Scheiden en nu?

Er komt veel op je af wanneer je gaat scheiden. Wat nu? Je moet heel veel regelen en zakelijke en emotionele beslissingen nemen. Juist als je op je kwetsbaarst bent. Wat kun je verwachten?

gesprek met partner over scheiden

De scheidingsmelding

Het in gang zetten van de scheiding begint met het vertellen aan je partner, de scheidingsmelding. Een open deur zou je zeggen. Toch is dit een belangrijke eerste stap in het scheidingsproces. Houd er rekening mee dat je partner mogelijk niet verwacht dat je wilt scheiden. Er zijn verschillende manieren om dit te brengen.

Beslissen hoe jullie willen scheiden

Na de scheidingsmelding volgt een belangrijke beslissing. Het is het beste om dit besluit samen met je partner te nemen zodat jullie er beiden achter staan. Hoe wil je gaan scheiden? Wil je officieel een scheiding aanvragen met een advocaat, scheiden met een mediator of willen jullie het zelf regelen?

Kunnen jullie nog in overleg samen? En willen jullie de scheiding voor jullie allebei goed en netjes afhandelen? Dan is mediation vaak de beste oplossing. Kies je voor een mediator om jullie scheiding te begeleiden dan neemt de kans op een vechtscheiding aanzienlijk af. Bovendien duurt het scheidingsproces meestal korter en zijn de scheidingskosten aanzienlijk lager dan wanneer je een advocaat inschakelt.

Vertellen aan de kinderen, familie en vrienden dat je wilt gaan scheiden

Wanneer jullie het er over eens zijn dat het beter is om uit elkaar te gaan dan komt er een moment dat je het aan de kinderen, familie en vrienden moeten vertellen. Voordat jullie familie en vrienden inlichten, is het verstandig eerst aan de kinderen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan erg pijnlijk zijn voor de kinderen, wanneer ze van iemand anders horen dat hun ouders gaan scheiden. Er is een aantal zaken waar je aan moet denken als je de familie en vrienden op de hoogte stelt van de scheiding. Lees hier meer over dit onderwerp.

specialist scheiden partneralimentatie

Het ouderschapsplan

Zijn er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator scheiding geeft advies bij het opstellen van het ouderschapsplan en legt de afspraken schriftelijk vast.

Echtscheidingsconvenant

Tijdens het mediation proces werk je samen aan een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant (of gewoon convenant) is niets anders dan een overeenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken die met jullie scheiding te maken hebben. Denk hierbij aan afspraken over de woning, het pensioen, alimentatie en de boedelverdeling. In het echtscheidingsconvenant wordt (als jullie minderjarige kinderen hebben) verwezen naar het ouderschapsplan.

Nieuwe woning / hypotheek

Blijft één van jullie in de woning wonen en kan dat financieel? Of willen jullie allebei een nieuwe woning kopen? In beide gevallen zul je een hypotheekadviseur moeten inschakelen. Omdat hypotheek en scheiden een vak apart is, heb je een adviseur nodig die op de hoogte is van alle hypotheek-mogelijkheden bij een scheiding.

Onze adviseurs weten alles over de hypotheek en scheiding, ze doen de hele dag niet anders dan klanten adviseren over de woning bij scheiding. Het zijn geen generalisten maar specialisten. Als je vragen hebt over jullie hypotheek en jullie woonwensen na de scheiding dan krijg je al in het eerste gratis kennismakingsgesprek duidelijkheid van onze adviseurs en mediators.

Tijdelijke woonruimte

Een scheiding kan onverwachts komen. De kans is bestaat één van jullie tijdelijke woonruimte nodig heeft. Er zijn verschillende manieren om de scheidingsperiode te overbruggen, als je niet meer bij elkaar wil of kan wonen. Zorgeloosch werkt samen met Europarcs, een landelijke aanbieder van recreatiewoningen. Klanten kunnen hier met korting verblijven. Lees meer over deze oplossing.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9