Vechtscheiding: wat kan mediation nog doen?

Ga je scheiden, maar wordt je scheiding gedomineerd door ruzies en hoogoplopende conflicten? Dan spreek je niet van een echtscheiding, maar van een vechtscheiding. Je hebt van alles geprobeerd, maar concrete afspraken maken met je (ex-)partner wil maar niet lukken. Wat kan mediation hierin voor jullie betekenen? Kan mediation de scheiding nog redden?

Mediation gesprek over alimentatie

Wat kan mediation betekenen als je in een vechtscheiding zit?

Afspraken maken

Afspraken maken met je partner is één van de essentiële dingen tijdens een scheiding. Deze afspraken zijn nodig zodat jullie allebei op een prettige manier kunnen bouwen aan een toekomst zonder elkaar. Ook moeten jullie afspraken over het huis, de hypotheek, verzekeringen, geld, de inboedel en natuurlijk in de eerste plaats: de kinderen.

Laat het maken van afspraken nu net één van de lastigste dingen zijn als je je in een vechtscheiding bevindt. Een vechtscheiding wordt namelijk gekenmerkt door hoogoplopende ruzies, het willen vermijden van contact en elkaar niets meer gunnen. Kortom: een vechtscheiding lijkt nog het meest op een vicieuze cirkel waar jullie maar niet uit lijken te komen.

Mediation kan helpen om uit de impasse te komen. Een mediator scheiding is een onpartijdige professional die jullie helpt om de scheiding te regelen. Hij legt alles uit in begrijpelijke taal en begeleid jullie door het scheidingstraject. Ook bemiddelt een mediator tussen jou en je partner, met aandacht voor de belangen van beide partners. Mediation zorgt ervoor dat er in oplossingen wordt gedacht en dat er voor beide partijen een aanvaardbaar compromis ligt. Kortom: mediation zorgt ervoor dat beide partners op een tevreden manier verder kunnen met hun eigen leven.

Het emotionele aspect

Bij een vechtscheiding in het bijzonder lopen emoties erg hoog op. Dankzij bemiddeling worden hoogoplopende conflicten voorkomen en is er ruimte voor de emoties van beide partijen. Het fijne aan mediation – ten opzichte van advocaten – is dat er júist ruimte is voor ook de niet-juridische aspecten van de scheiding. Zaken die voor jullie specifiek belangrijk is, worden allemaal meegenomen tijdens het traject. Dus ook wie de kinderen ziet met Kerst, wie de zorg voor jullie huisdier krijgt en wie het trouwalbum meeneemt, om maar wat voorbeelden te noemen.

Twijfel je of je in een vechtscheiding zit?

Mediation is essentieel voor de kinderen

Voor kinderen heeft een scheiding grote gevolgen. Een vechtscheiding zorgt ervoor dat die gevolgen worden uitvergroot. Hoewel ieder kind anders reageert op de scheiding van zijn/haar ouders, pikken ze allemaal de negatieve emoties op. En dat kan psychologische gevolgen hebben, lichamelijke gevolgen en concentratieproblemen.

Als ouders continu ruzie maken kunnen de gevolgen voor kinderen zeer ernstig zijn. Ook duurt een vechtscheiding vaak veel langer waardoor kinderen vroeg of laat last krijgen van een loyaliteitsconflict. Het gevoel dat ze moeten kiezen tussen hun ouders. Bovendien hebben veel kinderen het idee dat de scheiding hun schuld is. Bij vechtscheiding zien we in de praktijk nog erger: kinderen worden soms ingezet als strijdmiddel tegen de andere partner.

Tijdens een mediation traject staat het belang van het kind altijd voorop. Ook wordt er aan beide ouders duidelijke uitleg gegeven over de gevolgen van een (v)echtscheiding voor kinderen.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Partner wilt niet scheiden

Praktische oplossingen

Hoewel het overduidelijk is dat een vechtscheiding geen gezonde situatie is voor het gezinsleven, blijven teveel ruziënde stellen noodgedwongen bij elkaar. Met soms alle gevolgen van dien…

Vaak wordt dit veroorzaakt door externe factoren. Red ik het financieel nog wel zonder mijn partner? Kan ik wel een eigen huis vinden in deze krappe woningmarkt? Als het antwoord op deze vragen onzeker is, blijft men vaak maar bij elkaar.

Mediation kan jullie helpen om hier oplossingen voor te vinden. Zorgeloosch Scheiden heeft vaste samenwerkingen met banken zoals ING en Rabobank en Europarcs. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan je denkt als je het gaat om wonen en scheiden!

Afspraken worden vastgelegd

Bij een vechtscheiding is het vertrouwen in de andere partner vaak ver te zoeken. In veel gevallen kun je zelfs stellen dat partners elkaar niets meer gunnen. Des te belangrijker dat alle afspraken die jullie maken tijdens het mediationtraject worden vastgelegd. Een mediator legt alle afspraken voor jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Afspraken over de kinderen leggen we vast in een ouderschapsplan. Deze documenten worden samen met jullie echtscheidingsverzoek meegestuurd naar de rechtbank. Zo hebben jullie ook later altijd iets om op terug te vallen, bijvoorbeeld als de ander zich niet aan de afspraken houdt.

Mediation bij vechtscheiding: hoe werkt dat?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mediation werkt alleen als twee partijen willen meewerken. Als één van de twee partners niet wil meewerken aan het mediation traject, valt er weinig te regelen. In dat geval is beiden een eigen advocaat in de arm nemen meestal de enige oplossing. Hierdoor duurt de scheiding niet alleen langer, het gaat jullie ook veel meer geld kosten. 

Weten hoe je jouw partner kunt overtuigen van mediation? We schreven er een artikel over

De meeste afspraken zullen gezamenlijk plaatsvinden tussen jou, je partner en de mediator. Dat begint natuurlijk met een intake, waarna inhoudelijke afspraken volgen. 

Er is ruimte voor de mening, emoties en punten van beide partners. Feiten worden op tafel gelegd en belangen worden tegen elkaar afgewogen. Een essentieel aspect van mediation is compromissen sluiten. Met als doel dat er voor beide partners een prettige oplossing komt. 

Als alle afspraken zijn gemaakt en jullie geen vragen meer hebben, leggen wij alle afspraken vast in een echtscheidingsconvenant en/of ouderschapsplan. Tot slot zorgen wij ervoor dat jullie scheiding wordt ingediend bij de rechtbank en na uitspraak van de rechter wordt ingeschreven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Maar we regelen ook alles rond jullie hypotheek en bijvoorbeeld pensioenen, verzekeringen en belastingen. Ook is nazorg mogelijk als jullie daar behoefte aan hebben. 

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.

Voorkom een vechtscheiding

Merk je dat de emoties tijdens jullie scheiding hoog oplopen? Als jullie er samen niet uitkomen, is er gelukkig altijd hulp mogelijk. Schakel op tijd de hulp in van een mediator. Voorkomen is namelijk altijd beter dan genezen. Een mediator helpt jullie om de scheiding in goede banen te leiden. Ook is er begrip voor beide partners. Hulp bij een vechtscheiding zorgt voor rust.

Bedenk vooral hoe je later zelf wilt terugkijken op je scheiding. Wil je dat alles goed geregeld is, of denk je vooral terug aan de slepende rechtszaken met advocaten die recht tegenover elkaar staan? En hoe wil je dat je kinderen terugkijken op de scheiding? Vergeet niet dat je als ouder een voorbeeldfunctie hebt en dat je voor je kinderen een stabiele gezinssituatie wilt creëren.

Mediation heeft al vele mensen geholpen om op een prettige manier uit elkaar te gaan.

nieuwe huwelijksregels

Mediation bij een vechtscheiding? Ga zorgeloos uit elkaar met Zorgeloosch

Zorgeloosch Scheiden verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld de kinderen, jullie woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators een vechtscheiding te voorkomen.

Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan. Wij zijn bovendien de enige mediator in Nederland waar je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Deze adviseur kijkt gedurende het hele scheidingstraject of jullie woon- en toekomstwensen financieel haalbaar zijn. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

Ontdek wat wij voor jullie kunnen betekenen tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9