Hoe vertel je dat je gaat scheiden?

Jullie hebben de knoop doorgehakt dat jullie gaan scheiden. Dan komt het moment dat jullie dit nieuws aan jullie directe omgeving moeten vertellen. Veel mensen voelen zich daar erg onzeker over. Want hoe vertel je je ouders, vrienden en familie dat je gaat scheiden? Moet je het ook op je werk vertellen? Hoe gaan ze reageren? Kiezen ze een kant? Hieronder gaan we in op deze vragen en geven we je alle handreikingen hoe je aan je omgeving vertelt dat jij en je partner gaan scheiden.

Ongelukkige partners
Zorgeloosch stel in gesprek met een mediator

Scheiden bespreekbaar maken

Vertellen dat je gaat scheiden brengt vaak onzekere gevoelens met zich mee. Je schaamt je misschien, of hebt het gevoel dat je privéleven gefaald is. Vertellen dat je gaat scheiden kan ook juist voelen als een opluchting. Misschien zag je omgeving al een tijdje dat het niet goed tussen jullie ging.

Hoewel we in de 21e eeuw leven, rust er nog steeds een taboe op het onderwerp scheiden. Best vreemd als je je bedenkt dat het aantal scheidingen al sinds eind jaren 60 stijgt. Grofweg kun je zelfs zeggen dat 40% huwelijken eindigt in een scheiding. Het is dus belangrijk om scheiden bespreekbaar te maken.

Ga je je omgeving vertellen dat je gaat scheiden? Dan sta je voor een aantal keuzes. Vertel je het alleen, of samen met je partner? Wanneer vertel je het? Vertel je het meerdere mensen tegelijk of iedereen apart? De keuzes die jij of jullie hierin maken zijn persoonlijk. Er is geen ‘ideale manier’ om te vertellen dat je gaat scheiden. Belangrijk is in ieder geval dat jullie het je omgeving snel vertellen. Anders loop je het risico dat ze het nieuws eerder van een ander horen dan van jullie zelf.

Hoe vertellen we onze kinderen dat we gaan scheiden?

Hebben jullie kinderen samen? Dan zijn zij de eerste die jullie inlichten over jullie scheiding. Aan je kinderen vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan is een moeilijk en emotioneel moment. Ieder kind reageert bovendien anders op dat nieuws. Misschien verdrietig of in eerste instantie boos. We hebben dan ook een speciale pagina gewijd aan hoe je je kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden. Lees hier verder.

Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Hoe vertel ik mijn ouders dat ik ga scheiden?

Naast kinderen zijn jullie ouders vaak de personen die het dichtst bij jullie staan. Het is daarom belangrijk om je ouders en schoonouders als één van de eersten in te lichten over jullie scheiding. Hoe jullie ouders zullen reageren op dit nieuws, weten jullie zelf waarschijnlijk het beste. Belangrijk is in ieder geval om dit gesprek persoonlijk en face-to-face te voeren, dus niet via de telefoon of via e-mail.

Samen vertellen of alleen?

Ook hiervoor geldt: dat is geheel aan jullie. De ervaring leert dat het vaak slim is om jullie scheiding samen te vertellen aan jullie ouders. Juist omdat ouders geneigd zijn de kant van hun eigen kind te kiezen, is het belangrijk dat jullie samen de boodschap overbrengen. Zo zien jullie ouders dat jullie allebei achter deze beslissing staan en dat het niet meer mogelijk is om jullie op andere gedachten te brengen. Willen je ouders of schoonouders zich bemoeien met jullie scheiding? Vertel dan rustig en respectvol dat jullie volwassen mensen zijn die dit zelf graag willen regelen.

Tip: ga je naar je schoonouders? Trek je dan na het vertellen van het nieuws terug. Vaak willen de ouders van je partner even tijd met hun eigen kind om over dit nieuws door te praten. Stel voor om op een later moment terug te komen.

Omgang met de kleinkinderen tijdens en na de scheiding

Een ander onderwerp dat zeker besproken moet worden met jullie ouders is de omgang met de eventuele kleinkinderen. Veel (groot)ouders voelen zich daar erg onzeker en verdrietig over. Ook zij kampen met vragen als: gaan er nu dingen veranderen? Zie ik mijn kleinkinderen minder vaak? Wie komt de kleinkinderen ophalen na het logeren?

Belangrijk dus om ook jullie ouders te betrekken bij de nieuwe omgangsregelingen en jullie ouderschapsplan. Juist omdat ouders de neiging hebben om de kant van hun eigen kind te kiezen, voorkom je hiermee bovendien dat ze tegen de kleinkinderen vervelend praten over de andere ouder (hun ex-schoonzoon of ex-schoondochter).

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Vrienden en familie vertellen dat je gaat scheiden

Na jullie kinderen en ouders is het de tijd om het nieuws aan andere familieleden en vrienden te vertellen. Veel mensen zien vooral op tegen dit aspect van een scheidingsmelding. Zeker wanneer familie of vrienden een sterke mening hebben, kan het je onzeker maken om dit nieuws te moeten vertellen. Ook ervaren veel stellen een gevoel van falen. Mensen met een grote familie en/of vriendenkring vinden het bovendien vervelend dat ze het verhaal telkens opnieuw moeten vertellen.

Toch is het slim om het nieuws dat jullie gaan scheiden persoonlijk, face-to-face en samen met je partner te vertellen. Zo geef je je vrienden en familie de gelegenheid om op jullie boodschap te reageren. Ook voorkomt het dat zij maar één kant van het verhaal horen en het idee krijgen dat ze een kant moeten kiezen.

Plan dus een persoonlijke afspraak in met je familie en vrienden. Vertel ze op voorhand dat het om iets serieus gaat zodat zij zich daarop kunnen voorbereiden. Plan de afspraak niet té ver van tevoren, omdat er anders alleen maar stress ontstaat.

Vertel altijd dat jij en je partner erop uit zijn om de scheiding goed te regelen en een vechtscheiding willen voorkomen. Dat straalt een krachtige boodschap uit die voorkomt dat mensen een kant gaan kiezen. In de praktijk zul je merken dat familie geneigd is om de kant van hun eigen familielid te kiezen. Bij vrienden wil dat ook wel eens gebeuren. Bij gezamenlijke vrienden zal de tijd uitwijzen of zij een kant kiezen of dat beide partners goed contact houden met de vriendenkring.

Wat te doen bij bemoeizuchtige vrienden en familieleden?

Bij familie en vrienden bestaat altijd de kans dat zij zich (gevraagd of ongevraagd) willen bemoeien met jullie scheiding. Hoewel steun natuurlijk hartstikke fijn is en jullie dat ook nodig hebben in het proces van de scheiding, is het belangrijk dat je je eigen keuzes blijft maken. Laat je dan ook niet teveel beïnvloeden door je omgeving. Wanneer je vindt dat sommige naasten zich teveel bemoeien met jullie scheiding, kun je ze dat op een rustige en respectvolle manier uitleggen.

Hoe vertel je je collega’s dat je gaat scheiden?

Of je het nu wilt of niet: ook op je werk zullen ze merken dat er iets speelt in de privésfeer. Ook al probeer je het wellicht nog zo goed verborgen te houden; je collega’s zullen opmerken dat je wat vaker afwezig bent of minder productief bent.

Moet ik mijn werk inlichten dat ik ga scheiden?

Het is niet verplicht om je collega’s in te lichten dat je gaat scheiden. Zeker wanneer je werk en privé graag gescheiden houdt, is het je goed recht om dit nieuws voor jezelf te houden. Het kan overigens wel enorm opluchten om je collega’s in te lichten. Hoewel ze misschien wat verder van je af staan dan familie en vrienden, zie je ze meestal wel vaker. Omdat een scheiding veel emoties teweeg brengt, zullen ze dit vrijwel altijd aan je merken. Collega’s kunnen hierin ook een aangename afleiding zijn. Ook is de kans groot dat er meerdere collega’s zijn die gescheiden zijn. 1 op de 3 huwelijken eindigt immers in een scheiding. Deze collega’s hebben vast alle begrip voor je situatie en kunnen zelfs een grote steun voor je zijn. Vind je het moeilijk om over de scheiding te praten? Dan kun je ook een mail sturen waarin je de situatie bondig uitlegt en aangeeft dat je niet graag over de scheiding praat.

Wie je in ieder geval wél op de hoogte moet brengen van de scheiding, is je baas. Je baas zal de nodige administratieve wijzigingen moeten doorvoeren (zoals je burgerlijke staat) na de scheiding. En laten we vooral niet vergeten dat een scheiding zowel praktische als emotionele gevolgen heeft. Het is goed als je leidinggevende hiervan weet. Het is heel normaal dat je tijdens en na een scheidingsperiode even wat minder productief bent.

Als je je in een scheidingsprocedure bevindt, moet er veel geregeld worden. Afspraken met een mediator scheiding of advocaat, bankzaken of een verhuizing. Ook kan het natuurlijk voorkomen dat je emotioneel even niet in staat bent om te werken. Simpel gezegd: je zal nogal eens vrij moeten vragen van het werk om dingen te regelen of even bij te komen. Om vragen of onbegrip te voorkomen, kan het daarom slim zijn om je baas en collega’s in te lichten. Ook kun je je leidinggevende vragen of je gebruik kunt maken van het calamiteitenverlof.

Als het om je financiële situatie gaat, kan het ook lonen om met je leidinggevende of iemand van HR te praten. Je gaat van een gezinsinkomen ineens naar een situatie waarin je alles zelf moet betalen. Wellicht is een voorschot op je salaris mogelijk of het eerder laten uitbetalen van vakantiegeld. Ook kun je bespreken of je misschien meer/minder uren wilt gaan werken.

Onzekerheden bij collega’s

Veel mensen vinden het prettig om hun (directe) collega’s te vertellen dat ze in een scheiding liggen. Juist omdat deze mensen wat verder van je privésituatie afstaan. Ook creëert het natuurlijk begrip voor het feit dat je letterlijk en figuurlijk wat vaker afwezig bent. Je kunt je collega’s beter zelf inlichten dat je in een moeilijke periode zit, dan dat zij het zelf moeten opmerken, met wellicht geroddel als gevolg. Ook bij collega’s ontstaan er vaak vragen en onzekerheden nadat je het nieuws dat je gaat scheiden hebt verteld. Komt er nu extra werk op mijn bordje? Zal er werk blijven liggen? Praat hier dus met hen over en wees eerlijk. Vertel hen dat je er alles aan zult doen om het werk niet te laten lijden onder je privé omstandigheden, maar vraag ook begrip als dit even wel zo is.

Hoe vertel ik collega’s dat ik ga scheiden?

Ook bij collega’s geldt: vertel het persoonlijk. Je geeft hen hiermee de gelegenheid om te reageren én je voorkomt geroddel. Je wilt immers niet dat het verhaal ‘een eigen leven gaat leiden’. Werk je in een groot team/bedrijf? Vertel het dan vooral aan je meest directe collega’s. Je bent natuurlijk niemand iets verplicht en niet heel het bedrijf hoeft te weten dat je gaat scheiden. Die keuze is geheel aan jou.

Wat te doen als jullie het niet samen kunnen/willen vertellen

In vrijwel alle gevallen is het slim om de boodschap dat jullie gaan scheiden samen met je partner te vertellen. Maar wat doe je als jullie in een vechtscheiding liggen en geen woord met elkaar spreken? Hieronder enkele praktische tips:

 • Kies jouw eigen moment dat je het wilt vertellen. Een moment dat jij er klaar voor bent. Als je het nieuws niet samen met je partner vertelt, bestaat echter wel de kans dat mensen het eerder horen van hem/haar.
 • Licht degene aan wie je het gaat vertellen van tevoren in dat je wilt praten over een serieus onderwerp. Dan kan diegene zich daarop voorbereiden.
 • Het is heel verleidelijk om je partner zwart te maken tegenover familieleden en vrienden. Het voelt immers heerlijk als zij jouw kant kiezen. Toch is het verstandig om hier volwassen mee om te gaan. Veel familie en vrienden zullen jullie allebei nog zien en spreken na de scheiding. Stel je dus volwassen op.
 • Vind je het moeilijk om het nieuws alleen te vertellen? Vraag dan of iemand die je vertrouwt met je meegaat.
 • Vind je het nog moeilijk om erover te praten? Vertel de boodschap dan in grote lijnen en zeg dat je er later op terugkomt. Ook kun je aan iemand anders vragen om het nieuws namens jou te vertellen aan je meest directe familieleden en vrienden. Zo kun je de vele gesprekken met familieleden en vrienden nog even uitstellen tot jij er klaar voor bent.
Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator
specialist scheiden partneralimentatie

Over mediation door Zorgeloosch

Scheiden is een intense en emotionele periode. Of jij en je (ex-)partner nu goed met elkaar omgaan of in een vechtscheiding liggen: er is ontzettend veel te regelen. Het kan dan enorm helpen als jullie een onpartijdige en onafhankelijke partij kunnen inschakelen om jullie daarbij te helpen. Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, met de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook kunnen wij tips geven hoe je het nieuws van jullie scheiding vertelt aan jullie directe omgeving. Daarnaast helpen onze mediators een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8