Jouw scheiding en de Belastingdienst: dit moet je weten

Na je scheiding sta je er met veel dingen weer alleen voor. Als jullie goed en Zorgeloosch uit elkaar zijn gegaan, dan heeft één van de financieel scheidingsadviseurs jullie al de nodige informatie gegeven. In de praktijk zien we dat belastingaangifte doen na een scheiding best wel voor wat vragen kan zorgen. Wat blijkt? Je mag aangifte doen zoals jij het wilt.

 

Scheiden met behulp van mediator

Scheiden of uit elkaar?

Laten we het maar meteen toegeven: dit klinkt alsof we hetzelfde bedoelen. Er zit een klein addertje onder het gras. De Belastingdienst kent het begrip ‘fiscale partners’. Als je getrouwd bent, ben je automatisch fiscale partners van elkaar. Woon je samen, al dan niet met een samenlevingscontract, is dit iets waar je expliciet voor kiest. Vandaar het verschil tussen scheiden en uit elkaar gaan. Voor jou is dit belangrijk om te bepalen of jouw ex nog steeds jouw fiscale partner is voor de rest van het jaar of niet.

 

Fiscale partners…

De meeste mensen scheiden niet precies met de jaarwisseling. De Belastingdienst kijkt naar een compleet jaar om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Omdat de meeste scheidingen in de loop van het jaar plaatsvinden kun je dus besluiten om de rest van het jaar wel fiscale partners te blijven, ook al ben je gescheiden. Dit kan voordelen hebben, bijvoorbeeld bij de verdeling van aftrekposten. Je mag nog steeds de meest gunstige verdeling kiezen. Net als voor de scheiding mag je kiezen of jullie samen één aangifte insturen of ieder apart. Let er wel op dat jullie — als jullie apart aangifte doen — alle opgaven goed afstemmen. Jullie mogen nog steeds gunstig verdelen, zolang jullie samen niet op meer dan 100% uitkomen.

 

… of niet

Is de scheiding minder prettig verlopen of kiezen jullie ervoor om geen fiscale partners te blijven? Dan doet ieder voor zich aangifte bij de Belastingdienst. Ook over de periode dat jullie nog niet gescheiden waren. Aangifte doe je immers voor het hele jaar. Realiseer je dat het nu echt ieder voor zich is. Gunstig verdelen van aftrekposten is nu niet meer mogelijk.

Zorgeloosch scheiden

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. Uit elkaar vanaf €300 p.p.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Toeslagen

Een ander belangrijk punt zijn de toeslagen. Die gaan ook via de Belastingdienst. Hebben jullie kinderen en krijgen jullie bijvoorbeeld kinderopvangtoeslag op naam van jouw ex? En komen de kinderen bij jou wonen? Dan kan het nodig zijn dat je deze toeslag nu op jouw naam aanvraagt. Kijk dan meteen of je recht heb op andere toeslagen. De kans is groot dat je inkomen verandert. Dat heeft invloed op welke toeslagen je kunt krijgen.

 

Best wel ingewikkeld…

Zoals je merkt: belastingaangifte doen nadat je gescheiden bent is best wel lastig. Bij Zorgeloosch willen we alles goed regelen voor jou. We weten op basis van de duizenden stellen die we hebben geholpen dat voor dit gedeelte een expert nodig is. Om deze reden hebben wij een partnerschap met administratiekantoor Ten Donkelaar. Ons financieel advies bij scheiding stemmen we af op hun fiscale expertise. Zij helpen je met een goed ingevulde belastingaangifte. Daarnaast helpen ze je ook met het aanvragen van verschillende toeslagen. Zo kun je uiteindelijk veel geld besparen of verdienen, het is maar hoe jet het bekijkt.

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10