Scheiding van tafel en bed omzetten naar scheiding procedure

Wat je reden ook is, je bent er over uit: je wil jouw scheiding van tafel en bed omzetten naar een ‘normale’ scheiding. Dat is mogelijk, maar er zitten wel een aantal haken en ogen aan dit proces. Op deze pagina lees je precies hoe jij jouw scheiding van tafel en bed omzet naar een echtscheiding.

De verschillen tussen een fiscaal partner en toeslagpartner

Wat is een scheiding van tafel en bed?

Een scheiding van tafel en bed is een juridische regeling waarbij een echtpaar feitelijk gescheiden leeft, maar toch nog wettelijk getrouwd blijft. Deze vorm van scheiden wordt vaak gekozen om praktische of persoonlijke redenen, zoals religieuze overwegingen of het behouden van bepaalde sociale voordelen.

Waarom overstappen naar een scheidingsprocedure?

Hoewel scheiden van tafel en bed voor sommige stellen een goede tussenoplossing kan zijn, kan het zijn dat jullie nu klaar zijn om een definitieve scheiding aan te vragen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wil overstappen naar een formele scheidingsprocedure:

  • Juridische duidelijkheid: Een formele scheiding geeft juridische duidelijkheid en beëindigt de wettelijke verplichtingen van het huwelijk.
  • Financiële aspecten: Bij een formele scheiding kunnen financiële kwesties, zoals de verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie en pensioenrechten, beter worden geregeld.
  • Emotionele afsluiting: Een formele scheiding kan helpen bij het afsluiten van de emotionele aspecten van de relatie en het bevorderen van persoonlijke groei en genezing.

Hoe maak je de overstap naar een scheidingsprocedure?

Het overstappen van een scheiding van tafel en bed naar een formele scheidingsprocedure kan een complex proces zijn, maar met de juiste begeleiding kan het soepel verlopen. Als ervaren scheidingsmediators staan wij klaar om jullie te helpen bij deze overgang. Dit zijn de stappen die we samen kunnen ondernemen:

1. Kennismakingsgesprek: We plannen een kennismakingsgesprek in waarin we jullie specifieke situatie bespreken en jullie wensen en doelen voor de scheiding inventariseren.

2. Informatie verzamelen: We begeleiden jullie bij het verzamelen van alle benodigde documenten en informatie, zoals financiële gegevens, huwelijkse voorwaarden, en eventuele afspraken die zijn gemaakt tijdens de scheiding van tafel en bed.

3. Onderhandelingen: We faciliteren de onderhandelingen tussen jullie en helpen bij het opstellen van een scheidingsconvenant, waarin alle afspraken over de scheiding worden vastgelegd, inclusief de verdeling van bezittingen, financiële regelingen en eventuele kindgerelateerde zaken.

4. Indienen van de scheiding: We begeleiden jullie bij het indienen van de benodigde juridische documenten en zorgen ervoor dat de scheiding correct wordt afgehandeld.

Nazorg: Ook na de formele scheiding blijven we beschikbaar

Omzetten naar een definitieve scheiding

Mocht je de scheiding van een tafel en bed willen omzetten naar een definitieve scheiding, doorloop je de volgende procedure:

Stap 1: De afspraken

Tijdens het scheiden van tafel en bed hebben jullie afspraken gemaakt over de verdeling van spullen, de woning, vermogen, pensioenen en alimentatie. Dit is wat er in het echtscheidingsconvenant komt te staan. Als er minderjarige kinderen bij betrokken waren, is er ook een ouderschapsplan opgesteld. Deze afspraken blijven gelden.

Stap 2: Een advocaat inschakelen

Bij het omzetten heb je een advocaat nodig. Je kunt gezamenlijk een verzoek doen voor de omzetting. Ook kun je een eenzijdig verzoek doen.

Bij een gezamenlijk verzoek nemen jullie een advocaat in de hand. Bij een eenzijdig verzoek hebben jullie beiden je eigen advocaat nodig. Let erop dat bij een scheiding van tafel en bed een eenzijdig verzoek tot een definitieve scheiding pas na drie jaar kan.

Stap 3: Het verzoek indienen

De advocaat dient het verzoek voor het omzetten van de scheiding van tafel en bed in bij de rechtbank.

Stap 4: Het verdere proces

Hoe het proces verder verloopt, hangt af van of je een gezamenlijk of eenzijdig verzoek hebt gedaan.

Gezamenlijk verzoek

Deze procedure gaat het snelst. Als de rechtbank alle papieren heeft ontvangen, doet de rechter uitspraak. Je hoeft hiervoor niet naar de rechtbank te komen.

Eenzijdig verzoek

Als jouw advocaat namens jou een eenzijdig verzoek doet, kan je (ex-)partner ervoor kiezen om een verweer in te dienen. Heeft je (ex-)partner geen bezwaren, dan kan hij of zij een zogenaamde referteverklaring op laten stellen en indienen door een advocaat.

Bij een eenzijdig verzoek kan een rechter besluiten dat er wel een zitting nodig is. Pas daarna zal de rechter een uitspraak doen.

Stap 5: De scheiding inschrijven

Na de uitspraak van de rechter schrijf je de scheiding in bij de gemeente in de Basisregistratie Personen. Op dat moment is de scheiding pas officieel.

Meer lezen over wat je allemaal moet weten wanneer je een scheiding gaat aanvragen? Wij hebben op onze pagina ‘scheiding aanvragen‘ alle belangrijke informatie voor je op een rijtje gezet.

Scheiding van tafel en bed Zorgeloosch omzetten naar een echtscheiding

Als ervaren mediators voor scheidingen begrijpen we dat de overstap van een scheiding van tafel en bed naar een scheidingsprocedure complex kan zijn. Ons doel is om dit proces voor jullie zo soepel mogelijk te laten verlopen, met respect voor jullie wensen en belangen.

Daarom bieden we deskundige begeleiding in maatwerkoplossingen met neutrale bemiddeling en de focus op samenwerking. Iedere situatie is immers uniek en het proces van een scheiding is niet leuk. Het vinden van een gezamenlijke oplossing is dan ook voor beide partijen de meest fijne manier.

Vraag een vrijblijvend kennis aan om de overstap van jullie scheiding van tafel en bed naar een echtscheidingsprocedure te bespreken. Wij staan klaar om jullie te begeleiden naar een nieuwe fase in jullie leven.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Het was een prettige samenwerking”