Scheiden tijdens Corona

Hoewel je besloten hebt uit elkaar te gaan, kunnen de overheidsmaatregelen vanwege het coronavirus misschien het gevoel van onzekerheid vergroten.

Is dit nu wel de juiste tijd om te scheiden? En is het überhaupt mogelijk om nu normaal met begeleiding uit elkaar te gaan?

Dit zijn vragen waar je misschien mee zit op dit moment. Wij zetten op een rijtje welke vragen we tegenkomen op dit moment over scheiden en corona.

Vriend helpen bij scheiding

Is het momenteel mogelijk te scheiden onder begeleiding van een deskundige?

Ondanks de maatregelen van de overheid is het mogelijk om jullie scheiding te starten. Dit kan fysiek, via een afspraak op een gesprekslocatie bij jullie in de buurt, of via videobellen. Het idee van de maatregelen van de overheid is om zo min mogelijk contact te hebben.

Daarom is een gratis eerste videogesprek een goede keuze om de scheiding te starten. We snappen natuurlijk dat jullie het misschien fijner vinden om fysiek een afspraak maken. In dat geval kunnen jullie een afspraak maken op één van onze kantoren. We volgen op deze locaties de richtlijnen van de overheid op de voet. Onze mediators en financieel adviseurs houden zich aan deze regels.

Hier lees je meer over onze werkwijze tijdens de corona maatregelen

Mediation advies door Zorgeloosch bij scheiding
Scheiden, belastingen en toeslagen

Financieel onzeker

Het is logisch dat je wilt weten hoe je er financieel voor staat als jullie uit elkaar zijn. Heel veel mensen vragen zich af wat er gebeurt met alimentatie, de verdeling van pensioen, spullen en de invloed van scheiden op het inkomen. Dat wordt nu versterkt omdat je misschien onzeker bent over:

  • of je bedrijf het wel redt tijdens deze economisch zware periode
  • of je je baan wel behoudt

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die samen onder begeleiding goede financiële afspraken hebben gemaakt tevredener terugkijken op hun scheiding. Het is sowieso goed om je goed te laten begeleiden tijdens je scheiding zodat jullie samen belangrijke financiële keuzes kunnen maken. Wij zorgen ervoor dat er altijd een financieel adviseur aan tafel zit bij jullie tijdens het gratis kennismakingsgesprek om jullie financiële positie te scannen. Het is juist goed om nu een afspraak te maken als je onzeker bent over je financiële situatie.

Onzekerheid over de woning

Als je uit elkaar gaat dan heb je vaak zorgen over jullie woning. Wie blijft er wonen in jullie huis, is dat wel mogelijk en waar gaat de ander wonen? Een huis is vaak niet alleen het kostbaarste bezit, het vormt vaak ook de grootste uitdaging bij scheiding om te verdelen.

Denk bijvoorbeeld aan de hoge overwaarde die er nu vaak zit op de woning vanwege de krapte op de woningmarkt. Hoe gaan jullie die verdelen en is het dus financieel mogelijk voor de één om de ander ‘uit te kopen’? De huizenprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en hoewel een daling wordt verwacht zijn de prijzen tijdens corona juist gestegen! Het is daarom extra verstandig om je goed voor te laten lichten over de (on)mogelijkheden bij de verdeling van jullie huidige woning en welke mogelijkheden er zijn voor degene die bijvoorbeeld een andere woning gaat kopen of huren.

Zeker nu kan een verkennend gesprek daarom extra nuttig zijn. Onze financieel adviseurs helpen jou graag samen met de mediator om tijdens de gratis kennismaking de mogelijkheden te verkennen.

Nieuwe hypotheek na scheiding
Ongelukkige partners

Scheiden of niet?

De beslissing om uit elkaar te gaan is ontzettend lastig. Als julle het besluit hebben genomen dan kun je het beste niet uitstellen. Waarom?

  • Hoe langer het duurt, hoe groter de kans is dat jullie conflicten met elkaar gaan krijgen en een gezamenlijk traject wellicht niet meer mogelijk is.
  • Als je (financieel) duidelijkheid hebt over je toekomst, zorgt dit ervoor dat je minder stress ervaart.
  • Als je kinderen hebt en ze de boodschap nog niet hebt verteld, dan is de kans groot dat jullie besluit uitlekt en via via bij hen terecht komt. Dat is niet verstandig. Jullie als ouders moeten de boodschap op een goede manier in de juiste context kunnen overbrengen.

De huidige maatregelen kunnen je misschien een extra onzeker gevoel geven. Veel mensen twijfelen überhaupt wat de beste timing is om te gaan scheiden. Maar als je het besluit hebt genomen dan staat praktisch gezien je niks in de weg om de scheiding op te starten. Misschien is het juist verstandig om tijdens deze periode een kosteloos verkennend gesprek aan te gaan en jullie zorgen te bespreken.

Meer weten over mediation?

Zorgeloosch Scheiden is dé formule voor mensen die op een goede manier uit elkaar willen gaan met een koopwoning.

Stel gelukkig na hulp zorgeloosch
“Ze was heel vriendelijk erg betrokken heeft heel snel gewerkt. Ik zou haar ook aanbevelen aan iemand anders.”
10
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8