Scheiden bij een geregistreerd partnerschap; hoe doe je dat eigenlijk?

Als jullie willen scheiden en jullie hebben een geregistreerd partnerschap, dan komen daar andere zaken bij kijken dan wanneer jullie getrouwd zouden zijn.

Bij Zorgeloosch Scheiden bieden we mediation aan. Om samen tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen.

scheiden bij een geregistreerd partnerschap

Partnerschapsscheiding

De beëindiging van een geregistreerd partnerschap heet een partnerschapsscheiding. Deze samenlevingsvorm heeft wel dezelfde wettelijke status als een huwelijk, maar tóch is scheiding van tafel en bed hier niet mogelijk. Scheiden is hier dus echt helemaal scheiden.

Geen rechter

Het voordeel van een scheiding bij een geregistreerd partnerschap is dat er niet persé een rechter aan te pas hoeft te komen. Dat scheelt een hoop gedoe. Vooral als je nog prima met elkaar kunt opschieten! Maar scheiden zonder rechter kan alleen als jullie geen minderjarige kinderen hebben. En ook alleen als jullie het natuurlijk allebei eens zijn met de scheiding. In zo’n situatie maakt een notaris of advocaat de scheiding gewoon rond. Dit doen ze door een overeenkomst op te stellen waarin jullie verklaren te willen scheiden. In deze overeenkomst regelen jullie de zaken zoals partneralimentatie en de verdeling van jullie eigendommen.

 

Minderjarig kinderen

Hebben jullie wel minderjarige kinderen? Dan is de scheiding hetzelfde als die bij een echtscheiding. Je neemt dan dus allereerst een advocaat of mediator scheiding in de arm. Deze stelt een verklaring op, ook wel de scheidingsconvenant geheten. De scheiding aanvraag (verklaring) dient hij of zij daarna in bij de rechtbank. De rechter doet er een uitspraak over en deze uitspraak belandt in het register van de burgerlijke stand. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden. Overigens ben je ook hierbij, net zoals bij een echtscheiding, verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin jullie alles beschrijven.

 

Wil je alles weten over scheiden?

Mediator gesprek met ex-partner
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”