Vrouwen vergeten pensioen bij scheiding

Ben je een vrouw en gescheiden? Je hebt zeker allerlei afspraken gemaakt met je ex. Bijvoorbeeld over de alimentatie van de kinderen, het huis, andere gezamenlijke bezittingen en noem het maar op. Maar hoe zit het met je pensioen? Hebben jullie daar ook afspraken over gemaakt? Met andere woorden: wist je dat je scheiding invloed heeft op je pensioen? Dat het pensioen dan onderling wordt verdeeld?

Scheiden, belastingen en toeslagen

Onderzoek naar pensioen bij gescheiden vrouwen

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Mijnpensioenoverzicht.nl blijkt dat een derde van de ondervraagde vrouwen helemaal niet weet dat je afspraken moet maken over het pensioen bij je scheiding. En een vierde weet niet eens of ze überhaupt pensioen hebben opgebouwd toen ze getrouwd waren.

koophuis verdelen bij scheiding

Recht op de helft van het pensioen

Hoe zit het dan precies met het pensioen bij een scheiding? Als je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had met je ex, dan heb je na jullie scheiding recht op de helft van het pensioen wat hij toen heeft opgebouwd. Nu is dit de standaard. Jullie kunnen er ook voor kiezen om hier zelf onderling afspraken over te maken. Dan maak je bijvoorbeeld een andere verdeling of jullie besluiten het überhaupt niet met elkaar te delen.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Gevolgen voor je pensioen

Als je geen afspraken hebt gemaakt met je ex over je pensioen dan heeft dat meestal geen grote financiële gevolgen. Jouw recht op je pensioendeel vervalt namelijk niet. Maar je moet eigenlijk wel binnen twee jaar aan de pensioenuitvoerder melden dat je gescheiden bent. Als je dat niet binnen twee jaar doet, dan verloopt de uitbetaling van je pensioen niet meer automatisch.
Dus stel dat je je pensioenuitvoerder pas na twee jaar op de hoogte stelt van je scheiding met je ex. Wat gebeurt er dan? Dan moet je je ex persoonlijk vragen om het pensioendeel waar jij recht op hebt uit te betalen op de ingangsdatum. Maar dat is helaas niet alles: meestal komt er ook nog een kantonrechter aan te pas. Allesbehalve fijn dus.

Dus heb je je pensioen nog niet geregeld met je ex? Doe het dan vandaag nog!

“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”
“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8