Scheiden en verdelen van de spullen

Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen of je hebt een geregistreerd partnerschap, dan moeten jullie alle boedel en inboedel verdelen. Inboedel betekent alle spullen in en rond het huis. Boedel betekent alle inboedel met daarbij bijvoorbeeld ook banktegoeden, lijfrentes, een vakantiewoning. Je krijgt allebei de helft van de waarde van alle spullen als je uit elkaar gaat. Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden dan heb je hier meestal aparte afspraken over gemaakt.

scheiden gesprek mediator Zorgeloosch
Scheiding kinderalimentatie betalen

Hoe kom je tot een goede verdeling van de spullen (inboedel)?

Start met het maken van een lijst met de te verdelen spullen. Maak een lijst van alle spullen die jullie te verdelen hebben. Van de auto tot de tv tot de meubels: alles gaat erop. Zorg dat jullie overeenstemming hebben over de lijst.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Bepaal de waarde van alle spullen

De waarde van spullen kun je onderverdelen in emotionele en werkelijke (materiële) waarde. Sommige spullen kunnen bijvoorbeeld een lage materiële waarde hebben maar voor één van jullie veel betekenen. Bijvoorbeeld een familiebezit zoals kunst of andere objecten. Soms is de waarde lastig vast te stellen. Apparatuur zoals laptops verminderen snel in waarde. Maar als je er één moet aanschaffen is het wel een uitgave voor één van jullie. Ga dan uit van de waarde van een vergelijkbaar tweedehands product of van een gemiddelde nieuwprijs van een product met een vergelijkbare kwaliteit.

 

Financiën scheiding

Wie krijgt wat?

Als jullie de lijst met spullen hebben vastgesteld en de waarde, dan kunnen jullie een verdeling maken. Maak allebei los van elkaar een lijst met de spullen die je wilt hebben. Uiteindelijk volgt onderaan de streep een waarde van de spullen die je wilt verdelen. Je kunt het verschil oplossen door dit bedrag als ‘schuld’ vast te leggen in het convenant. Je kunt ook proberen een verdeling te maken waarbij je met gesloten beurs de spullen goed verdeeld. Als jullie het eens zijn over de definitieve verdeling dan wordt dit vastgelegd in het echtscheidingsconvenant.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Het was een prettige samenwerking”