Scheiden van een narcist

Een scheiding is een moeilijke en emotioneel zware gebeurtenis. Wanneer je wilt scheiden van iemand met narcistische trekjes, komt daar nog een extra uitdaging bovenop. Het kan erg lastig zijn een relatie met een narcist te verbreken. Er komt veel twijfel, onzekerheid en manipulatie bij kijken. Hoewel iedere relatie anders is, geven we je hieronder enkele handreikingen hoe je met de scheiding kunt omgaan.

We kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt om dit proces aan te gaan. Daarom staan onze experts voor je klaar om je te adviseren hoe jij jouw scheiding het beste kunt aanpakken. In een gratis telefonisch gesprek beantwoorden wij al jouw vragen.

Ongelukkige partners

Hoe kun je het beste omgaan met een narcistische partner tijdens de scheiding?

Jezelf losmaken uit een vervelende relatie is een energieslurpend proces waarin je veel weerstand zult ondervinden. Het betekent tegelijkertijd ook een transitie van te veel liefhebben in een ongezonde relatie naar eigenwaarde en zelfrespect. Het is tijd om voor jezelf te kiezen.

Het besluit nemen om te gaan scheiden is lastig en zeker wanneer je partner niet wil meewerken en zijn/haar eigen belangen voorop stelt. De scheiding krijgt zo een nóg zwaardere lading en het wordt alleen maar lastiger om er zelf niet aan onderdoor te gaan. Je bent bang dat jij en eventueel de kinderen onder druk worden gezet met alle gevolgen van dien. Dit brengt de nodige uitdaging met zich mee. Wij zetten daarom voor je op een rijtje wat de eerste stappen zijn die je kan ondernemen :

 • Ga altijd het gesprek aan: zorg ervoor dat niets onbesproken blijft. Zo ontstaan er geen geheimen voor elkaar en voorkom je frictie.
 • Laat weten dat je graag een goede en eerlijke oplossing wilt voor beiden. Benadruk niet alleen je eigen wensen.
 • Stel zelf een eerste plan op. Wees hierin neutraal en realistisch.

Deze stappen helpen je om je scheiding soepeler te doorlopen. Wanneer je namelijk niet meer in gesprek gaat met je partner, wordt het alleen maar lastiger gevoelige onderwerpen te bespreken. Er ontstaat een drempel die je niet graag meer overgaat. Dit moet je zien te voorkomen, zeker wanneer je scheiding niet vlekkeloos verloopt.

Dit hoef je niet alleen te doen. Experts kunnen je helpen met jouw situatie. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek nemen we de tijd voor jou en de vragen die je hebt. De afspraak is volledig op onze kosten.

Partner vertellen over scheiding

Scheiden van een narcist

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een extreme vorm van zelfliefde. Ze vinden zichzelf belangrijker dan anderen en vinden ook dat anderen hen dusdanig moeten behandelen. Ze hebben doorgaans een kort lontje en weinig tot geen inlevingsvermogen en empathie. Om te kunnen krijgen wat ze willen, zijn ze bovendien erg manipulatief en jaloers. In extreme gevallen kan een narcist geweld gebruiken om te krijgen wat hij/zij wil.

specialist scheiden partneralimentatie

Kenmerken van narcistisch gedrag:

 1. Doet zich voor naar de buitenwereld als een vrijgevig en hooghartig persoon.
 2. Verslaafd aan aandacht en wil graag macht hebben.
 3. Gebrek aan inleving en ongevoelig voor emoties van anderen.
 4. Ziet zichzelf als dé perfecte partner en laat je geloven dat je geen betere partner kunt krijgen.
 5. Manipuleert en zet je onder druk om de eigen zin door te drijven.
 6. Is vaak erg arrogant naar jou toe.
 7. Is niet bereid rekening te houden met jou en de kinderen.
 8. Vertoont extreem jaloers gedrag en denkt dat anderen jaloers zijn op hem/haar.
 9. Maakt misbruik van jou om eigen doelen te bereiken.
 10. Verwacht van jou dat je hem/haar op een voetstuk plaatst en enorm waardeert.

Deze eigenschappen helpen je in te spelen op het bedrag van je partner. Je weet dat hij/zij waarschijnlijk niet akkoord zal gaan, wanneer je alleen je eigenbelang vooropstelt. Ga hierbij het gesprek open aan en licht ook zeker de voordelen van scheiden voor hem/haar uit.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Een relatie met een narcist

Leven met een narcist is ontzettend moeilijk en een uitputtingsslag. Het zuigt je leeg. Waar een narcistische relatie vaak begint als een bijna verslavende liefde, wordt het al snel een eenzijdig machtsvertoon. Narcisten zijn zeer manipulatief en gewend te krijgen wat ze in hun ogen verdienen. Ze willen jou, ten koste van al het andere. Een narcist gaat heel geraffineerd te werk. Het manipuleren gebeurt vaak zo geleidelijk dat je het zelf nauwelijks doorhebt. Tegen de tijd dat je in de gaten hebt hoe je partner je behandelt, is het vaak al te laat. Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.

Hoe vertel je het je partner?

Scheiden van een narcist is moeilijker dan van een niet-narcistische partner. Scheiden komt namelijk niet voor in het woordenboek van een narcist. De narcistische partner wil koste wat het kost de regie behouden over de relatie. Vertellen dat je wilt scheiden is vaak het eerste moeilijke punt, maar wel meteen het belangrijkste. Angst voor zijn/haar reactie heerst. Je stelt het daarom uit om het te vertellen, maar blijft zelf ongelukkig. Verzamel de moed om je besluit te vertellen. Geef met een heel duidelijk statement aan dat je de relatie per direct verbreekt. Je partner zal je hoogstwaarschijnlijk manipuleren om jou van gedachten te doen veranderen. Smeken, chanteren of zelfs dreigen zijn veelvoorkomende reacties. Het allerbelangrijkste is: blijf bij je eigen beslissing en laat je niet ompraten. Kies voor je eigen geluk, wat je waarschijnlijk al die tijd aan de kant hebt gezet. Voor je eigen gevoel kan het prettig zijn om iemand die je vertrouwt vooraf te waarschuwen.

Iemand die je helpt en achter je staat, kan je vertrouwen geven in de scheiding. Een expert herkent narcistisch gedrag en kan voor zorgen dat je partner mee gaat in de plannen die zijn gemaakt. We denken met jullie beiden mee en gaan voor een goede afloop van het scheidingsproces.

Maak kennis met de aanpak van Zorgeloosch in een gratis kennismakingsgesprek. Onze experts helpen je graag verder met jouw situatie en vragen.

Hoe voorkom je een vechtscheiding

Goed uit elkaar gaan is zowel fijn voor jou, je partner als de kinderen. Je wilt namelijk later nog op goede voet met elkaar om kunnen gaan. Dit laatste wordt moeilijk wanneer er een narcistische partner in het spel is. Maar hoe voorkom je nu een vechtscheiding? Wij hebben 10 tips voor jou die je kunnen helpen conflicten te voorkomen tijdens je scheiding.

 • Verdiep je in het scheidingsproces
  Lees je in en weet van tevoren wat je te wachten staat. Je bent daardoor beter voorbereid op vragen van je partner.
 • Maak goede afspraken
  Maak de afspraken helder en zet alles op papier, zodat er geen discussie ontstaat. Door emotie kunnen dingen die je zegt anders geïnterpreteerd worden. Daardoor zeggen we soms dingen die we niet zo bedoelen. Schrijf van tevoren op waar je het over wilt hebben, zodat je niets vergeet en alles kunt zeggen wat je wilt zeggen.
 • Wees redelijk
  Hoe lastig deze misschien ook is: wees redelijk naar je partner. Een scheiding is voor beide partijen heftig en kan een groot gevoel van verlies met zich meebrengen. Iedereen reageert daar anders op. Accepteer dat. Stel ook geen onhaalbare eisen. Jij kunt nog zoveel alimentatie willen, als het je ex-partner financieel de kop kost, hebben jullie er beiden niks aan. Om te voorkomen dat je over vijf jaar nog steeds bezig bent met je echtscheiding, is het goed om af en toe wat water bij de wijn te doen. Compromissen van beide kanten zorgen ervoor dat de procedure vlot en zonder conflicten verloopt.
 • Zoek hulp voor jezelf
  Accepteer dat hulp inschakelen soms de beste oplossing is. Vooral als jullie veel ruzie maken, met verwijten blijven strooien en allebei stug vasthouden aan je eigen principes. Probeer het niet zelf op te lossen, je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Praat met vrienden en familie of schakel mediation in, zodat zij je kunnen helpen.
 • Praat respectvol met en over elkaar
  Hoe boos of verdrietig je ook bent: blijf respectvol. Weet dat ook je ex-partner worstelt met zijn/haar gevoelens en probeer dat te accepteren. Door elkaar continu verwijten te maken, te schelden en oude koeien uit de sloot te halen, maak je het er niet beter op. En hoewel het gevoelsmatig misschien vreemd voelt om ‘zakelijk’ met elkaar om te gaan: het is goed om samen te werken en hoogoplopende conflicten te vermijden. Wanneer je laat merken dat je de ander niet respecteert, zal  hij/zij ook geen respect naar jou tonen.
 • Houd emoties in bedwang
  Wanneer je het gesprek met je partner aangaat is het verstandig je emoties onder controle te houden. Natuurlijk is empathisch vermogen belangrijk en hoef je je niet ijzig op te stellen,, maar laat je niet meeslepen in conflicten die uitgelokt worden.
 • Maak je kinderen geen onderdeel van het conflict
  Praat met elkaar wanneer de kinderen er niet bij zijn. Dit voorkomt onnodige spanning. Voor kinderen is een scheiding een ontzettend ingrijpende gebeurtenis die heftige emoties kan oproepen. Angst, boosheid en onbegrip horen er allemaal bij. Om het scheidingsproces voor je kinderen zo rustig mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om geen ruzie te maken waar de kinderen bij zijn.
 • Verschil van mening mag er zijn
  Wordt niet meteen boos wanneer je partner het niet eens is met je plannen. Je hoeft namelijk niet altijd met elkaar op één lijn te liggen. Maak dit wel bespreekbaar en geef vooral de ander niet de schuld. Probeer niet te lijmen wat niet meer te lijmen valt. Het maakt dat het gesprek en de eventuele onderhandelingen vlotter en minder stug verlopen.
 • Bespreek het met je kinderen
  Wanneer kinderen oud genoeg zijn, hebben ze feilloos door wat er aan de hand is. Blijf praten met je kinderen en luister naar ze. Ook is het belangrijk om niet slecht te praten over de andere ouder waar je kinderen bij zijn. Accepteer dat je ex-partner nu eenmaal onderdeel is van het leven van je kinderen. Geef kinderen daarom nooit het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun ouders.
 • Geef elkaar de ruimte
  Tijdens de scheiding moeten er lastige besluiten worden genomen waarbij emoties hoog oplopen. Iedereen verwerkt een scheiding op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Geef elkaar de ruimte om dit te verwerken en loop niet over de gevoelens van de ander heen. .

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Vechtscheiding; Wat is de impact op de kinderen?

Het uitstellen van een scheiding gaat vaak gepaard met het belang van de kinderen. Kinderen hoeven niet de dupe te worden van een scheiding. Juist wanneer ouders gelukkig zijn, zijn kinderen dat meestal ook. Wanneer je besluit bij elkaar te blijven is de impact op kinderen groot. Ze zien en horen ruziënde ouders en dat maakt ze ongelukkig en onzeker. De vertrouwde veilige plek die ze kennen, verandert dan in een thuis vol frictie. Kinderen betrekken dit vaak op zichzelf en geven zichzelf de schuld van de ruzie.

Het wordt nog vervelender wanneer je partner narcistisch gedrag vertoont. Kinderen die opgroeien met een narcistische ouder, hebben vaak het gevoel dat ze alleen gewaardeerd worden wanneer ze aan alle verwachtingen voldoen. Uiten wat ze voelen of wat ze graag willen durven ze niet. Om de narcistische ouder tevreden te houden, cijferen zichzelf weg. Een besluit om bij elkaar te blijven is in dit geval niet de oplossing. Praat erover met je kinderen en laat weten dat ze er wel degelijk toe doen. Dit schept een band van vertrouwen.

Benieuwd wat Zorgeloosch voor jou kan betekenen? We luisteren graag naar jouw verhaal en geven je advies op maat. Het eerste gesprek is volledig op onze kosten.

Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Hoe zorg je ervoor dat er een eerlijke regeling voor beiden komt

Nadat je het besluit hebt genomen om uit elkaar te gaan, volgt er een hoop regelwerk. De verdeling van de hypotheek, het opstellen van een scheidingsconvenant en eventueel ouderschapsplan en het in kaart brengen en verdelen van bezittingen en schulden. Dit is maar een greep uit de lijst met zaken die geregeld moeten worden. Wij hebben alle mogelijke onderwerpen voor je op een rijtje gezet.

 1. Opstellen van een scheidingsconvenant en ouderschapsplan.
 2. Bepalen van de kinder- en/of partneralimentatie regeling.
 3. Het verdelen van het vermogen, bezittingen en schulden.
 4. Zoeken naar een woonoplossing voor beiden (tijdens en na je scheiding).
 5. Regelen van je hypotheek, inschakelen van een notaris, aankoop van een eventuele nieuwe woning, taxatie, controleren van hypotheek- en leveringsakten en het opstellen van een financieel plan.
 6. De scheiding aanvragen bij de rechtbank.
 7. Inschrijven van de echtscheidingsbeschikking in de Basisregistratie Personen en bij de gemeente.
 8. Belastingaangifte en verzekeringen regelen.
 9. De belastingdienst op de hoogte brengen van je nieuwe situatie, plus het aanpassen van de voorlopige aanslag/teruggave.
 10. Aanvragen van eventuele toeslagen.
 11. Lopende polissen opzeggen.
 12. Regelen van de pensioenverevening.
 13. Regelen van bankzaken, aanpassen rekeningen en lopende zaken bij instanties.

Je hoeft het niet alleen te doen: schakel advies in

Wanneer er sprake is van een narcistische partner, lijkt het onmogelijk om besluiten te nemen over deze zaken. En al helemaal goede en eerlijke besluiten. Een narcistische partner zal alleen oog hebben voor zijn/haar eigen situatie. Daarmee komen jouw belangen en zaken die je belangrijk vindt in gevaar. Hij of zij zal je proberen te manipuleren en overtuigen dat zijn ideeën de juiste zijn. Laat je hier niet in meeslepen en sta op voor jezelf, ook wanneer het je heel lastig gemaakt wordt. Ons advies: doe het daarom niet alleen.

Steun van vrienden en familie is fijn en kan je helpen sterk in je schoenen te staan. Dit is een fijn gevoel en dat helpt je bij het goed afronden van de scheiding. Echter komen er veel financiële kwesties om de hoek kijken waar je een oplossing voor moet vinden, en waarbij vrienden en familie vaak niet volledig kunnen helpen. Zij worden door je partner toch als partijdig gezien. De kans is daarom groot dat je partner niet wil meewerken.

Om je hierbij te helpen, staan onze experts voor je klaar. We geven je antwoord op vragen en geven je tips hoe om te gaan met een narcistische partner. Daarnaast nemen wij graag de tijd om naar je te luisteren en advies te geven dat past bij jouw situatie. Zo krijg je vertrouwen in een goede en eerlijke afsluiting van je scheiding. Het eerste gesprek is kosteloos en geheel vrijblijvend.

Wat kan mediation voor mijn scheiding betekenen?

Kiezen voor mediation heeft een paar grote voordelen. Met stip op één: je voorkomt er in veruit de meeste gevallen een vechtscheiding mee. Alle stappen van een echtscheiding worden doorlopen. Dit is een fijne basis, omdat jullie allebei zeker weten dat geen van beiden benadeeld wordt. De kans is daarbij groot dat je op goede voet met elkaar om kunt gaan na de scheiding.

Een mediator scheiding is daarbij onpartijdig en heeft één doel: jullie samen zo goed mogelijk, zo snel mogelijk én zo goedkoop mogelijk op weg helpen bij jullie scheiding. Hij of zij werkt niet speciaal voor jou of je partner. Het gaat erom samen tot goede en eerlijke afspraken te komen.

Bij scheidingsbemiddeling van Zorgeloosch is er naast een mediator altijd een financieel adviseur betrokken. Deze krijgt meer voor elkaar dan jij  zelf zou kunnen. Wanneer je een narcistische partner hebt, worden financiële kwesties moeilijk bespreekbaar. Laat staan dat je hier samen een besluit over moet nemen. Bij mediation van Zorgeloosch staat het belang van beide partners plus die van de kinderen voorop, zodat jullie beiden vertrouwen krijgen in een goede afloop van de scheiding. Daarnaast werkt Zorgeloosch samen met verschillende partners, zoals banken en verzekeraars, om de beste oplossing voor je scheiding te realiseren. Kortom: alle expertise is onder één dak voor jou geregeld.

Gesprek over willen scheiden

Kinderen; zorg dat ze niet de dupe worden

Vooral wanneer er kinderen in het spel zijn, is het erg slim om een mediator in te schakelen. Een narcist wil nog wel eens de kinderen inzetten als onderhandeling en zelfs dreigen de kinderen af te pakken. Met een onpartijdige mediator in jullie midden voel je je een stuk sterker.

Vechtscheiding: wat kan mediation nog doen?

De spanningen lopen hoog op, waardoor een goede afloop van de scheiding ver weg lijkt. Je wilt voor jezelf een fijne situatie creëren, maar medewerking van je partner is ver te zoeken. Je gunt elkaar niets meer en samen afspraken maken lukt niet meer. Mediation kan je ook in een vechtscheiding helpen een juiste oplossing te bieden. Een mediator zorgt er bovendien voor dat jullie allebei over dezelfde informatie beschikken, dat de wensen van beide partijen in kaart worden gebracht en dat jullie gelijke aandacht krijgen voor je standpunten. Niet alleen financieel, maar ook juridisch en emotioneel. Al lijkt dit nu onmogelijk, ook voor jullie situatie is er een oplossing.

Specialist in lastige scheidingsprocessen

Iedere scheiding is uniek, zo ook die van jou. De experts van Zorgeloosch gaan voor een persoonlijke benadering waarbij je behoeften op nummer 1 staan. Je eigen belangen heb je te lang naast je neergelegd, maar daar komt nu een einde aan. Omdat je niet alleen een scheidingsproces aangaat, moet je dit traject samen doorlopen. Dat betekent dat je allebei bereid moet zijn om de scheiding tot een goed einde te brengen. Natuurlijk helpt een mediator jullie om haalbare afspraken te realiseren en beiden belangen te behartigen.

Hoe overtuig ik mijn partner van mediation?

Jij ziet mediation zitten, maar je partner niet. Maar hoe kun je bij de ander laten doordringen dat mediation juist in jullie situatie zo waardevol is? De gemoederen kunnen hoog oplopen als het gaat om scheiden. Zeker wanneer je partner eigen belangen voorop stelt en jou als minderwaardig ziet.

gesprek met partner over scheiden

Zet geen druk

Zeker wanneer jij je hard maakt voor mediation is de kans groot dat de ander opstandig gedrag vertoont en juist niet met jouw plannen wil meegaan. Zet de voordelen van mediation op een rijtje en geef je partner de tijd om erover na te denken. Laat vooral zien dat het niet alleen gaat om wat jij belangrijk vindt. Geef aan dat er ook voor hem/haar voordelen zijn. De kans is daarbij groter dat je serieus genomen wordt en je partner sneller bereid is mee te werken.

We kunnen ons voorstellen dat het bespreken van de scheiding zorgt voor onenigheid. Je kunt er niet vanuit gaan dat je partner met alles akkoord gaat. Sterker nog, wanneer je te maken hebt met een narcist, is medewerking vaak ver te zoeken. Maar wat kun je doen wanneer je partner niet wil meewerken? Een expert kan je helpen in dit proces. Zo sta je sterker in je schoenen en kan je ermee omgaan  wanneer de ander weerstand biedt. In een vrijblijvend telefonisch gesprek geven we je graag advies hoe je je partner overtuigt van mediation . Het fijne is: je kunt de afspraak zelf online inplannen op een moment dat het jou uitkomt.

Een helpende hand

Een mediator kan geen beslissingen afdwingen wanneer jullie het ergens niet over eens zijn, maar hij of zij weet gelukkig wel hoe je dan toch een compromis bereikt. Het biedt je een helpende hand wanneer je er samen niet uitkomt. Zo lukt het over het algemeen alsnog onwillige partners tot samenwerking te verleiden. Je kunt naar je toekomst kijken waarin afspraken zijn gemaakt voor de langere termijn. Zo krijg je weer vertrouwen in een goede afloop. Samen er op een eerlijke manier uitkomen, dat is waar we voor gaan.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”