De 10 meest voorkomende misverstanden over partneralimentatie

Wanneer mensen, met of zonder kinderen gaan scheiden, moet er vaak alimentatie worden betaald. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Opvallend is dat er veel misverstanden bestaan over partneralimentatie.

Weet je bijvoorbeeld hoe het zit met partneralimentatie en overspel? Of hoe de partneralimentatie berekend wordt? Het blijkt dat er maar weinig mensen zijn die het fijne weten van partneralimentatie.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Top -10 misverstanden over partneralimentatie

1. De vastgestelde duur van partneralimentatie ligt vast
De periode dat iemand recht heeft op alimentatie is van verschillende factoren afhankelijk. De rechtbank kan altijd beslissen om de duur van de partneralimentatie te verlengen of verkorten. Dit gebeurt o.a. vaak bij veranderde omstandigheden.

2. Partneralimentatie geldt alleen bij een scheiding
Het recht op partneralimentatie bestaat niet alleen als je getrouwd was. Partneralimentatie moet soms ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap. Ook als je hebt samengewoond kun je afspreken om partneralimentatie te betalen.

3. Er is altijd recht op alimentatie
Je hebt niet automatisch recht op alimentatie, wanneer je gaat scheiden. Er geldt hier een aantal voorwaarden. Je hebt recht op alimentatie, alleen als je niet (volledig) in je eigen onderhoud kunt voorzien.

4. Bij vreemdgaan of overspel vervalt het recht op alimentatie
Het is natuurlijk erg pijnlijk als je partner is vreemd gegaan.. Vreemdgaan speelt juridisch gezien echter nauwelijks een rol. Als je overspel hebt gepleegd, vervalt je recht op alimentatie normaal gesproken niet.

Alles wat je moet weten over
partneralimentatie

5. Afzien van alimentatie is altijd definitief
In sommige gevallen kan de alimentatiegerechtigde afzien van alimentatie. Bijvoorbeeld wanneer de alimentatieplichtige een aantal schulden op zich heeft genomen. De persoon die normaal gesproken recht had op alimentatie, kan in sommige gevallen later alsnog alimentatie afdwingen.

6. Afzien van alimentatie heeft geen gevolgen
Als de degene die recht heeft op alimentatie een bijstandsuitkering aanvraagt, heeft dit gevolgen voor de alimentatieplichtige. De gemeente kan de alimentatieplichtige hiervoor aansprakelijk stellen, waardoor hij of zij voor de kosten moet opdraaien.

7. Even veel mannen als vrouwen betalen partneralimentatie
Het percentage mannen en vrouwen die alimentatie aan de ex-partner betaalt, loopt sterk uiteen. Er zijn meer mannen die alimentatie betalen dan vrouwen.

8. Partneralimentatie is niet aftrekbaar
Kinderalimentatie is niet fiscaal aftrekbaar. Partneralimentatie daarentegen wel. Het wordt dan gezien als ‘betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. De hoogte van de alimentatie hoeft niet per se vastgesteld te zijn door de rechtbank. Voorwaarde is wel dat de voorlopige afspraken schriftelijk vastgesteld moeten zijn en beide partijen hiervoor hebben getekend.

9. De duur van partneralimentatie wordt spoedig verkort
Momenteel bestaan er plannen die de duur van het recht op alimentatie zullen verkorten van 12 jaar naar 5 jaar. Dit wetsvoorstel bevindt zich echter nog in een vroeg stadium. Het is onduidelijk wanneer het voorstel wordt ingevoerd en of het überhaupt wordt doorgevoerd.

Update: Inmiddels is het wetsvoorstel aangenomen en is de duur van de partneralimentatie verkort tot 5 jaar, enkele uitzonderingen daar gelaten. Bijvoorbeeld als er kinderen in het spel zijn, of als beide partners in goed overleg iets anders besluiten.

10. Alimentatie wordt alleen berekend aan de hand van mijn inkomen
De alimentatie wordt berekend op basis van een aantal factoren. Een belangrijke factor is het inkomen van de ontvangende persoon. Daarnaast wordt echter ook naar andere zaken gekeken, zoals de draagkracht van degene die alimentatie gaat betalen.

 

Meer weten over mediation?

Zorgeloosch Scheiden is dé formule voor mensen die op een goede manier uit elkaar willen gaan met een koopwoning.

“Prima gesprekken gehad, zou het iedereen die in deze situatie terechtkomt aanbevelen.”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10