Scheiden en nu?

Er komt veel op je af, als je gaat scheiden. De komende tijd zul je rekening moeten houden met verschillende zaken. Scheiden en nu? ‘Weet jij wat er allemaal op je af komt bij een scheiding?‘

Inhoudsopgave

De scheidingsmelding

Het in gang zetten van de scheiding begint met de scheidingsmelding. Een open deur zou je zeggen. Toch is dit  een belangrijke eerste stap in het scheidingsproces. Houd er rekening mee dat je partner mogelijk niet verwacht dat je wilt  scheiden. Er zijn verschillende manieren om dit te brengen.

Beslissen hoe jullie willen scheiden

Na de scheidingsmelding volgt een belangrijke beslissing. Het is het beste om dit besluit samen met je partner te nemen zodat jullie er beiden achter staan. Hoe wil je gaan scheiden? Wil je scheiden met een advocaat, met een mediator of willen jullie het zelf regelen?

Kunnen jullie nog in overleg samen? En willen jullie de scheiding voor jullie allebei goed en netjes afhandelen? Dan is mediation vaak de beste oplossing. Kies je voor een mediator om jullie scheiding te begeleiden dan neemt de kans op een vechtscheiding aanzienlijk af. Bovendien duurt het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer je een advocaat inschakelt.

Vertellen aan de kinderen, familie en vrienden dat je wilt gaan scheiden

Wanneer jullie het er over eens zijn dat het beter is om uit elkaar te gaan dan komt er een moment dat je het aan de kinderen, familie en vrienden moeten vertellen. Voordat jullie familie en vrienden inlichten, is het verstandig eerst aan de kinderen te vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Het kan erg pijnlijk zijn voor de kinderen, wanneer ze van iemand anders horen dat hun ouders gaan scheiden. Er is een aantal zaken waar je aan moet denken als je de familie en vrienden op de hoogte stelt van de scheiding. Lees hier meer over dit onderwerp.

Het ouderschapsplan

Zijn er minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een mediator geeft advies bij het opstellen van het ouderschapsplan en legt de afspraken schriftelijk vast.  Meer informatie over de inhoud ervan, vind je hier.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Echtscheidingsconvenant

Tijdens het mediation proces werk je samen aan een echtscheidingsconvenant. Een echtscheidingsconvenant (of gewoon convenant) is niets anders dan een overeenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken die met jullie scheiding te maken hebben. Denk hierbij aan afspraken over de woning, het pensioen, alimentatie en de boedelverdeling. In het echtscheidingsconvenant wordt  (als jullie minderjarige kinderen hebben) verwezen naar het ouderschapsplan.

Tijdelijke woonruimte

Een scheiding kan onverwachts komen. De kans is bestaat  één van jullie tijdelijke woonruimte nodig heeft. Er zijn verschillende manieren om de scheidingsperiode te overbruggen, als je niet meer bij elkaar wil of kan wonen.  Je vindt hier informatie over tips betreffende tijdelijke woonruimtes.

Nieuwe woning / hypotheek

Blijft één van jullie in de woning wonen? Of willen jullie allebei een nieuwe woning kopen? In beide gevallen zul je een hypotheekadviseur moeten inschakelen. Omdat hypotheek en scheiden een vak apart is, adviseren wij om een adviseur te zoeken die op de hoogte is van alle hypotheek-mogelijkheden bij een scheiding.

Wij bieden jullie een totaalpakket. Onze adviseurs geven jullie direct een eerste inzicht in jullie mogelijkheden. Of het nu gaat om een nieuwe koopwoning met bijbehorende hypotheek of om het behoud van de huidige woning.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen