8 tips om conflicten tijdens je scheiding te voorkomen
Een scheiding is een emotioneel heftige periode. Je moet dealen met alle emoties en dan moet er ook nog van alles geregeld worden. Tussen het verdriet, de ontkenning en woede in moet je het dus eens worden met je toekomstige ex-partner over allerlei zaken. Dat betekent vaak ook dat wrijving en conflicten op de loer liggen. Jullie willen immers allebei het beste voor jezelf. Toch is scheiden zonder conflicten wel degelijk mogelijk! Wij geven je 8 tips om conflicten tijdens je scheiding te voorkomen.
Scheiden met kinderen
Voordat we overgaan tot de 8 tips, willen we nog even extra benadrukken waarom scheiden zonder conflicten zo belangrijk is. Niet alleen zorgt het voor meer rust bij jezelf, als jullie kinderen hebben is het essentieel om de scheiding zonder conflicten te laten verlopen.
Een scheiding waarin ouders continu ruzie maken en er een vechtscheiding op de loer ligt, is erg schadelijk voor kinderen. Ze kunnen er een laag zelfbeeld van krijgen, de schuld bij zichzelf zoeken, of last krijgen van lichamelijke klachten of somberheid. Dus hoe boos je misschien ook bent op je partner, houd de kinderen altijd als gezamenlijk doel in gedachten.
8 tips om te scheiden zonder conflicten
Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar ben wel respectvol. Strooi dus niet met verwijten en haal geen oude koeien uit de sloot. Laat elkaar uitpraten en luister naar elkaar. Herhaal ook af en toe de dingen die je partner zegt: ‘je wilt A en B. Heb ik het zo goed begrepen?’. Het zorgt ervoor dat de ander zich gehoord voelt en je zorgt ervoor dat de communicatie respectvol verloopt. En dat is natuurlijk stukken beter dan elkaar te pas en te onpas in de haren vliegen. Uiteraard is naar elkaar luisteren in een scheidingssituatie natuurlijk misschien nog lastiger, maar ook misschien wel belangrijker dan ooit.
Hoewel we natuurlijk heel goed begrijpen dat dit niet altijd lukt, is het verstandig om je emoties zoveel mogelijk onder controle te houden als je met je partner in gesprek gaat. Er worden geen goede afspraken gemaakt terwijl jullie elkaar de huid vol schelden en iemand halverwege het gesprek van kwaadheid wegloopt. Probeer de gesprekken zo rustig mogelijk in te gaan. Uit je emoties liever bij familie of vrienden na afloop dan tegen je partner. Dit in aanvulling op tip 1.
Merk je dat je het moeilijk vindt om je emoties onder controle te houden? Het helpt om de punten die je wilt bespreken van tevoren op te schrijven. Zo werk je gestructureerd je lijstje af en voorkom je dat je afgeleid raakt of dingen vergeet.
Bij een scheiding is niets zo belangrijk als duidelijke afspraken maken. Probeer dit zo eerlijk mogelijk te doen en leg de afspraken ook vast in een echtscheidingsconvenant en/ of ouderschapsplan. Zo voorkom je namelijk conflicten in de toekomst. En het belangrijkste: kom de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk na.
Het komt helaas vaak voor: ouders die hun kinderen inzetten als chantagemiddel tegenover de andere ouder. Dat is zo ongeveer het ergste wat je kunt doen. Want hoewel jullie straks geen partners meer zijn, jullie blijven altijd samen ouders. Zet de kinderen of de omgang met de kinderen dus nooit in als chantagemiddel tegen je ex. Praat ook niet kwaad over de andere ouder tegen de kinderen. Zo voorkom je dat ze een loyaliteitsconflict krijgen en het idee dat ze moeten kiezen tussen pappa of mamma.
Hoewel het belangrijk is dat jullie duidelijke afspraken maken, hoef je niet over alles met elkaar op één lijn te liggen. Scheiden is compromissen sluiten. Ook na de scheiding is het logisch dat jullie een eigen interpretatie geven aan bijvoorbeeld de opvoeding van de kinderen. Als de gezamenlijke afspraken maar worden nageleefd, is het gezond dat iedere ouder zijn/ haar eigen manier van opvoeden hanteert.
Een scheiding is een intense en heftige periode. Ineens sta je er alleen voor. De relatie met je partner verandert van intiem en liefdevol, naar zakelijk en afstandelijk. Merk je dat je moeite hebt om je gevoelens te verwerken? Heb je een kort lontje of ben je juist heel verdrietig? Zoek op tijd hulp. Het is heel normaal om naar de huisarts te gaan als je in een scheiding ligt. Hij of zij zal je waar nodig doorverwijzen.
Merk je dat jullie emoties telkens hoog oplopen tijdens de scheiding? En wil je voorkomen dat het uit de hand loopt? Schakel op tijd de hulp in van een mediator. Een mediator is een onpartijdige professional die bemiddelt tussen jou en je partner. Zo kun je erop vertrouwen dat er eerlijke afspraken worden gemaakt, en dat deze afspraken ook op de juiste manier worden vastgelegd.
Scheiden zonder conflicten? Mediation helpt!
Merk je dat jullie scheiding maar moeizaam verloopt? Dat er telkens discussies of ruzies zijn en dat een vechtscheiding op de loer ligt? Mediation helpt!
Scheiden zonder ruzie is wel degelijk mogelijk met de juiste begeleiding. Want als jullie er samen niet uitkomen, is het fijn als een onpartijdige derde met jullie meekijkt.
Een mediator scheiding helpt jullie met het regelen van de scheiding én bemiddelt tussen jou en je partner. Hoewel de insteek nog steeds is dat jullie onderling de afspraken maken, kijkt een mediator mee of dit eerlijk gebeurt. Ook denkt een mediator actief met jullie mee naar eerlijke oplossingen en helpt jullie waar nodig met compromissen sluiten.
Met mediation loopt een scheiding soepeler en vlotter. Ook wordt een vechtscheiding vaak voorkomen dankzij mediation. Met de juiste hulp kunnen jullie de scheiding beter verwerken en je gaan richten op een toekomst zonder elkaar.
Zorgeloosch scheiden
- Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
- Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
- Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
- Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
- Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
- Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing
Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.
Mediation door Zorgeloosch Scheiden
Zorgeloosch verzorgt mediation bij scheiden. Onze mediators bemiddelen tussen jou en je partner waardoor afspraken eerlijk en vlot worden gemaakt.
Daarnaast ondersteunen wij jullie van A tot Z in het regelen van de scheiding. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de kinderen, het regelen van de alimentatie en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we verzorgen ook de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen en meer.
Wij zijn bovendien de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een bemiddelaar krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur die continu weegt of jullie wensen en afspraken financieel haalbaar zijn. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden. En om zorgeloos en vlot uit elkaar te gaan.