Scheiden na je 60ste

Echtscheidingen en senioren? Niet echt een combinatie waaraan je denkt als het gaat om scheidingen. Twintig jaar geleden gingen 1 op de 6 mensen boven de 50 jaar scheiden. Nu scheiden maar liefst 1 op de 3 koppels boven de 50 jaar… Scheiden na je 60ste wordt dus steeds gewoner. Lees hier meer over als jij wil scheiden als senior.

Mediation bij Zorgeloosch

Scheiden op latere leeftijd

Er werd samen van een mooie oude dag gedroomd. Deze droom krijgt plots een nieuwe wending. Eén of beide van jullie zien het niet meer zitten en een scheiding aanvragen is onvermijdelijk. Het besluit om aan de bel te trekken volgt. Het robuuste gevoel dat er al die jaren was, is verdwenen. Scheiden is vaak een heel emotioneel proces, laat staan scheiden na je 60ste, wanneer je samen al een heel leven achter de rug hebt. Toch komt het steeds vaker voor…

Gelukkig apart of ongelukkig samen?

Jullie hebben beiden een eigen leven en vaak ook een carrière gehad binnen jullie leven. Jullie hadden voor ogen om alle tijd die jullie nog hebben samen te besteden. Juist doordat jullie meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen, kunnen de irritaties toenemen omdat jullie te veel op elkaars lip zitten.
Nu komen jullie erachter dat jullie alle twee, of één van jullie een punt achter het huwelijk wil(len) zetten. Een pijnlijke beslissing voor degene die het huwelijk wel voort wil zetten. En een opluchting voor degene die wil gaan scheiden. Een kromme combinatie binnen jullie scheidingsproces…

Scheiden na je 60ste

De afgelopen dertig jaar is het aantal 60-plussers dat na een lang huwelijk uit elkaar gaat enorm toegenomen. Documentairemaker en Gouden Kalf winnaar Niels van Koevorden maakt in samenwerking met de NCRV een documentaire over dit proces van scheiden op latere leeftijd. ‘’Oudere mensen die na een lang leven samen een nieuwe weg in hun eentje durven in te slaan, zijn ook moedige mensen.’’, zegt Niels van Koevorden (31), regisseur van de documentaire ‘’Tot de Dood ons Scheidt.’’ De documentairemaker besluit verder: ‘’Moedig, omdat je veel zekerheden loslaat. En omdat de tijd die je als scheidende oudere nog voor de boeg hebt veel korter is dan wanneer je bijvoorbeeld op je dertigste uit elkaar gaat.’’ Maar ook misschien wel verdrietiger, omdat je zo’n groot gedeeld verleden achter je moet laten. In de documentaire filmt van Koevorden enkel in de kamer van de mediator. “Mediation bij scheidingen is een opkomend fenomeen. In meerdere gesprekken wordt een huwelijk goed afgesloten, zowel emotioneel als zakelijk. Dat gebeurt veel vredelievender dan wanneer de scheiding wordt geregeld via advocaten”.

Automatische piloot

Wanneer je heel erg lang een relatie hebt gehad verliepen veel zaken op de automatische piloot. Er was een specifieke rolverdeling tussen jullie. Jij kookte, deed de was en zorgde voor leuke uitstapjes, terwijl je partner verantwoordelijk was voor andere zaken. Wanneer je gescheiden bent vallen deze automatismen weg. Zeker op latere leeftijd is het moeilijk om zelf weer aan de slag te gaan. De vertrouwde patronen maken plaats voor onzekerheid en onduidelijkheid.

Stappenplan voor scheiden na je 60ste

  1. Onderzoek wat je allemaal nog wilt bereiken in je leven.
  2. Passen de waarden en normen die je tijdens de relatie van je ex-partner hebt overgenomen wel bij jou?
  3. Je zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen. Werk hieraan! Onderneem dingen die je gelukkig maken. Dingen die je motiveren en waar je energie van krijgt.
  4. Stippel je plan uit. Welke stappen ga je ondernemen om weer gelukkig te worden?

Zorgeloosch Scheiden

Als je na een lange tijd uit elkaar wilt, dan gaat dat niet zonder emotie. Bij Zorgeloosch is daar ruimte voor. Bij ons is de bemiddeling onafhankelijk en onpartijdig. Als grootste scheidingsorganisatie van Nederland zijn we ook maatschappelijk betrokken. We vinden het daarom ook heel belangrijk dat mensen op oudere leeftijd goed uit elkaar zijn. Onze scheidingsbemiddelaars helpen niet alleen om samen goede afspraken te maken voor de toekomst, maar geven ook inhoudelijke informatie en inzichten. Bij Zorgeloosch zal een scheidingsbemiddelaar, in overleg met een financieel adviseur, ervoor zorgen, dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over jullie financiën. Maak daarom vrijblijvend een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.

“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10