Hoe kan je een scheiding zien aankomen?

Denk je dat je partner van je wil  gaan scheiden? Of heeft je partner het idee dat jij een einde wilt maken aan de relatie? Meestal gaat er een heel traject vooraf aan een scheiding. Toch hoor je vaak dat degene die te horen krijgt dat de ander wil scheiden, de scheiding absoluut niet zag aankomen. De scheidingsmelding kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Mediation advies door Zorgeloosch bij scheiding

Zijn er signalen van een naderende scheiding?

Ja, die zijn er. Aan een scheiding gaan vaak verschillende signalen vooraf. Op basis van onze eigen ervaringen als mediator hebben we 15 signalen op rij gezet.

 

15 signalen die vooraf kunnen gaan aan een scheiding

 1. Er wordt niet meer gesproken over de toekomst. Gesprekken over dit onderwerp worden vermeden of de ander verandert snel het onderwerp.
 2. Er wordt niet meer geïnvesteerd in de toekomst. De aankoop van een huis wordt bijvoorbeeld steeds uitgesteld, er wordt niet over kinderen nagedacht en er zijn geen trouwplannen meer.
 3. Er ontstaan veel misverstanden, irritaties en discussies over onbelangrijke zaken.
 4. Eén van de twee zondert zich steeds meer af. Ook worden belangrijke zaken niet meer met elkaar gedeeld.
 5. Leuke dingen worden niet meer ondernomen. Denk bijvoorbeeld aan dagjes weg, samen uit eten, op vakantie, etc.
 6. Er wordt niet meer spontaan liefde of genegenheid getoond aan de ander. Zoenen, knuffelen en intieme dingen komen minder vaak voor of gaan steeds op de automatische piloot.
 7. Leuke dingen worden steeds meer ondernomen met vrienden of vriendinnen en steeds minder met elkaar. Ieder gaat zijn eigen gang.
 8. Eén van beiden zit niet lekker in zijn of haar vel, is depressief of heeft last van een burn-out. Het ontslag van één van de twee partners, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of pensionering kunnen ook tot extra frictie leiden.
 9. Eén van de twee heeft steeds meer oog voor anderen en laat anderen, bewust of onbewust, makkelijker in het leven toe.
 10. Er ontstaan steeds heftige discussies, ruzies en woedebuien.
 11. Eén van de twee ontwikkelt zich sneller dan de ander. Hierdoor wordt de andere persoon onzeker, omdat hij of zij de partner niet langer kan bijbenen. Hierdoor groeien partners steeds verder uit elkaar.
 12. Er zijn steeds vaker discussies over de opvoeding van de kinderen en overeenstemming is steeds moeilijker te bereiken.
 13. Er ontstaat een machtsstrijd.
 14. De tekortkomingen van de ander worden steeds meer benadrukt. ‘Jij komt altijd te laat’ of ‘ik word zo moe van jouw reacties’.
 15. Er ontstaan psychische problemen bij één van de partners.
“Het was een prettige samenwerking”
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10