Tips Huis & Hypotheek

Tips Huis & Hypotheek

Het onderwerp Huis & Hypotheek bij scheiding is veelomvattend en complex. Het gaat niet alleen maar over wonen en financiën, maar ook over juridische en fiscale gevolgen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een mediator én een financieel adviseur, gelijk vanaf het begin van het scheidentraject.

koophuis verdelen bij scheiding

Daarmee voorkom je dat je verkeerde keuzes maakt, die in de toekomst van invloed kunnen zijn op je financiën en/of woonwensen. Het verschil tussen iets goed doordacht en minder goed doordacht aanpakken is flinterdun, maar kan je wel veel geld besparen en betere woonoplossingen brengen. Enkele belangrijke tips op een rij:

  1. Betrek jullie huis en hypotheek gelijk aan het begin van jullie scheidentraject en niet pas daarna. Dit kan jullie duizenden euro’s schelen en het verschil maken tussen bijvoorbeeld het kunnen overnemen of kopen van een huis of niet.
  2. Doe in het jaar van jullie scheiding aangifte als fiscaal partners, dan kunnen jullie jullie inkomsten en aftrekposten voor dat jaar gunstiger verdelen dan wanneer jullie apart aangifte doen.
  3. Er zijn na jullie scheiding meer woonoplossingen mogelijk voor jullie beiden dan je wellicht denkt. Hoge huren in de vrije sector of lange wachttijden voor een huurwoning hoeven geen belemmering voor jullie te vormen. Dit is afhankelijk van de keuzes die jullie nu maken en die gevolgen hebben voor jullie toekomst samen. Laat je goed informeren over de mogelijkheden.

Gratis Whitepaper Scheiden en Hypotheek

Deze gids is bedoeld om je snel inzicht te geven in welke mogelijkheden er zijn als je uit elkaar gaat en je hebt een koopwoning.

Scheiden en hypotheek

Wat zijn de opties voor mijn huis en hypotheek? Ontdek het in de whitepaper.

whitepaper scheiden en kinderen
Toestemming*

Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk

Michael (51) en Cindy (48) hadden een koopwoning en besloten te scheiden.

Michael had een bruto jaarinkomen van € 60.000
Cindy had een bruto jaarinkomen van € 16.000

De woning had een waarde van € 290.000 met een hypotheek van € 220.000 en een verpande polis van € 20.000.

In eerste instantie zou je denken dat Michael de woning heeft overgenomen. Maar Cindy wilde het liefst in het huis blijven wonen met hun 9-jarige zoon Mees. Dit is gelukt!

Cindy heeft dankzij vindingrijke oplossingen van de financieel adviseur en mediator de woning kunnen behouden én zij heeft Michael kunnen uitkopen. Michael heeft een mooie nieuwe woning kunnen kopen, in dezelfde buurt.

Tipje van de sluier hoe dit gelukt is: Cindy en Michael waren beiden bereid zich in te zetten, water bij de wijn te doen en hulptroepen in te schakelen. Door goed overleg en het uitgaan van toekomstige waarheid werd hen duidelijk dat zij, met enige inspanning van beide kanten, een goede oplossing konden bereiken. De mediator scheiding en financieel adviseur hebben Cindy en Michael daar de benodigde inzichten voor gegeven.

Sophie (32) en Reinier (39), ouders van Joep (5) en Thijs (2), gingen uit elkaar en hadden samen een koopwoning. Zij waren al bij de bank geweest en zaten daar vol emotie rond de tafel, want: de bank had verteld dat de woning verkocht moest worden. Hun huis was al jaren in de familie en Reinier had de woning helemaal zelf verbouwd. Daardoor voelde hij een sterke emotionele binding met het huis.

Doordat de financieel adviseur in samenspraak met de mediator tot een optimale verdeling kon komen en zowel Reinier als Cindy woningbehoud heel belangrijk vonden, werd het ogenschijnlijk onmogelijke toch mogelijk. Met enkele relatief eenvoudige wijzigingen in de onderlinge afspraken met betrekking tot alimentatie en de verdeling van vermogen, kon Reinier de woning toch overnemen. Wederom waren daar de emoties, maar nu van blijdschap.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Het was een prettige samenwerking”