Co-ouderschap: Waar moet je aan denken

Co-ouderschap in de praktijk

Ouders die uit elkaar zijn, maar wel samen voor hun kinderen zorgen, hebben een zogenaamd co-ouderschap. De kosten en zorg- en opvoedingstaken zijn gelijk verdeeld en de kinderen zijn ongeveer evenveel bij hun moeder als bij hun vader. Wie de kinderen op welke dagen heeft, spreken de ouders onderling af. Wel maken de kinderen deel uit van twee huishoudens en zijn de ouders evenveel betrokken bij het leven van hun kinderen.

 

Scheiden met kinderen

Financiële regelingen

Mocht je een co-ouderschap willen, dan moet je op financieel gebied wel het één en ander regelen. Omdat jullie kinderen op twee adressen wonen, heeft dit gevolgen voor bijvoorbeeld subsidies en andere regelingen. We zetten ze voor je op een rijtje:

 

1- Alimentatie.
Als jullie niet hetzelfde inkomen hebben, dan kan dit alsnog worden gecompenseerd met kinderalimentatie. Zo hebben jullie evenveel inkomen om de kinderen te onderhouden.

2- Te verdelen kosten.
Kosten zoals abonnementen, contributies en schoolkosten zijn op drie manieren te verdelen: naar financiële draagkracht; naar verdeling op basis van het aantal dagen dat de kinderen bij de o

3- Financiële tegemoetkomingen bij twee woonadressen.

 • Kinderbijslag: ieder krijgt de helft van de kinderbijslag.
 • Kindgebonden budget: indien er twee of meer kinderen zijn, krijgt u hier ieder een deel van.
 • Heffingskorting: het gaat hierbij om de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze kunnen jullie beiden aanvragen, mits de kinderen meer dan zes maanden op het woonadres staan ingeschreven.
 • Huurtoeslag: beide ouders mogen huurtoeslag aanvragen, maar er is dan wel een verklaring van co-ouderschap nodig, omdat de kinderen maar bij één adres ingeschreven mogen zijn voor huurtoeslag.
Mediation met partner bij scheiding

Afspraken als co-ouders onderling

Onderling goede afspraken maken is een voorwaarde voor een succesvol co-ouderschap. Spreek de volgende dingen af:

 • Wanneer zijn de kinderen bij wie?
 • Hoe ver wonen jullie maximaal uit elkaar?
 • Hoe communiceren jullie met elkaar?
 • Hoe regelen jullie de financiën? Laten jullie dit ook officieel vastleggen of niet?
 • Aan welke huisregels moeten de kinderen zich houden?
 • Wie van de ouders heeft welke taken?
 • Wat zijn de afspraken over verjaardagen en vakanties etcetera?
 • Wat te doen bij veranderingen in de situatie? Bijvoorbeeld als één van jullie een nieuwe partner krijgt.

Heb je hulp nodig bij het opstellen van het ouderschapsplan en de zorgverdeling? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Meer lezen over scheiden met kinderen

Meer informatie lezen over wat je moet doen als je gaat scheiden met kinderen? Onze experts hebben ook meer informatie geschreven over:

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10