Scheiden door toevoeging voor lage inkomens

Een huwelijk dat op zijn einde loopt, kan wel eens langer duren dan is gewenst. Je probeert toch nog de relatie te redden, je wacht nog ‘even’ tot de kinderen wat ouder zijn, je wacht tot beide partners een behoorlijke baan hebben… allemaal redenen om een scheiding uit te stellen.

Als de financiën ervoor zorgen dat een scheiding niet volbracht kan worden, kan de zogeheten “scheiding door toevoeging” uitkomst bieden.

 

Scheiden met behulp van mediator

Scheiding door toevoeging

Dankzij de scheiding door toevoeging, een subsidiëring van de kosten voor rechtsbijstand, kan een scheiding worden doorgezet. Of er nu via een mediator scheiding of via advocaten wordt gescheiden: mensen die een laag inkomen hebben, krijgen die kosten grotendeels vergoed. Er is sprake van een bescheiden eigen bijdrage van € 54,00 per persoon (voor het geval beide partners die financiële hulp nodig hebben). Je moet aan de toetsingsvoorwaarden voldoen, om in aanmerking te komen voor de subsidie die een scheiding door toevoeging mogelijk maakt. Je zou kunnen zeggen dat de subsidie de “toevoeging” is, in niet-juridische taal.

 

Mediation met partner bij scheiding

Subsidie na toetsing

De Raad voor de Rechtsbijstand is het orgaan dat de subsidie verleent. In het strafrecht kennen we dat ook: daar komt een pro deo-advocaat in actie als iemand die van een vergrijp of van een misdaad wordt verdacht, een te laag inkomen heeft om een advocaat te betalen.

De mediator of advocaat van iedere partner vraagt de toevoeging aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. De Raad toetst het inkomen van de aanvrager en verleent op grond daarvan de subsidie.

 

Peiljaar geeft de grondslag

De Raad kijkt naar het inkomen van (bijna) twee jaar geleden: dat wordt het “peiljaar” genoemd. Dat inkomen dient als grondslag. Voor 2019 geldt € 38.600 (peiljaar 2017). Daarnaast wordt ook gekeken naar het vermogen van de twee bijna ex-partners. Blijft dat onder de heffingsvrije grens van € 25.000 (peiljaar 2017), en wordt ook aan de inkomenstoets voldaan, dan verleent de Raad een voorlopige toevoeging.

 

Waarom een voorlopige toevoeging? Het kan heel goed zijn dat nadat alles is geregeld, het vermogen van degene(n) die voor toevoeging in aanmerking kwam(en), boven 50% van de vermogensgrondslag uitkomt. Denk daarbij aan de overwaarde van de echtelijke woning, als die vanwege de scheiding wordt verkocht. Afhankelijk van het soort woning, het onderhoud daarvan en de locatie, kan die overwaarde flink in de papieren lopen. In dat geval wordt de toevoeging ingetrokken en moet de scheiding alsnog met eigen geld worden betaald.

 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Scheiding convenant

Resultaatsbeoordeling

De controle achteraf wordt “resultaatsbeoordeling” genoemd. In het geval van een toekenning die komt te vervallen, hoeft er niets te worden terugbetaald door de scheidende echtelieden. De subsidie komt niet op hun bankrekening, de mediator of advocaten krijgen die naderhand uitgekeerd. Wel moeten beide partners dan de eigen knip trekken om de rekening van mediator of advocaat te voldoen. Dat is niet meer dan redelijk: het eigen vermogen is een stuk gegroeid sinds de aanvraag van de subsidie, dus het motief voor toekenning (te weinig geld om de scheiding zelf te betalen) komt te vervallen.

Bij Zorgeloosch hebben we ook enkele mediators die door de Raad van Rechtsbijstand zijn bestempeld als ‘High Trust’ en dus een toevoeging mogen aanvragen. Wie een scheiding overweegt, maar aanhikt tegen de kosten daarvan, kan in een kennismakingsgesprek bij Zorgeloosch samen met de mediator nagaan of een van de twee, of allebei, in aanmerking komt(en) voor de toevoeging. Blijkt dat het geval te zijn, dan zal de mediator de aanvraag indienen.

 

“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8