Rouwen is vinkjes zetten: hoe (bijna) iedereen die te maken heeft met een verlies een rouwcurve doormaakt

Het ziet eruit als een zwierig vinkje en bijna iedereen die te maken heeft met een heftig verlies heeft er mee te kampen: de rouwcurve. Althans, volgens Elisabeth Kübler-Ross dan. Deze Amerikaans-Zwitserse psychiater onderscheidde 5 fasen bij de verwerking van rouw. En hoewel die geënt waren op terminaal zieke mensen, kun je die fasen ook toepassen op mensen die bijvoorbeeld een scheiding doormaken, of zelfs een baan of huis verliezen.

 

De verschillen tussen een fiscaal partner en toeslagpartner

Zo ziet ie eruit. Een vrij simpele achtbaanrit van emoties. Het kantelpunt bij het moment dat je slecht nieuws te horen krijgt: “ik wil scheiden.” Vanaf dat moment is het vinkjes zetten. Via ontkenning, woede, onderhandeling en vechten pijlsnel bergafwaarts. Totdat je dat diepe dal van depressie hebt bereikt. En dan die lastige klim naar boven, naar aanvaarding en verder gaan met je leven.

Ontkenning

Ons mentale afweermechanisme kent vele verschijningsvormen. Simpelweg ontkennen van de situatie is daar een van. Daarmee creëer je afstand tussen jou en emoties die moeilijk of niet te accepteren zijn. Vaak beschouw je de scheidingsmelding dan niet meer dan een eenvoudige ruzie van voorbijgaande aard. Als iets dat wel overwaait en waarna je weer terugkeert naar de situatie van ervoor.

 

Zorgeloosch in gesprek met een mediator

Woede

Maar de situatie valt niet lang te ontkennen. Het voornemen om te scheiden is definitief. En dan maakt die enigszins apathische ontkenningsfase plaats voor woede. En woede is een interessante emotie, want die staat nooit op zichzelf. Woede komt voort uit onderliggende emoties als angst, verdriet, wanhoop. Kortom, de emoties die te maken hebben met het verlies en een wellicht zorgwekkende toekomst.

 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Gesprek mediator en mensen die scheiden

Onderhandeling en vechten

“Maar wacht, als ik jou nou beloof dat ik in het vervolg…” “Maar als we nou eens…” “Als jij dit doorzet, dan zal ik wel eventjes..!” “Ik maak je kapot!”

Na de bliksemsnelle afdaling naar de woede krijg je een vals besef van: “ik kan er nog iets aan veranderen.” Je gaat onderhandelen, compromissen proberen te sluiten, beloftes maken. Je stelt alles in het werk om invloed uit te oefenen op de einduitslag, terwijl die eigenlijk al vast ligt. Al die pogingen leiden onherroepelijk naar iets als…

Depressie

Tja,.. de put. Het absolute dieptepunt in de gebeurtenis. Je vervalt in lethargie en apathie. Je voelt je machteloos, en je bent ook machteloos wat de situatie betreft. In deze fase sluit je je steeds meer af van de buitenwereld. Communicatie ga je uit de weg. Geen telefoon, geen bloemen,… geen bezoek.

 

Aanvaarding (en verdergaan)

En als je dan eindelijk bijna aan het einde bent van die enorme rottijd, komt het moment van aanvaarding. De situatie is zoals ie is. Je zult verder moeten leven zonder die ene persoon in je leven. En je zult weer dingen moeten leren. Dat is bijna net zo moeilijk als leren lopen of praten. Je zult moeten leren om nieuwe dingen te ontdekken en deze te waarderen. En, geloof me, je zult zien dat het leven een stuk meer te bieden heeft dan slechts 1 persoon. Het is moeilijk, maar het kan.

 

“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10