Scheiding – hoe help je iemand het beste?

Een scheiding in je vriendenkring of van je kind hakt er zwaar in. Je voelt je betrokken bij een van de twee, of bij allebei de partners. Als er ook nog kinderen zijn, wordt de situatie alleen maar lastiger. Als liefhebbende buitenstaander wil je alles doen om te helpen bij de scheiding en te troosten.

nieuwe huwelijksregels

Er is echter één ding dat je nooit moet vergeten: het is niet jouw scheiding, maar die van een ander. Bemoei je niet met zaken die jou niet aangaan, ook al ligt de “goede raad” op het puntje van je tong. Elke situatie is anders, elk leven is anders, dus jouw adviezen rond de scheiding, daar heeft een ander niet zo veel aan.

Verdriet en woede

Ook al kies je in je hart partij voor een van de twee partners, laat daarvan niets blijken. Ga geen kritiek leveren op de (bijna) ex-partner. Het heeft geen zin om iemand te verketteren waarmee de ander nog jaren moet samenwerken vanwege de kinderen. Iemand zwartmaken is in geen enkel geval constructief. Je houdt de partij die je meent te steunen alleen maar langer gevangen in verdriet en woede.

Wat doe je wel in het geval van een scheiding? Je bent de beste steun door kleine praktische zaken tijdelijk van de verdrietige partner over te nemen. Zodat hij/zij zich door de grote zaken heen kan worstelen. Luister naar de partner, steeds weer. Kom niet met eigen of andermans ervaringen aanzetten, dat helpt niet.

Afleiding

Luisteren en aandacht afleiden. Constant met emotionele problemen bezig zijn is voor een scheidend mens doodvermoeiend. Ga het bos in, naar de film of een tentoonstelling. Afleiding is goed voor mensen met verdriet, en dat geldt ook voor de kinderen. Die komen opeens in een heel andere situatie terecht. Ook al was er veel ruzie in huis, kinderen zijn heel loyaal aan beide ouders. Trek tegenover hen dan ook nooit partij voor de een of de ander; waar twee vechten, hebben twee schuld.

Knuffel de kinderen

Voor de kinderen van scheidende ouders kun je veel betekenen door ze een warme plek te geven. Is het thuis allemaal moeizaam, zet je deur dan wagenwijd open. Zelfs als je niet de grootouders bent! Doe een spelletje met ze, geef ze thee met iets lekkers, knuffel ze, kijk samen televisie. Zo doet het kind weer energie op om de situatie thuis aan te kunnen.

Wijs je scheidend kind of vriend(in) ook op de Scheidengids die Zorgeloosch heeft samengesteld. Daarin staat veel nuttige informatie rondom scheiden en je leven weer oppakken. Want hoe vervelend het allemaal ook is, dat is uiteindelijk de bedoeling: je leven weer oppakken.

“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10