Een nieuwe vorm van co-ouderschap: birdnesting

De uitspraak ‘het ouderlijke nest verlaten’ kennen we allemaal, maar had je al gehoord van het begrip ‘birdnesting’? Zoals de naam al doet vermoeden, is het eigenlijk het omgekeerde van een nestverlater. Bij birdnesting blijft het kind juist in het ouderlijk huis als de ouders gescheiden zijn. Het is dus een vorm van co-ouderschap waarbij de ouders om de beurt in het ouderlijk huis wonen, zodat het kind de veiligheid van de eigen omgeving blijft ervaren.

koophuis verdelen bij scheiding

Het is een nieuwe vorm van co-ouderschap die in Nederland nu pas net een klein beetje terrein begint te winnen. De reden hiervoor is het moeilijk kunnen verkopen van het koophuis na een scheiding. En ook voorkomt het ruzies over wie er in het ouderlijk huis blijft wonen en wie gaat verhuizen naar een nieuw huis. Zodoende ontstond het nieuwe fenomeen birdnesting. In de meeste gevallen kiezen ouders niet permanent voor deze oplossing, maar als tijdelijke regeling, zodat de scheiding voor een kind minder plots verloopt.

Maar welke voor- en nadelen heeft deze vorm van co-ouderschap? We zetten ze voor je op een rijtje.

Voordelen van birdnesting

Birdnesting heeft zeker een aantal voordelen:

  1. Een kind hoeft hierdoor niet steeds heen en weer van papa naar mama’s huis. Elke keer ergens anders wonen, hetzij steeds voor een week of alleen in de weekenden, zorgt er natuurlijk wel voor dat het kind steeds z’n spullen heen en weer moet slepen. Dit kan best wel vermoeiend zijn, vooral als het kind het bijvoorbeeld druk heeft met school.
  2. Kinderen zijn altijd in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit zorgt voor rust, veiligheid en stabiliteit. Ze houden hun eigen kamertje en eigen plekje waar ze wonen. En altijd is papa of mama er. Het enige verschil met vroeger is dat ze er niet meer tegelijkertijd zijn.
  3. Ze blijven in dezelfde buurt wonen. Als ze bijvoorbeeld om de week elders wonen, dan betekent dit ook dat ze hun vriendjes en vriendinnetjes mogelijk steeds een tijdje niet zien.
Mediation advies door Zorgeloosch bij scheiding
Scheiden en kinderen met co-ouderschap

Nadelen van birdnesting

Op zich klinkt birdnesting vrij ideaal vanuit het perspectief van een kind gezien, maar toch zijn er wel enkele nadelen te noemen:

  1. Jij en je ex hebben dan in totaal drie huizen. Allebei een eigen huis en een gezamenlijk huis. Dat zorgt voor extra financiële lasten.
  2. Jij en je ex blijven op deze manier meer met elkaar verbonden, omdat je nog een huis deelt. En het is uiteraard ook belangrijk om na een scheiding elkaar los te kunnen laten om een nieuw leven op te bouwen.

Meer weten over birdnesting? Neem dan gerust contact op met 085 0293 285 of mail naar contact@zorgeloosch.nl.

“Dagelijks help ik scheidende stellen die niet weten dat er ruimere regels bestaan bij banken als het gaat om scheiden en de aankoop van een woning. Wij kennen de banken én weten als specialist precies welke regels er zijn”
Mediator:
9
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9