5 tips om na de scheiding nog normaal met elkaar om te gaan

Wil je na de scheiding nog normaal met je ex-partner om kunnen gaan? Dit is vooral belangrijk, wanneer jullie samen kinderen hebben. Indien je kiest voor mediation bij de scheiding, maken jullie een goede start om ‘on speaking terms’ te blijven.

We geven 5 tips om na de scheiding nog normaal met elkaar om te kunnen gaan:

Partneralimentatie berekenen

1. Kies voor een mediator, zodat je in overleg kunt scheiden

Er zijn verschillende manieren om te scheiden. Dit kan onder andere worden gedaan met een advocaat. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een mediator, wanneer je wilt gaan scheiden. Je kiest er dan voor om in gezamenlijk overleg goede afspraken maken, gericht op de toekomst. Als jullie kiezen voor mediation, is het belangrijk dat jullie bereid zijn concessies te willen doen. Daarnaast is het belangrijk dat je bereid bent rekening te houden met de wensen van je toekomstige ex-partner.

2. Wees bereid om concessies te doen

Wanneer je kiest voor mediation, wordt er rekening gehouden met de wensen van beide personen. Ben je bereid toe te geven op bepaalde onderwerpen en wil je er graag op een eerlijke manier uitkomen met je partner? Het is belangrijk dat je bereid bent concessies te doen. Op deze manier kan je achteraf op een tevreden manier terugkijken op de scheiding, omdat deze eerlijk verlopen is.

3. Bepaal waar je wilt staan over één tot twee jaar

Hoe wil je over één tot twee jaar met elkaar omgaan? Als je ervoor kiest om afspraken in gezamenlijk overleg te maken, zullen de gemaakte afspraken beter houdbaar zijn. Het is voor jullie zelf, voor de kinderen en voor jullie naasten het beste als jullie op een goede manier scheiden en hierna nog respectvol met elkaar kunnen omgaan. Probeer tijdens de scheiding een toekomstbeeld voor ogen te houden, waar jullie beiden achter staan.

4. Denk goed na over wat er gebeurt met de woning

Bij scheidende stellen is er vaak één persoon die het huis moet verlaten. In sommige gevallen moet het huis met onder- of overwaarde worden verkocht. Denk goed na over wat het beste is om te doen met de woning, voor jullie zelf en voor de kinderen. Voor kinderen is het vaak het beste om niet te hoeven verhuizen. Op wat voor manier wil je de koopwoning regelen? Overleg hier, eventueel samen met de mediator scheiding en hypotheekadviseur, goed over.

5. Breng de financiën in kaart, zorg voor financiële zekerheid

Welke ideeën hebben jullie over het werk dat jullie nu en na de scheiding zullen doen? De inkomsten en uitgaven die jullie na de scheiding zullen hebben, moeten goed in kaart worden gebracht. Hierdoor worden namelijk onzekerheden weggenomen. Er wordt een beter beeld verkregen van de toekomstige situatie. Dit zorgt voor rust. Deze rust en zekerheid zijn nodig om weer een leven op te kunnen bouwen, zonder elkaar.

Afspraak bij ons op locatie of bij jullie thuis.

Zoek een mediator bij jou in de buurt!

Mediator gesprek met ex-partner
“Het was een prettige samenwerking”
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9