Scheiden van een narcist

Een scheiding is een moeilijke en emotioneel zware gebeurtenis. Wanneer je wilt scheiden van iemand met narcistische trekjes, komt daar nog een extra uitdaging bovenop. Het kan erg lastig zijn een relatie met een narcist te verbreken. Er komt veel twijfel, onzekerheid en manipulatie bij kijken. Hoewel iedere relatie anders is, geven we je hieronder enkele handreikingen hoe je om kunt gaan met een scheiding van een narcist.

We kunnen ons voorstellen dat je het lastig vindt om te scheiden van een narcist. Daarom staan onze experts voor je klaar om je te adviseren hoe jij jouw scheiding het beste kunt aanpakken. In een gratis telefonisch gesprek beantwoorden wij al jouw vragen.

Ongelukkige partners

Hoe herken je een relatie met een narcist?

Wellicht weet je zeker dat je partner een narcist is, maar het kan ook zijn dat hij/zij narcistische trekjes vertoont. Aan dit gedrag kun je zien dat je een relatie hebt op dit moment met een narcist:

  • Doet zich voor naar de buitenwereld als een vrijgevig en hooghartig persoon.
  • Verslaafd aan aandacht en wil graag macht hebben.
  • Gebrek aan inleving en ongevoelig voor emoties van anderen.
  • Ziet zichzelf als dé perfecte partner en laat je geloven dat je geen betere partner kunt krijgen.
  • Manipuleert en zet je onder druk om de eigen zin door te drijven.
  • Is vaak erg arrogant naar jou toe.
  • Is niet bereid rekening te houden met jou en de kinderen.
  • Vertoont extreem jaloers gedrag en denkt dat anderen jaloers zijn op hem/haar.
  • Maakt misbruik van jou om eigen doelen te bereiken.
  • Verwacht van jou dat je hem/haar op een voetstuk plaatst en enorm waardeert.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben een extreme vorm van zelfliefde. Ze vinden zichzelf belangrijker dan anderen en vinden ook dat anderen hen dusdanig moeten behandelen. Ze hebben doorgaans een kort lontje en weinig tot geen inlevingsvermogen en empathie. Om te kunnen krijgen wat ze willen, zijn ze bovendien erg manipulatief en jaloers. In extreme gevallen kan een narcist geweld gebruiken om te krijgen wat hij/zij wil.

Is dit herkenbaar voor je? Dan is de kans groot dat je op dit moment in een relatie zit met een narcist.

Leven met een narcist

Leven met een narcist is ontzettend moeilijk en een uitputtingsslag. Het zuigt je leeg. Waar een narcistische relatie vaak begint als een bijna verslavende liefde, wordt het al snel een eenzijdig machtsvertoon. Narcisten zijn zeer manipulatief en gewend te krijgen wat ze in hun ogen verdienen. Ze willen jou, ten koste van al het andere.

Een narcist gaat heel geraffineerd te werk. Het manipuleren gebeurt vaak zo geleidelijk dat je het zelf nauwelijks doorhebt. Tegen de tijd dat je in de gaten hebt hoe je partner je behandelt, is het vaak al te laat. Veel mensen die uit een relatie met een narcist komen, zijn uitgeput, hebben een laag zelfbeeld en geven aan zichzelf niet meer te herkennen. De enige manier om een relatie met een narcist te verbreken is door er een hele harde punt achter te zetten.

Hoe kun je het beste scheiden van een narcist?

Scheiden van een narcist hoe doe je dat precies? Met die vraag loop je nu rond. Het begint bij het vertellen dat je wil scheiden, maar dat is een spannende stap. De narcistische partner wil koste wat het kost de regie behouden over de relatie. Angst voor zijn/haar reactie heerst. Je stelt het daarom uit om het te vertellen, maar blijft zelf ongelukkig.

Verzamel de moed om je besluit te vertellen. Geef met een heel duidelijk statement aan dat je de relatie per direct verbreekt. Je partner zal je hoogstwaarschijnlijk manipuleren om jou van gedachten te doen veranderen. Smeken, chanteren of zelfs dreigen zijn veelvoorkomende reacties. Wij zetten daarom voor je op een rijtje wat de eerste stappen zijn die je kan ondernemen:

  • Ga altijd het gesprek aan: zorg ervoor dat niets onbesproken blijft. Zo ontstaan er geen geheimen voor elkaar en voorkom je frictie.
  • Laat weten dat je graag een goede en eerlijke oplossing wilt voor beiden. Benadruk niet alleen je eigen wensen.
  • Wees duidelijk en vertel dat je per direct de relatie wil beëindigen.
  • Stel zelf een eerste plan op. Wees hierin neutraal en realistisch.

Met dit stappenplan voor scheiden van een narcist verloopt je scheiding soepeler. Wanneer je namelijk niet meer in gesprek gaat met je partner, wordt het alleen maar lastiger gevoelige onderwerpen te bespreken. Dit hoef je niet alleen te doen. Ook kun je experts inschakelen die je kunnen helpen met jouw situatie. Hieronder lees je daar meer over.

Hulp bij scheiden van een narcist

Voor je eigen gevoel kan het prettig zijn om iemand die je vertrouwt vooraf te waarschuwen.

Iemand die je helpt en achter je staat, kan je vertrouwen geven in de scheiding. Een expert herkent narcistisch gedrag en kan voor zorgen dat je partner mee gaat in de plannen die zijn gemaakt. We denken met jullie beiden mee en gaan voor een goede afloop van het scheidingsproces.

Maak kennis met de aanpak van Zorgeloosch in een gratis kennismakingsgesprek. Onze experts helpen je graag verder met jouw situatie en vragen.

Hoe reageert een narcist op een scheiding?

Een narcist is erg gevoelig voor afwijzing. Wanneer jij wil scheiden van een narcist, is dat misschien wel de grootste afwijzing die er is, en dat zorgt voor een deuk in hun imago. Daardoor reageert hij/zij erg extreem. Je partner kan verdrietig worden of overstuur raken. Daarnaast kan je partner je gaan manipuleren om te laten weten hoeveel je voor hem/haar betekent en dat ze echt niet zonder je kunnen. Verder kan er ook veel woede bij komen, wat erg angstaanjagend kan zijn. Zo kunnen de dreigementen je om de oren vliegen, bijvoorbeeld dat je de kinderen nooit meer gaat zien.

Gedrag narcist na relatiebreuk

Het is vooral erg onvoorspelbaar hoe een narcist reageert op een scheiding, dat maakt het daardoor erg lastig en zwaar voor jou. Je weet niet waar je aan toe bent en er wordt met je gevoelens gespeeld. Je moet dan erg stevig in je schoenen staan om daar weerstand tegen te bieden. Het komt daarnaast vaak voor dat een narcistische ex direct een nieuwe relatie aangaat met iemand anders.

Emotionele chantage komt helaas ook veel voor wanneer je gaat scheiden van een narcist. Ze dreigen bijvoorbeeld met zelfmoord of willen je aan het twijfelen brengen over je beslissing.

Hoe voelt een narcist zich na een scheiding?

Een narcist heeft weinig inlevingsvermogen en vindt het daardoor moeilijk te begrijpen dat jij wil scheiden. Daarnaast voelen zij zich afgewezen en aangetast in hun ego, iets wat voor narcisten erg belangrijk is.

Scheiden met kinderen

Scheiden van een narcist met kind

Scheiden met kinderen kan de scheiding bemoeilijken. Je narcistische ex kan je kind gaan manipuleren of tegen je opzetten. Dat is niet alleen schadelijk voor jullie band, maar ook voor het kind is dit traumatisch. Daarom is het belangrijk dat je voor een scheiding met een narcist zo snel mogelijk hulp inschakelt. Deze professionele partij herkent narcistische trekjes en kan voorkomen dat jullie kinderen er het slachtoffer van worden.

Scheiden van een verborgen narcist

Narcisme is in bepaalde gevallen lastig te herkennen, dit noemen we dan ook verborgen narcisme. Ook het gedrag kan afwijken van een ‘normale narcist’. Zo kan je partner i.p.v. zelfverzekerd juist onzeker voelen en zo gedragen. Het staat buiten kijf dat de narcistische partner graag de controle heeft en zich zodanig aanpast dat hij/zij de macht heeft.

Gesprek mediator en mensen die scheiden

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Goed uit elkaar gaan is zowel fijn voor jou, je partner als de kinderen. Je wilt namelijk later nog op goede voet met elkaar om kunnen gaan. Dit laatste wordt moeilijk wanneer er een narcistische partner in het spel is. Maar hoe voorkom je nu een vechtscheiding met een narcistische ex? Door te kiezen voor mediation. Daarbij moet je narcistische partner wel mee willen werken, wat soms een onmogelijke uitdaging lijkt.

Zeker wanneer jij je hard maakt voor mediation is de kans groot dat de ander opstandig gedrag vertoont en juist niet met jouw plannen wil meegaan. Zet de voordelen van mediation op een rijtje en geef je partner de tijd om erover na te denken. Laat vooral zien dat het niet alleen gaat om wat jij belangrijk vindt. Geef aan dat er ook voor hem/haar voordelen zijn. De kans is daarbij groter dat je serieus genomen wordt en je partner sneller bereid is mee te werken.

Omgaan met narcistische ex

Hoe kom je van een narcist af? Door duidelijk een punt achter de relatie te zetten, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Wanneer laat een narcist je los, vraag je? Dat is lastig te beantwoorden. Elke situatie is namelijk anders. Het kan vaak wel maanden duren voordat je narcistische ex je met rust laat. Het komt vaak voor dat een narcistische ex contact blijft zoeken. Dit om te testen of je écht een punt achter de relatie wil zetten of om je te straffen voor de afwijzing. Dat maakt het voor jou erg lastig om de relatie af te sluiten.

Nieuwe relatie na relatie met narcist

Ga je een nieuwe relatie aan na je scheiding met een narcist? Dan zul je veel moeten verwerken. Een narcistische relatie kan traumatisch zijn en laat veel sporen achter in je leven. Het kan dan ook veel met je doen wanneer je een nieuwe ‘gezonde’ relatie aangaat. Het kan dan heel vreemd om liefde te ontvangen zonder dat het een spelletje is.

Het is vaak lastig om al die liefde te ontvangen. Je hebt het gevoel dat er een addertje onder het gras zit of dat het gedrag zo om kan slaan. Je bent het niet gewend om gehoord en gezien te worden. Het verwerken van een scheiding is ook erg zwaar en kent gelijkenissen met de fases die je doormaakt wanneer je rouwt.

Relatie met narcist verwerken

De nasleep van een relatie met een narcist is erg lang omdat je jezelf weer opnieuw moet ontdekken. Je moet het vertrouwen in jezelf terugvinden en op een gezonde manier leren liefhebben. Het is dan ook aan te raden om dit met de hulp van een psycholoog te doen.

Scheiden van een narcist? Laat Zorgeloosch je helpen

Zoals je al kon lezen is het erg ingewikkeld om te gaan scheiden van een narcist. Het is dan ook logisch dat je hierbij hulp wil. De experts van Zorgeloosch staan voor je klaar om zelfs de meest ingewikkelde scheiding tot een goed einde te brengen.

Je eigen belangen heb je te lang naast je neergelegd, maar daar komt nu een einde aan. Omdat je niet alleen een scheidingsproces aangaat, moet je dit traject samen doorlopen. Dat betekent dat je allebei bereid moet zijn om de scheiding tot een goed einde te brengen. Natuurlijk helpt een mediator jullie om haalbare afspraken te realiseren en beiden belangen te behartigen.

Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Nina en haar team hebben ons goed ontzorgd in deze stress volle periode.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9