Scheiden en inkomen

Een scheiding brengt niet alleen emotionele, maar ook aanzienlijke financiële veranderingen met zich mee. Je komt ineens voor beslissingen te staan die je tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap nooit hebt hoeven maken. Hoe ga je bijvoorbeeld het pensioen verdelen, wat betaal je wel of niet aan kinderalimentatie en heb je nu recht op toeslagen? Maar ook: kan ik de nieuwe hypotheeklasten bijvoorbeeld gemakkelijk alleen dragen?

Het maakt niet uit of je gaat scheiden en momenteel geen inkomen hebt of gaat scheiden met inkomen: er verandert hoe dan ook veel aan de huidige situatie. Financieel inzicht voor jezelf creëren is erg belangrijk tijdens de scheiding. Ben jij goed voorbereid?

Goedkoop scheiden

De financiële impact van scheiden op je inkomen

Scheiden kan je financiële situatie aanzienlijk veranderen. Het inkomen dat voorheen werd gebruikt om één huishouden te ondersteunen, gaan jullie nu verdelen over twee aparte huishoudens. Dit leidt tot hogere kosten van levensonderhoud en de noodzaak om je uitgaven te herzien.

Vaak denken partners in een vroeg stadium van de scheiding aan de financiën, soms zelfs al voordat ze met hun (ex-)partner gesproken hebben over het idee om uit elkaar te gaan. Dit is niet raar. Je vraagt je af of je de scheiding wel kunt betalen, of dat je de scheiding misschien moet uitstellen tot je financieel onafhankelijker bent.

 

Financiële planning: voorbereid scheiden met inzicht in je financiën

Een goede financiële planning is essentieel bij een scheiding. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je huidige financiële situatie, inclusief inkomsten, uitgaven en vaste lasten, schulden en bezittingen. Dit inzicht helpt bij het maken van goede beslissingen tijdens het scheidingsproces.

 

Alimentatie verplichtingen en rechten bij scheiding

Alimentatie is een belangrijk wettelijk onderdeel van de financiële regelingen bij een scheiding. De wet zit zo in elkaar dat er gekeken wordt naar de financiële situatie tijdens het huwelijk en of er na de scheiding een onterechte ongelijkheid ontstaat als je kijkt naar de situatie tijdens het huwelijk en naar de situatie na de scheiding. Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie.

Partneralimentatie: criteria en berekening

Partneralimentatie is bedoeld om een ex-partner te ondersteunen die niet in staat is om zelfstandig een adequaat inkomen te verwerven. Het uitgangspunt is de levensstandaard tijdens het huwelijk. De hoogte en duur van de partneralimentatie zijn afhankelijk van verschillende factoren. De maximale duur voor partneralimentatie is vijf jaar.

 

Kinderalimentatie: belang voor het kind

Kinderalimentatie is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van verzorging en opvoeding van kinderen, tot ze 18 jaar zijn. Het belang van het kind staat hierbij centraal. De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van wat het kind gewend was toen er nog sprake was van een gezin, en de financiële mogelijkheden van de ouders.

Over beide soorten alimentatie bestaan een hoop misverstanden. Lees hier de 10 meest voorkomende misverstanden.

Pensioen en scheiding – verdelen van ouderdoms- en nabestaandenpensioen

Bij een scheiding moet ook het tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen worden verdeeld. Dit geldt voor zowel het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen. Het pensioen wordt verdeeld op basis van wat jullie hebben opgebouwd en wat jullie in de huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hierover hebben opgenomen.

  • AOW:Je AOW is van jou persoonlijk. Je ex-partner ontvangt dit dus niet. Het is mogelijk dat het bedrag van je AOW verhoogd wordt, omdat je nu alleenstaand bent.
  • Ouderdomspensioen:Wie gaat scheiden, heeft recht op de helft van het pensioen van de partner. Althans, over het deel dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Dit geldt over en weer, ook al heeft de één een klein pensioen en de ander een flink pensioen. Eerlijk delen. Verevening heet dat.
  • Pensioen via werkgever:Dit verdelen jullie ook tijdens de scheiding tussen beiden.
  • Bijzonder nabestaandenpensioen op opbouwbasis:Wanneer er een nabestaandenpensioen op opbouwbasis is, dan heb je recht op het pensioen van je overleden (ex-)partner. Bij een nabestaandenpensioen op risicobasis vervalt dit recht na een scheiding.

Lees hier alles over scheiden en pensioen.

Toeslagen en belastingen na scheiding: wat verandert er?

Na een scheiding verandert je fiscale situatie, wat invloed heeft op de toeslagen en belastingen die je betaalt of ontvangt. Het is belangrijk om je nieuwe situatie zo snel mogelijk door te geven aan de Belastingdienst en andere relevante instanties om te zorgen dat je de juiste toeslagen ontvangt en de correcte belasting betaalt.

Financiële ondersteuning en toeslagen na scheiding

Na een scheiding kun je mogelijk aanspraak maken op verschillende vormen van financiële ondersteuning en toeslagen, afhankelijk van je inkomen en situatie. Denk aan: huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget. Een financieel adviseur bij een scheiding kan je hier alles over vertellen.

Belastingaangifte en -voordelen na scheiding

Na een scheiding moet je individuele belastingaangifte doen. Dit zal de eerste keer ingewikkeld zijn, omdat je met veel dingen rekening moet houden.

Dit kan gevolgen hebben voor je belastingvoordelen. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de fiscale regels die gelden na een scheiding, zodat je geen voordelen misloopt. Wij kunnen je hier ook in adviseren.

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8