Kies je voor een mediator of advocaat bij scheiding?

Samen scheiden of recht tegenover elkaar staan?

Een scheiding is een emotionele rollercoaster. Het is allesbehalve een fijn proces, maar wel één die je goed geregeld wilt hebben. Je kunt ervoor kiezen om een mediator of een advocaat in te schakelen om je scheiding soepeler te laten verlopen. Deze partijen zorgen ervoor dat jij en je (ex-) partner goed met elkaar blijven communiceren zodat je samen gaat scheiden in plaats van recht tegenover elkaar komen te staan. Maar wanneer schakel je welke partij in? Dat lees je in dit blog.

Wat is het verschil tussen een advocaat en een mediator?
Een advocaat en een mediator hebben gemeen dat ze afspraken op papier willen zetten om de scheiding te voltooien. Het verschil is echter dat een advocaat in de meeste gevallen maar voor één partij werkt. Een mediator werkt voor jullie allebei. Heb je nog goed contact met je partner of hebben jullie samen kinderen? Dan is een mediator scheiding zeker aan te raden om je scheiding in goede banen te leiden.

Zo werkt een advocaat

Een advocaat is verantwoordelijk voor het juridische aspect van je scheiding. Hij of zij vertegenwoordigt tijdens de scheiding één partij en probeert tijdens dit proces het beste resultaat te behalen voor deze partij. Alle communicatie gaat dan ook via de twee ingeschakelde advocaten. Wanneer je kiest voor een advocaat, kun je dan ook geen privé-afspraken meer maken met je partner. Daarnaast moet je ook tegenover elkaar in de rechtbank staan. Iets wat jullie band negatief kan beïnvloeden en vervelend kan zijn wanneer jullie elkaar na de scheiding nog regelmatig moeten zien omdat jullie misschien wel samen kinderen hebben.

Nog een aantal nadelen van een advocaat:

  1. De echtscheidingsprocedure duurt over het algemeen wat langer
  2. Het is een flinke kostenpost
  3. Het is gebruikelijk dat kinderen worden gehoord in de rechtbank

Wat doet een mediator eigenlijk?

Een mediator is een neutrale partij die samen met jullie rond de tafel gaat zitten. Het doel is om samen de scheiding op juridisch, fiscaal, financieel en emotioneel gebied goed af te ronden. Omdat alles in goed overleg gaat, worden er afspraken gemaakt waar jullie allebei achterstaan. Het juridische traject verloopt via een mediator meestal sneller dan het traject via een advocaat. Dit is voordeliger voor de portemonnee.

Scheidingsbemiddelaar

Een scheidingsbemiddelaar is anders dan een mediator. De bemiddelaars van Zorgeloosch zijn MfN Registermediators. Ze helpen jou en je partner bij het maken van goede afspraken en geven jullie daar tegelijk ook extra informatie en delen ook hun eigen inzichten. Zo kunnen jullie samen overwogen beslissingen nemen waarvan de gevolgen overzichtelijk in kaart zijn gebracht.

Voordelen bij de keuze voor een scheidingsbemiddelaar:

  1. Een scheidingsbemiddelaar gaat voor het beste resultaat voor jou én je partner
  2. Zorgt ervoor dat jullie samen goed kunnen blijven communiceren (extra fijn wanneer jullie samen kinderen hebben)
  3. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten die worden gemaakt door een bemiddelaar
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10