Hoe kan je een scheiding zien aankomen?

Denk je dat je partner van je wil  gaan scheiden? Of heeft je partner het idee dat jij een einde wilt maken aan de relatie? Meestal gaat er een heel traject vooraf aan een scheiding. Toch hoor je vaak dat degene die te horen krijgt dat de ander wil scheiden, de scheiding absoluut niet zag aankomen. De scheidingsmelding kwam als een donderslag bij heldere hemel.

Mediation advies door Zorgeloosch bij scheiding

Zijn er signalen van een naderende scheiding?

Ja, die zijn er. Aan een scheiding gaan vaak verschillende signalen vooraf. Op basis van onze eigen ervaringen als mediator scheiding hebben we 15 signalen op rij gezet.

15 signalen van een naderende scheiding

1. Er wordt niet meer gesproken over de toekomst. Gesprekken over dit onderwerp worden vermeden of de ander verandert snel het onderwerp.

2. Er wordt niet meer geïnvesteerd in de toekomst. De aankoop van een huis wordt bijvoorbeeld steeds uitgesteld, er wordt niet over kinderen nagedacht en er zijn geen trouwplannen meer.

3. Er ontstaan veel misverstanden, irritaties en discussies over onbelangrijke zaken.

4. Eén van de twee zondert zich steeds meer af. Ook worden belangrijke zaken niet meer met elkaar gedeeld.

5. Leuke dingen worden niet meer ondernomen. Denk bijvoorbeeld aan dagjes weg, samen uit eten, op vakantie, etc.

6. Er wordt niet meer spontaan liefde of genegenheid getoond aan de ander. Zoenen, knuffelen en intieme dingen komen minder vaak voor of gaan steeds op de automatische piloot.

7. Leuke dingen worden steeds meer ondernomen met vrienden of vriendinnen en steeds minder met elkaar. Ieder gaat zijn eigen gang.

8. Eén van beiden zit niet lekker in zijn of haar vel, is depressief of heeft last van een burn-out. Het ontslag van één van de twee partners, ziekte van één van de partners, overlijden van een dierbare of pensionering kunnen ook tot extra frictie leiden.

9. Eén van de twee heeft steeds meer oog voor anderen en laat anderen, bewust of onbewust, makkelijker in het leven toe.

10. Er ontstaan steeds heftige discussies, ruzies en woedebuien.

11. Eén van de twee ontwikkelt zich sneller dan de ander. Hierdoor wordt de andere persoon onzeker, omdat hij of zij de partner niet langer kan bijbenen. Hierdoor groeien partners steeds verder uit elkaar.

12. Er zijn steeds vaker discussies over de opvoeding van de kinderen en overeenstemming is steeds moeilijker te bereiken.

13. Er ontstaat een machtsstrijd.

14. De tekortkomingen van de ander worden steeds meer benadrukt. ‘Jij komt altijd te laat’ of ‘ik word zo moe van jouw reacties’.

15. Er ontstaan psychische problemen bij één van de partners.

“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10