Huwelijk ontbinden

Zijn jullie niet meer verliefd of zijn er andere redenen waarom je jullie huwelijk willen (of moeten) ontbinden? Dan wil je daar vast wat meer over weten. Want hoe kun je een huwelijk ontbinden? En kan dat zonder een langdurige scheidingsprocedure?

Huwelijk ontbinden: de regels

Wil je jullie huwelijk ontbinden? Dan moet dit vaak volgens de reguliere scheidingsmodules bij de rechtbank, ook bij een scheiding van tafel en bed. Daar kan je helaas niet omheen. Het huwelijk is pas ontbonden wanneer het officieel in het huwelijksregister bij de gemeente is aangepast. Dat kan pas wanneer de rechter de scheiding heeft goedgekeurd. Vergeet vooral niet om het huwelijk te officieel te ontbinden binnen zes maanden na de uitspraak. Anders blijf je voor de wet getrouwd.

Wil je een huwelijk ontbinden binnen 1 jaar? Dan gelden daar dezelfde regels voor als wanneer je een huwelijk wil ontbinden binnen 3 maanden of zelfs binnen 24 uur. Je moet dus zelfs bij een huwelijk van een dag op dezelfde manier een scheiding aanvragen als wanneer je decennialang bij elkaar bent geweest.

Wanneer wordt het huwelijk wél nietig verklaard?

Het ontbinden van het huwelijk gaat alleen op deze manier wanneer je je in een uitzonderlijke situatie bevindt. Dan kan de rechter het huwelijk nietig verklaren en is het alsof je nooit getrouwd bent geweest. Veel stellen die kort getrouwd zijn en willen scheiden, hopen dat ze het huwelijk nietig kunnen laten verklaren. Dit scheelt namelijk een hoop geregel en gedoe. Helaas is dat in Nederland niet zomaar mogelijk.

Een rechter zal een huwelijk alleen nietig verklaren bij deze situaties:

  • Jij of je echtgenoot is al getrouwd met iemand anders;
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand was helemaal niet bevoegd om jullie huwelijk te voltrekken;
  • Jullie hebben een schijnhuwelijk (voor een verblijfsvergunning bijvoorbeeld);
  • Jullie zijn bloed- of aanverwanten (kinderen, kleinkinderen, broers en zussen mogen in Nederland niet met elkaar trouwen);
  • Er waren te weinig getuigen aanwezig bij jullie trouwceremonie;
  • Jij of je echtgenoot was nog geen 18 bij de trouwceremonie;
  • Jullie huwelijk is onder dwang voltrokken;
  • Jij of je echtgenoot heeft een geestelijke stoornis.

In alle andere gevallen moeten jullie om het huwelijk te ontbinden de reguliere scheidingsprocedure volgen. Hier lees je meer over scheiden en dan.

Huwelijk ontbinden? Laat Zorgeloosch jullie helpen

Heb je advies en ondersteuning nodig bij het ontbinden van jullie huwelijk? Laat de professionals van Zorgeloosch jullie dan helpen. Wij nemen jullie aan de hand mee met alle stappen die gezet moeten worden voordat het officieel is. Van het voeren van goede gesprekken (onder begeleiding van een mediator scheiding) tot aan het regelen van de partneralimentatie.

Wil jij gebruik maken van onze bemiddeling en financieel advies ontvangen? Plan dan gerust een gratis kennismakingsgesprek in. Daar beantwoorden we al je vragen geheel vrijblijvend. Wij hebben als enige al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt om je huwelijk te ontbinden. Zorgeloosch maakt je scheiding zorgelozer.

Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10