Subsidie bij scheiden

 De Nederlandse overheid vindt dat scheiden en uit elkaar gaan voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom kunnen mensen die een laag inkomen of weinig eigen vermogen hebben aanspraak maken op subsidie. Alleen wij, als gecertificeerd mediator, kunnen voor jou de aanvraag doen. In dit artikel beantwoorden we al je vragen over subsidie bij scheiding. 

Vriend helpen bij scheiding

Scheiden met subsidie?

De overheid stelt subsidie beschikbaar als je uit elkaar gaat. Ongeveer 50% van onze klanten komt hiervoor in aanmerking. De subsidie wordt toegekend per persoon, je kunt dus apart van elkaar de check doen. De overheid kijkt naar jouw financiële situatie van 2 jaar geleden.

Na de check weet je of je in aanmerking komt voor scheiden met subsidie

Doe de subsidiecheck!

  1. 50% komt in aanmerking
  2. 2 minuten invultijd
  3. Eenvoudige check voor jouw situatie

Wanneer heb ik recht op subsidie voor mijn scheiding?

Of je recht hebt op subsidie (ook wel ‘toevoeging’ genoemd) voor je scheiding is geheel afhankelijk van je inkomen. Er wordt gekeken naar het verzamelinkomen van twee jaar geleden. Bij een subsidieaanvraag in 2024 wordt er dus gekeken naar je verzamelinkomen van 2022.

Verdien je in het lopende jaar minder dan in het peiljaar? Dan kun je een peiljaarverlegging aanvragen.

Let op: het verzamelinkomen is niet hetzelfde als een gezamenlijk inkomen. Wil je weten wat je verzamelinkomen is? Kijk dan op je belastingaanslag van het peiljaar.

Het inkomen wordt overigens gemeten per individu. Je wordt bij de subsidieaanvraag dus aangemeld als alleenstaande, ook als je nog met je (ex-)partner onder één dak woont. Woon je al samen met een nieuwe partner? Dan wordt zijn/haar inkomen ook meegerekend.

Ook mag je niet teveel vermogen hebben zoals spaargeld. In 2024 is die grens vastgesteld op € 31.747 per persoon. En € 63.494 voor partners die samenwonen, getrouwd zijn of geregistreerd partner zijn.

Inkomens- en vermogensgrens in het peiljaar

Gehuwd, samenwonend of eenoudergezin € 44.000
Alleenstaand met minderjarige kinderen (kinderen staan op jouw adres ingeschreven) € 44.000
Maximaal eigen vermogen (overwaarde woning wordt niet meegenomen) € 31.747 per persoon
Gehuwd,samenwonend of eenoudergezin € 44.000
Alleenstaand met minderjarige kinderen (kinderen staan op jouw adres ingeschreven) € 44.000
Maximaal eigen vermogen (overwaarde woning wordt niet meegenomen) € 31.747 per persoon

Subsidie scheiding: eigen bijdrage

Als je in aanmerking komt voor een toevoeging voor je scheiding, betaal je wel een eigen bijdrage. Hoe hoog die eigen bijdrage is, is deels afhankelijk van je inkomen maar ook van het feit of er een kind staat ingeschreven op je woonadres.

Eigen bijdrage als je geen kinderen hebt

Inkomen Eigen bijdrage
Inkomen < € 22.100 € 61
Inkomen tussen € 22.101 en € 31.100 € 121
Inkomen > € 31.100 Geen subsidie

Eigen bijdrage als je wel kinderen hebt 

Inkomen Eigen bijdrage
Inkomen < € 30.700 € 61
Inkomen tussen € 30.701 en € 44.000 € 121
Inkomen > € 44.000 Geen subsidie

Eigen bijdrage als je geen kinderen hebt

Inkomen Eigen bijdrage
Inkomen < € 22.100 € 61
Inkomen tussen € 22.101 en € 31.100 € 121
Inkomen > € 31.100 Geen subsidie

Eigen bijdrage als je wel kinderen hebt 

Inkomen Eigen bijdrage
Inkomen < € 30.700 € 61
Inkomen tussen € 30.701 en € 44.000 € 121
Inkomen > € 44.000 Geen subsidie

Griffiekosten

Naast een eigen bijdrage moet je ook altijd zelf de griffiekosten betalen. Dit is € 43,50 per persoon als je weinig vermogen hebt, er een subsidie is toegewezen én je vanuit de wet verplicht bent om een rechtbankprocedure te starten. Heb je vermogen, dan zijn de griffiekosten € 160,- per persoon.

Als er een subsidie is toegekend en één van jullie vermogend is en de ander niet, worden de totale griffiekosten dus € 43,50 + € 160,- = € 203,50. Zijn jullie allebei onvermogend, dan bedragen de totale griffiekosten € 87,-.

Aanvraag subsidie scheiding indienen

De instantie die gaat over de subsidie voor een scheiding is de Raad voor Rechtsbijstand. Eén van onze gecertificeerde mediator doet de aanvraag namens jou bij de raad. We kunnen al tijdens het eerste gesprek berekenen voor jou of je recht hebt op subsidie. Ongeveer 50% van onze klanten komt in aanmerking voor subsidie.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Scheiding goed regelen? Mediation biedt hulp

Bij het regelen van een scheiding komt er ontzettend veel op je af. Soms kan het daarom handig zijn om hulp van buitenaf in te schakelen. Een mediator scheiden is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding en een eventuele subsidieaanvraag te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding vlot rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Mediation biedt niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook juridisch en financieel advies. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch

Bij Zorgeloosch helpen we jullie van A tot Z bij jullie scheiding. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9