Scheiding verwerken: een rouwproces

Een scheiding is een intense en zeer emotionele periode. De gevoelens waar je doorheen gaat tijdens en na een scheiding zijn te vergelijken met die van een rouwproces. Niet zo vreemd natuurlijk want ook een scheiding is een verlies. Iets wat eens zo mooi was, is nu niet meer. In dit artikel geven we je handreikingen hoe je een scheiding kunt verwerken. Ook laten we je zien welke fases het rouwproces kent.

Jurist aan de telefoon

Scheiding verwerken

Iedereen verwerkt een scheiding op een andere manier. Om te beginnen is er al een groot onderscheid tussen de beide partners. Vaak is er sprake van een partner die de scheiding in gang heeft gezet en een partner die de boodschap niet zag aankomen. Voor beide partners zal de verwerking van de scheiding compleet anders verlopen.

De partner die de scheiding in gang heeft gezet liep al een tijdje rond met deze gevoelens en gedachten. Misschien begon het eerst met een onbehaaglijk gevoel zonder precies te weten waar de oorzaak lag. Na veel nadenken, wikken en wegen, komt deze partner tot de conclusie dat de relatie over is. In feite is hij of zij al begonnen met het verwerkingsproces. Op het moment dat je de knoop doorhakt dat je wilt scheiden, heb je het in zekere zin al een plekje gegeven. Hierna volgt uiteraard vaak nog wel verdriet om het daadwerkelijke loskomen van elkaar.

Er is ook vaak een partner die de boodschap niet zag aankomen. Die misschien al wel een tijdje wist dat het niet helemaal lekker liep in de relatie, maar die dacht dat het nog wel te repareren viel. Of dat het niet zo’n vaart zou lopen. Deze partner blijft vaak in shock achter. Voor hem of haar is het verwerken van de scheiding een heel ander proces en vaak nog een lange weg.

Een scheiding verwerken wordt vaak vergeleken met een rouwproces.

Omgaan met verdriet scheiding: de fases van rouw

De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross ontwikkelde een rouwmodel. En hoewel dit klinkt alsof je iedere situatie in hetzelfde hokje stopt, heeft haar onderzoek wel degelijk aangetoond dat ieder mens die een ingrijpende, verdrietige of traumatische ervaring meemaakt, dezelfde fases doorloopt. Het zijn herkenbare patronen, die ook op een scheiding van toepassing zijn.
Onderstaande fases van rouw laten namelijk zien hoe mensen omgaan met het verdriet van een scheiding.

Onderstaande fases van rouw laten namelijk zien hoe mensen omgaan met het verdriet van een scheiding.

Fase 1: Ontkenning

De eerste fase, de ontkenningsfase, is een soort afweermechanisme van onze geest. Als je een slecht bericht te horen krijgt, reageer je in eerste instantie vol ongeloof. Door het bericht te ontkennen krijg je als het ware de kans om tot jezelf te komen. Langzaam maar zeker zul je bekomen van de shock. Het is in deze fase erg fijn – en ook belangrijk – om te kunnen praten met iemand die je vertrouwt.

Fase 2: Woede

Aan het einde van de ontkenningsfase gaan mensen op zoek naar feiten. Iets waar ze zich aan vast kunnen houden en die de slechte boodschap kunnen verklaren. Als we de boodschap niet langer kunnen ontkennen ontstaan er vaak gevoelens van woede, wrok en ergernis. Deze woede is meestal gekeerd tegen de buitenwereld, en dan met name de andere partner.

Fase 3: Onderhandelen

Zodra de woede gezakt is, begint de onderhandelfase. In de praktijk komt dit erop neer dat de partner die eigenlijk nog niet wil scheiden er alles aan zal doen om de scheiding van tafel te vegen. Met andere woorden: er wordt geprobeerd om op allerlei manieren onder de werkelijkheid uit te komen.

Fase 4: Depressie

In de meeste gevallen heeft het onderhandelen geen zin. De andere partner heeft namelijk de beslissing weloverwogen gemaakt en staat meestal ook achter deze beslissing. Zodra de andere partner dat doorkrijgt, volgt een intens verdrietige periode. Ook wel de depressie genoemd. De waarheid slaat keihard in, wat meestal resulteert in terugtrekken in de schulp en geen communicatie willen. Het is overigens belangrijk om elkaar in deze fase goed in de gaten te houden, want het grijpen naar verdovende middelen komt in deze fase vaak voor.

Fase 5: Aanvaarding

Na verloop van tijd zul je merken dat je geen hoop meer hoeft te koesteren. Met andere woorden: langzaam maar zeker zul je het nieuws kunnen aanvaarden. Vaak volgt een periode waarin je moet bijkomen van de rouwfases, maar na een tijdje voel je weer de zin om dingen op te pakken en naar de toekomst te kijken.

Hoe verwerk je een scheiding: tips

Onderstaande tips bieden een handreiking die je hopelijk helpen bij het verwerken van de scheiding:

  • Iedereen verwerkt een scheiding op zijn/haar eigen manier en op zijn/haar eigen tempo. Neem dus de tijd om je emoties te verwerken. Er bestaat geen handleiding die zegt wanneer je niet meer verdrietig mag zijn.
  • Blijf vertrouwen houden in jezelf en in de toekomst. Op een dag zul je je beter voelen.
  • Realiseer je ten allen tijden dat je geen invloed kunt uitoefenen op het gedrag en de gevoelens van je (ex-)partner. En waar je geen controle over hebt, kun je het beste naast je neerleggen.
  • Let op je zelfbeheersing. Er is alle ruimte voor emoties, maar het liefst op momenten dat er de gelegenheid voor is. Wees echter niet te streng voor jezelf.
  • Wees lief voor jezelf. Zoek steun bij vrienden of familie of neem een moment voor jezelf. Het is erg belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen in deze emotionele periode.
  • Houd een dagboek bij. Door je gedachten en emoties op te schrijven, kun je ze beter een plek geven.
  • Pak je hobby op, lees een fijn boek, of kijk een vrolijke film. Omring je met dingen en mensen die je inspireren.
  • Eet gezond en beweeg genoeg. Zorg ook dat je blijft lachen, ook al heb je daar misschien geen behoefte aan. Je gezicht stuurt onbewust positieve signalen naar je hersenen waardoor je je beter zult voelen.
  • Als je er zelf niet uitkomt: schakel op tijd hulp in. Praat met iemand die je vertrouwt of ga naar de huisarts. Je hoeft je nergens voor de schamen, en je bent zeker de enige niet. Een huisarts kan je waar nodig doorsturen naar een psycholoog.

En misschien wel de belangrijkste tip: kijk naar de toekomst. Durf plannen te maken. Wat heb je jezelf gedurende je hele relatie ontzegd? Bedenk wat je wilt in het leven en zet iedere dag een stap om dat doel te bereiken.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Hoe lang duurt het verwerken van een scheiding?

Het is lastig om een label te hangen aan het verwerken van een scheiding. De één is vooral opgelucht en spreekt nauwelijks van verwerking. De ander kan er jarenlang verdrietig om zijn. Er is geen goed of fout als het om het verwerken van een ingrijpende gebeurtenis gaat. Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat het verwerken van een scheiding tussen de twee en vijf jaar duurt. Een scheiding verwerken gaat vaak gepaard met ups en downs waardoor het even kan duren voordat je gewend bent aan je nieuwe situatie.

Mediation met partner bij scheiding

Naast alle emoties ook nog alles regelen? Mediation helpt!

Eén van de lastigste aspecten van scheiden is dat je naast alle emoties ook nog ontzettend veel moet regelen. Je moet met je toekomstige ex-partner afspraken maken over alle praktische zaken. En al die afspraken ook nog juridisch juist op papier zetten, in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan. Merk je dat je hoofd er niet naar staat of dat jullie er samen niet uitkomen? Mediation biedt hulp.

Een mediator is een onpartijdige professional die jullie begeleidt tijdens het hele scheidingstraject. Van het opstellen van een echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan tot het regelen van de alimentatie. En van advies over de verdeling van de woning tot het in kaart brengen van jullie financiële situatie.

Ook bemiddelt een mediator tussen jou en je partner waardoor een vechtscheiding wordt voorkomen. Kortom: met mediation zorg je ervoor dat de scheiding goed geregeld wordt, dat jullie niets over het hoofd zien en dat de scheiding sneller rond is. Lees hier meer over hoe mediation bij een scheiding helpt.

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het maken van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer. We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu, en zekerheid voor later.
Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en worden afspraken eindelijk gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator scheiding krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10