Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang duurt scheiden eigenlijk? Op deze pagina geven we je antwoord op de vraag: hoe lang duurt een scheiding?

Scheiden is geen leuk proces, om het maar eens zacht uit te drukken. Je bent verdrietig, je bent boos op de ander en maakt je zorgen over het huis en de kinderen. Je wil graag weten hoelang het nog gaat duren voordat die ellendige scheiding achter de rug is zodat je weer verder kunt met je leven.

Mediation advies door Zorgeloosch bij scheiding

Hoe lang duurt een scheiding ongeveer?

Scheiden, hoe lang duurt dat? Een goede vraag die we niet direct voor je kunnen beantwoorden. Elke scheiding is immers anders. Hoe complexer jouw situatie, hoe complexer de scheiding is en hoe langer je ermee zoet bent. De lengte van een scheiding is onder andere ook afhankelijk van de communicatie met jouw (ex)partner. Praten jullie nog gewoon met elkaar zonder al te veel woordwisselingen? Dan ben je sneller rond met alle afspraken dan wanneer jullie niet meer in dezelfde ruimte kunnen zijn zonder ruzie te maken.

Zoals je kunt lezen hebben heel wat factoren invloed op het antwoord van de vraag: hoe lang duurt het om te scheiden? Denk aan o.a.:

  • Of jullie samen een koophuis (en hypotheek) hebben;
  • Of er minderjarige kinderen in het spel zijn;
  • Of jullie ruzie hebben
  • Of er sprake is van een vechtscheiding;
  • Of er sprake is van geregistreerd partnerschap of dat jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen.

 

Op de vraag: hoe lang duurt een scheiding gemiddeld? kunnen we wél antwoord geven. Dat is namelijk ongeveer 6 maanden.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Bij een eenzijdige scheiding ben jij de enige die wil scheiden. Je huidige partner staat niet achter je beslissing en zou het liefst bij jou blijven. Dit maakt het proces een stuk langer dan wanneer beiden willen scheiden. Je partner kan namelijk zijn kont in de krip gooien en alle plannen om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen, dwarsbomen.

Na het versturen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechter heeft je partner 6 weken de tijd om bezwaar te maken, maar er kan via een advocaat om uitstel worden gevraagd. Op de uitspraak van de rechtbank kan wéér bezwaar worden aangevraagd. Dit moet binnen drie maanden gebeuren. Je snapt dat dit het proces enorm vertraagt. In de praktijk duren eenzijdige scheidingen dan ook gemiddeld twaalf maanden.

Hoe lang duurt een scheiding bij de rechtbank?

Wanneer jullie samen of met behulp van een mediator afspraken hebben gemaakt hoe jullie na de scheiding verder willen, wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld. Dit document wordt (samen met het ouderschapsplan wanneer je samen kinderen hebt) bij de rechter ingediend. Ook hier gaat weer een hele poos overheen. Gemiddeld gezien doet de rechter binnen vier tot zes weken uitspraak over jullie scheiding.

Maar ook na de uitspraak van de rechter is het nog niet klaar. Je moet de scheiding namelijk ook registreren bij de gemeente. Pas dan zijn jullie officieel gescheiden. Dit duurt zo’n zeven tot veertien werkdagen.

Hoe lang duurt een scheiding aanvragen?

Een scheiding aanvragen is dus geen leuke ervaring, zeker niet wanneer het zo lang duurt. De lengte van dit proces is zoals je al eerder kon lezen van allerlei factoren afhankelijk. Wanneer je samen geen kinderen hebt duurt het officieel indienen van een ‘gezamenlijk verzoek tot echtscheiding’ zo’n twee maanden.

Hoe lang duurt een scheiding met mediator?

Wanneer je kiest voor mediation (bijvoorbeeld van Zorgeloosch) verloopt de scheiding over het algemeen sneller dan wanneer jullie het zonder hulp doen. Onder begeleiding van de mediator komen jullie samen tot afspraken die door beide partijen worden goedgekeurd. Omdat de mediator scheiding als neutrale partij bij de gesprekken zit, maak je sneller en makkelijker afspraken over moeilijke zaken. Over de kinderen bijvoorbeeld, of over het koophuis. Zonder mediator kunnen deze gesprekken een gevoelige snaar raken en kunnen de gemoederen hoog oplopen. De communicatie gaat vaak ten koste van al die emoties.

Een andere mogelijkheid is om te scheiden met een advocaat. Je hebt sowieso een advocaat nodig om de scheiding bij de rechtbank aan te melden, maar ook in het voortraject (het maken van al die afspraken) kan een advocaat je bijstaan. Het grote verschil tussen een mediator en een advocaat is dat een advocaat alleen jouw belangen behartigt. Een mediator is eerder een neutrale partij die beide partners bijstaat in het proces. Ook in het prijskaartje zit verschil. Met een advocaat ben je duurder uit dan wanneer je kiest voor mediation. Ook omdat mediation het proces versnelt.

Snel(ler) scheiden? Kies dan voor mediation

Dus kun je niet te lang wachten en wil je snel scheiden? Roep dan de hulp in van de experts van Zorgeloosch. We staan je graag bij zodat jij je scheiding binnen een aantal maanden al helemaal geregeld hebt.

Hoe lang duurt een scheiding verwerken?

Ook dit is per persoon en situatie verschillend. Wanneer jij degene bent die de scheiding wil doorzetten, loop je al langer met die gevoelens rond. Voor je partner kan de aankondiging van een scheiding als een complete verrassing komen. Iets wat het verwerkingsproces verlengt. Waar jij al tijdens de relatie bent begonnen met afscheid nemen en het verwerken ervan, begint dat voor jouw partner pas wanneer alle papieren rond zijn en de scheiding klaar is.

Scheiden lijkt op rouwen

Tijdens en na je scheiding rouw je om de relatie die je had. De liefde die je voelde, de geborgenheid die de relatie bood en de zekerheid die nu weg is. De stabiele thuissituatie voor jou en je kinderen is compleet anders en daar moet je eerst om rouwen voordat je verder kunt leven.

Het verwerken van een scheiding doe je dan ook niet even. Je krijgt te maken met allerlei fases waar het rouwen erg op lijkt. Je kent fases met veel boosheid, verdriet, maar je moet eerst over de grote schok heen. Wellicht ontken je de situatie een aantal maanden en steek je je kop in het zand. Allemaal emoties die normaal zijn bij het verwerken van een scheiding. Uiteindelijk kom je tot een acceptatie van de situatie en kun je het levne zoals het nu is gaan opbouwen.

Zorgeloosch scheiden? Het kan!

Klinkt dit allemaal veel te ingewikkeld en kijk je er tegenop om dit zelf te gaan regelen met je (ex-)partner? Dat snappen we bij Zorgeloosch maar al te goed. Scheiden is een emotioneel proces waar heel veel geregeld moet worden waar je geen weet van hebt. Daarom nemen wij het hele proces graag voor je uithanden. Zo weet je zeker dat je belangen worden behartigd, dat alles netjes wordt geregeld en dat je er mede door de hulp van onze mediators samen uitkomt met je (ex-)partners. Niets is zo vervelend dan een vechtscheiding tussen twee ouders.

Nieuwsgierig of onze professionals jou kunnen helpen en hoe dat er in de praktijk uit gaat zien? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in. Je kunt vrijblijvend met ons sparren over alle vragen die je op dit moment hebt.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”