Scheiden bij een geregistreerd partnerschap; hoe doe je dat eigenlijk?

Als jullie willen scheiden en jullie hebben een geregistreerd partnerschap, dan komen daar andere zaken bij kijken dan wanneer jullie getrouwd zouden zijn.

Bij Zorgeloosch Scheiden bieden we mediation aan. Om samen tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen.

scheiden bij een geregistreerd partnerschap

Partnerschapsscheiding

De beëindiging van een geregistreerd partnerschap heet een partnerschapsscheiding. Deze samenlevingsvorm heeft wel dezelfde wettelijke status als een huwelijk, maar tóch is scheiding van tafel en bed hier niet mogelijk. Scheiden is hier dus echt helemaal scheiden.

Geen rechter

Het voordeel van een scheiding bij een geregistreerd partnerschap is dat er niet persé een rechter aan te pas hoeft te komen. Dat scheelt een hoop gedoe. Vooral als je nog prima met elkaar kunt opschieten! Maar scheiden zonder rechter kan alleen als jullie geen minderjarige kinderen hebben. En ook alleen als jullie het natuurlijk allebei eens zijn met de scheiding. In zo’n situatie maakt een notaris of advocaat de scheiding gewoon rond. Dit doen ze door een overeenkomst op te stellen waarin jullie verklaren te willen scheiden. In deze overeenkomst regelen jullie de zaken zoals partneralimentatie en de verdeling van jullie eigendommen.

 

Minderjarig kinderen

Hebben jullie wel minderjarige kinderen? Dan is de scheiding hetzelfde als die bij een echtscheiding. Je neemt dan dus allereerst een advocaat of mediator in de arm. Deze stelt een verklaring op, ook wel de scheidingsconvenant geheten. Deze verklaring stuurt hij of zij op naar de rechtbank. De rechter doet er een uitspraak over en deze uitspraak belandt in het register van de burgerlijke stand. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden. Overigens ben je ook hierbij, net zoals bij een echtscheiding, verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin jullie alles beschrijven.

 

Wil je alles weten over scheiden?

Mediator gesprek met ex-partner
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8