Ik wil scheiden

Ik wil scheiden, maar wat nu? Hoe moet ik het aan mijn partner vertellen en wat als ik helemaal geen financiële ruimte heb om te kunnen scheiden? Kortom, je loopt momenteel over met vragen. Deze beantwoorden we je zo goed mogelijk op deze pagina.

Goedkoop scheiden

Ik wil scheiden, wat moet ik doen?

Je weet zeker dat je wil scheiden van je partner. Je bent niet meer verliefd, bent erachter gekomen dat je toch niet zo goed bij elkaar past of het samenwonen bevalt niet zoals behoren. Er kunnen duizenden redenen zijn waarom je wil scheiden. Maar wat nu? Er komt een hoop geregel op je af. Denk aan de woning, de financiën, de kinderen en je eigen toekomstplannen die er anders uit gaan zien. Kortom: ik wil scheiden, wat te doen? In ons artikel ‘scheiden en dan‘ brengen we precies in kaart wat je allemaal moet regelen.

Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

De eerste stap is het hardop uiten naar je partner: ik wil scheiden, punt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker wanneer het voor je partner als een verrassing komt. Een eenzijdig besluit is nooit makkelijk te maken en ook moeilijker te uiten naar je partner. Je bent bang voor de reactie van de ander. Straks wordt iemand heel boos of juist heel verdrietig.

Toch staat je besluit al vast en het is voor het verloop van het hele scheidingsproces belangrijk dat je het snel vertelt aan je partner. Een duidelijke scheidingsmelding werkt in zijn voordeel voor jou én je partner. Meer tips vind je op de pagina: hoe vertel ik dat ik wil scheiden?

Ik wil scheiden maar mijn partner niet

Misschien loop je wel rond met gedachten als: ik wil scheiden maar mijn vrouw niet of ik wil scheiden maar mijn man niet. Dan zit je in een lastiger parket. Het is dan nóg belangrijker dat de boodschap ‘ik wil scheiden’ duidelijk is. Er mag voor de partner in kwestie geen twijfel bestaan dat er nog hoop is. Dat klinkt misschien hard, maar dat maakt het hele verwerkingsproces van de scheiding een stuk fijner.

Wil je meer weten over wat je kunt doen bij een eenzijdige scheidingsaanvraag? In dit artikel hebben we handige tips & tricks voor je verzameld die je op je gemak kunt teruglezen.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Ik wil scheiden wat nu? Het financiële aspect

Wanneer je gaat scheiden van je partner is dat niet alleen een hele emotionele achtbaan, het is ook een hoop regelwerk. Zeker als het om de financiën gaat. Er zijn namelijk ook een hoop financiële redenen waarom je in eerste instantie niet wil scheiden. Dit kan ervoor zorgen dat je langer bij je partner blijft dan je eigenlijk zou willen. Je gaat over je grenzen heen om je maar niet zorgen te maken over de woning en de maandelijkse inkomsten. Scheiden van tafel en bed zou in zo’n geval een goede optie kunnen zijn.

Toch is het hoge woord eruit. “Ik wil scheiden,” is letterlijk naar elkaar uitgesproken en je kunt niet meer terug. We proberen je zo uitgebreid mogelijk antwoord te geven op de meest gestelde vragen.

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Wanneer je nu samenwoont kan het extra spannend zijn om te gaan scheiden, want waar ga je dan slapen? Misschien denk je wel: Ik wil scheiden maar kan nergens heen! Dat maakt je onzeker en angstig. Het hebben van een woning is immers een levensbehoefte en misschien zet je al je hakken in het zand alleen al door het idee al dat je je geliefde plekje moet verlaten.

Voordat je van het ergste uit gaat, is het belangrijk om de huidige situatie in kaart te brengen. Wonen jullie nu in een huurhuis? Dan kan jij of je partner het huurcontract overnemen mits dit financieel haalbaar is. Wonen jullie in een koophuis? Dan zijn er twee mogelijkheden. Of de een koopt de ander uit, of jullie verkopen samen het huis en delen de waarde (en overwaarde) van het huis. Meer weten over wat je moet regelen met je woning? Lees dan ons artikel over het huis verdelen.

Tijdelijke woonoplossing via Zorgeloosch

Zeker is dat je tijdens de scheiding, voordat er een oplossing is gevonden voor het huur- of koophuis, een andere slaapplek moet vinden. Dit kan bij een goede vriend(in), familie of als dat niet lukt via Zorgeloosch. Door onze vaste samenwerking met Europarcs kun je voor een gereduceerd tarief terecht in een tijdelijke woning op één van hun parken.

Ik wil scheiden maar heb geen geld

Loop jij op dit moment rond met het volgende vraagstuk: “Ik wil scheiden maar heb geen inkomen.” Dan is de kans groot dat jij je druk maakt over hoe je het gaat redden na de scheiding. Hoe kom je rond zonder inkomen en hoe kun je alle maandelijkse lasten blijven betalen?

Mede omdat de financiën niet ieders favoriete onderdeel is van het regelen van een scheiding, staan de financiële adviseurs van Zorgeloosch klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je op dit moment geen inkomen hebt en financieel afhankelijk bent van je partner. Het kan zo zijn dat je partner dan partneralimentatie of kinderalimentatie moet betalen om jou en je gezin financieel bij te staan.

Nieuwsgierig hoe dat bij jouw unieke situatie zit? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in met onze experts. Daar kun je al je vragen omtrent de inkomsten stellen.

Ervaringen
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8

Ik wil scheiden maar durf niet

Wanneer je wil gaan scheiden of een scheiding aan wil gaan kondigen aan je partner of omgeving komt er een hoop angst en onzekerheid bij kijken. Hoe gaat je partner reageren? Wat blijft er nog over van jullie gezamenlijke vriendenkring? Hoe gaan je kinderen om met het nieuws? Al die veranderingen in je privéleven brengen een hoop onzekerheid met zich mee. Het kan zelfs voorkomen dat je door die veranderingen het niet aandurft om die knoop door te hakken.

Je huidige relatie is niet meer te redden, maar omdat je niets wil veranderen aan je leefomstandigheden en sociale leven blijf je maar bij elkaar. Vaak wordt er gezegd: we blijven bij elkaar voor de kinderen. Maar wat als de kinderen al volwassen zijn of als bij elkaar blijven na verloop van tijd geen optie meer is? Dan ben je toch genoodzaakt om zelf uit die comfort zone te stappen. Ik wil scheiden, dus.

 

Niet de schijn ophouden

Iedereen wil een gelukkige relatie, voor jullie zelf maar ook voor de kinderen. Maar als dat er niet meer in zit is het veel belangrijker om eerlijk naar elkaar te zijn. Toegeven dat jullie niet meer bij elkaar passen en daardoor uit elkaar moeten kan heel pijnlijk zijn. Maar die duidelijkheid kan juist bijdragen aan een soepeler scheidingsproces. Bij elkaar blijven voor de kinderen werkt vaak averechts. Over het algemeen kunnen kinderen meer aan dan je denkt en hebben zij meer profijt van twee gelukkige alleenstaande ouders dan twee ongelukkige partners.

Help ik wil scheiden!

Ik wil scheiden wat moet ik regelen? Dat is een vraag die wij bij Zorgeloosch regelmatig voorbij zien komen. Daarom noemt Zorgeloosch zich ook wel de alles-in-één scheidenoplossing. Elke scheiding is anders, er is dus geen algemeen antwoord op al je vragen. Jouw situatie is echt uniek. Of je nu samenwoont, kinderen hebt of eenzijdig besluit een punt achter de relatie te zetten. Wil jij weten wat wij voor jou specifiek kunnen regelen of wil je gewoon even al je zorgen uiten? In het kennismakingsgesprek kun je vrijblijvend sparren met onze experts.

nieuwe huwelijksregels
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9