MFN-registermediator

Je ziet de term MFN-registermediator regelmatig voorbijkomen, maar wat betekent dit nu precies en is dit anders dan een ‘normale’ mediator bij een scheiding? Zorgeloosch Scheiden vertelt het je.

 

Wat is een register mediator?

Een registermediator is een mediator die is erkend door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM). Zij zijn de stichting die het MFN-register beheert en onderhoudt. Alleen wanneer je daar aangesloten bent, mag je de titel MFH-registermediator dragen.

Een MFN-registermediator bezit de volgende kwaliteiten:

  • Hij/zij voldoet aan de eisen van het MFN-register
  • Heeft het beroepsprofiel van een professionele mediator
  • Hij/zij werkt volgens de werkwijze die vastgesteld staat in het reglement en de gedragsregels van het MFN-register.
  • Hij/zij valt onder de klachtenregeling en tuchtrechtspraak.
  • Hij/zij heeft voldoende ervaring om als mediator te opereren.
  • Hij/zij blijft de kennis vergroten door regelmatig bij te scholen of andere verplichte lesmaterie door te nemen.

Waarom is het handig om voor een MfN-registermediator te kiezen?

Zoals je kon lezen is het niet vanzelfsprekend dat een mediator een opleiding heeft gevolgd om zich daarna mediator te noemen. Doordat het geen beschermde titel is, kan het voorkomen dat je een mediator in de arm neemt die géén opleiding heeft gevolgd. En dat kan ten koste gaan van de kwaliteit.

Wanneer je een mediator nodig hebt voor je scheiding, wil je investeren in een mediator met ervaring en de juiste kennis en vaardigheden. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een MFN-registermediator. Maar dat is niet alles, we zetten hier de voordelen van een MFN-registermediator op een rij.

  • Uniforme werkwijze – Elke mediator die is aangesloten bij het MFN-register werkt op eenzelfde manier. Dat is fijn, want zo weet je zeker dat de werkwijze per mediator niet extreem uit elkaar loopt.
  • Handhaving van kwaliteit – Door het MFN-register houdt de rechtspraak in de gaten of alle MFN-registermediators zich houden aan de gedragsregels van hun beroep. Zo wordt de uniforme werkwijze gehandhaafd.
  • Je haalt niet zomaar een leek in huis – Aangezien een mediator geen beschermde titel is, kan iedereen zich te pas en te onpas mediator noemen. Wanneer iemand kwade bedoelingen heeft, kun je zomaar een mediator in de arm nemen die helemaal niet goed is in zijn vak of valse beloftes maakt.
  • Je kunt ergens terecht met een klacht – Wanneer je als particulier een klacht hebt over je MFN-registermediator, kun je officieel een klacht indienen. Er is niet zo’n officiële procedure bij een mediator die niet aangesloten is bij dit kwaliteitsregister.
  • De mediator blijft op de hoogte van de branche – Een MFN-registermediator is verplicht om regelmatig d.m.v. scholing en toetsing zijn of haar kennis van de branche te vergroten. Zo is de registermediator waar jij begeleiding van krijgt, altijd up to date.

De MFN-registermediators van Zorgeloosch

Bij Zorgeloosch werken we alleen samen met MFN-registermediators om jou van de beste kwaliteit te voorzien. Mediation werkt zo pas écht goed. Ontdek hier gerust ook waarom we doen wat we doen. En wil je in contact komen met zo’n registermediator in de buurt? Dat kan bij één van onze locaties.

“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8
“In een tijd van onzekerheid, emoties en verandering kregen we professionele maar ook inlevende begeleiding en steun waar nodig en werd er gekeken naar de totale situatie maar zeker ook individueel. De kinderen waren goed in beeld en door adviezen en begeleiding goed betrokken bij het proces.”
10