vragen over scheiden?

Zijn er meer onduidelijkheden over scheiden of wil je simpelweg meer informatie over het ouderschapsplan? Plan dan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek met onze experts in. Je kunt bij Zorgeloosch ook een voorbeeld van een ouderschapsplan downloaden zodat je weet dat je geen belangrijke afspraken vergeet.

Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9