Scheiding wel of niet zelf regelen

Veel mensen willen hun scheiding zelf regelen. ‘Want onze scheiding is niet zo complex, toch’? Geld is de meest voorkomende reden om een scheiding zelf te willen regelen. Aan het zelf regelen van je scheiding zitten wel haken en ogen. Zo moeten de afspraken die jullie maken voldoen aan wet- en regelgeving en ook juridisch juist worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Veel stellen die zelf aan hun scheiding zijn begonnen, krabbelen later toch terug. Een scheiding regelen is namelijk complexer dan je in eerste instantie misschien denkt. In dit artikel behandelen we dan ook de vraag: kun je een scheiding zelf regelen of niet?

Partner wilt niet scheiden

Scheiding zelf regelen

Geld besparen is vaak de reden dat mensen hun scheiding zelf willen regelen. Net als schaamte om anderen bij hun privé perikelen te betrekken. Als je nog enigszins met je (ex-)partner door één deur kunt, kun je een scheiding inderdaad zelf regelen. Waar veel stellen zich echter op verkijken is hoe complex het regelen van een scheiding is. Een scheiding is namelijk meer dan alleen het verdelen van de inboedel en de zorg voor de kinderen. Een scheiding heeft ook financiële gevolgen, fiscale gevolgen en natuurlijk emotionele gevolgen. Een professionele begeleiding kan daarom rust geven.

Doe het zelf scheiden

Bij een doe-het-zelf scheiding regelen jullie alles zelf. Een belangrijk beginsel om mee te starten is of jullie getrouwd zijn in (beperkte) gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Bij een gemeenschap van goederen zal alles verdeeld moeten worden tussen jou en je ex-partner. Van de woning tot de inboedel en van geld tot pensioen. Zijn jullie getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Dan zijn de afspraken die destijds gemaakt in jullie voorwaarden leidend voor het regelen van jullie scheiding.

Wat te regelen bij scheiding?

Bij een scheiding moet er ontzettend veel geregeld worden. Hieronder noemen we de basiszaken op. Maar afhankelijk van jullie persoonlijke situatie is er nog veel meer te regelen.

Tip: wij maakten een handige ‘checklist scheiden’, waarop alle zaken staan die je moet regelen bij een scheiding.

Huisvesting

Na de scheiding zullen jullie beiden een eigen woonoplossing moeten hebben. Misschien wordt de gezamenlijke woning verkocht of moet één van jullie verhuizen naar een huurhuis. Wellicht koop je je partner uit, met alle financiële gevolgen van dien. En kun je eigenlijk wel een nieuwe hypotheek aanvragen als je officieel nog mede-eigenaar bent van jullie gezamenlijke woning? Jezelf hierin laten adviseren is aan te raden.

Inboedel en vermogen verdelen

Al jullie bezittingen moeten verdeeld worden. Hoe jullie dit verdelen is afhankelijk van of jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Of jullie een geregistreerd partnerschap hebben of alleen samenwonen. En natuurlijk van hoe jullie afspraken hebben gemaakt. Bij het verdelen van een inboedel wordt vaak alleen gedacht aan het bankstel en servies. Maar ook spaargeld, (kapitaal)verzekeringen, eigen ondernemingen en pensioenen moeten worden verdeeld. 

Kinderen

Als jullie kinderen hebben samen, komt er een extra complexe factor bij de scheiding. Je wilt immers het beste voor je kinderen en niet dat zij de dupe worden van de scheiding. Ook voor de kinderen moet er veel geregeld worden en is de impact groot. Bij wie gaan ze wonen? Moeten ze naar een andere school als ze verhuizen? Bij wie wonen de kinderen? Welke zorgregeling spreken jullie af? En hoe begeleiden jullie de kinderen tijdens en na de scheiding? 

Alimentatie

Ook als je gescheiden bent, heb je nog steeds de verplichting om elkaar financieel te onderhouden. Dit heet alimentatieplicht. Er bestaan twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie gaat altijd voor partneralimentatie. Pas als er nog voldoende draagkracht overblijft, wordt er partneralimentatie betaald. Bij de berekening van de alimentatie wordt gekeken naar jullie inkomen en uitgaven en naar de draagkracht en behoefte. Het is overigens een misvatting dat de man altijd alimentatie betaalt aan de vrouw. Dit kan ook net zo goed andersom zijn.

Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan

Alle afspraken die jullie onderling maken leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Een document die jullie afspraken bekrachtigt en die je meestuurt met je echtscheidingsverzoek naar de rechtbank. Hebben jullie ook minderjarige kinderen samen? Dan zijn jullie verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leggen jullie alle afspraken vast over de zorg voor en opvoeding van de kinderen. De afspraken die jullie maken moeten vanzelfsprekend voldoen aan de wet- en regelgeving. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk gaat het nogal eens mis. Afspraken mogen niet in strijd zijn met elkaar of op meerdere manieren te interpreteren zijn. Omdat de afspraken uit een scheidingsconvenant en ouderschapsplan vaak nog jarenlang van toepassing zijn, is het belangrijk om deze taak niet te licht op te vatten.

De gevolgen van een slecht uitgewerkt convenant

Een echtscheidingsconvenant zelf opstellen bespaart dan wel geld, maar kan ook grote (financiële) gevolgen hebben als je het niet goed doet. Als afspraken niet goed, niet volledig of niet volgens de wet- en regelgeving zijn opgesteld, kan dit zowel financiële, fiscale als persoonlijke gevolgen hebben.

Vergeet niet dat je een echtscheidingsconvenant meestuurt naar de rechtbank wanneer jullie de scheiding aanvragen. Zodra de rechter jullie scheiding bekrachtigt, zijn de afspraken uit jullie convenant juridisch opeisbaar. Het is dan een geruststellend idee als de afspraken door een professional zijn vastgelegd. Dan weet je tenminste zeker dat de afspraken aan de wet voldoen, maar ook dat ze maar op één manier te interpreteren zijn.

Voordelen scheiding zelf regelen

Veel stellen kiezen ervoor hun scheiding zelf te regelen vanwege het geld. Een mediator scheiding inhuren kost nu eenmaal geld. Weet wel dat het ‘uitvechten’ van de scheiding via advocaten nóg meer geld kost. Het voordeel is dat een scheiding met een mediator vaak sneller rond is en ook soepeler verloopt. En bedenk maar zo: een vechtscheiding voorkomen bespaart ook geld.

Bij het zelf regelen van je scheiding is het ontzettend belangrijk om je goed in te lezen en te laten informeren over wat er allemaal geregeld moet worden. Zaken vergeten te regelen of niet op de juiste manier afhandelen, zorgt ervoor dat je later in de problemen komt.

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Scheiding regelen via mediator

Steeds meer stellen kiezen er tegenwoordig voor om hun scheiding te regelen via een mediator. Je bent ervan verzekerd dat alles goed geregeld is en op papier staat. Ook kan scheiden met een mediator nodig zijn als je er samen met je ex-partner niet uitkomt of in een vechtscheiding ligt.

Partneralimentatie berekenen

Voordelen scheiden via mediator

Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige derde die de scheiding samen met jullie regelt. Van het opstellen van een echtscheidingsconvenant tot het regelen van de alimentatie, en van het helpen met huis en hypotheek tot het opstellen van een ouderschapsplan. Een mediator begeleidt jullie gedurende het hele scheidingsproces. Hierdoor weet je zeker dat jullie niets over het hoofd zien.

Omdat een mediator bemiddelt, kom je bovendien sneller tot een oplossing. Ook worden er afspraken gemaakt met oog voor de belangen van beide partners. Het doel van mediation is om voor beide partijen (hoe moeizaam de onderlinge relatie ook is) een prettige en leefbare oplossing te vinden. Er wordt dus naar jullie allebei geluisterd. Mediation is altijd maatwerk, dus er wordt gekeken naar jullie specifieke situatie. Iedere scheiding en ieder huishouden is immers anders. Ook is er bij mediation aandacht voor de niet-juridische aspecten van een scheiding, maar dus ook voor emoties en zaken die in jullie specifieke situatie belangrijk zijn.

Tot is mediation handig als je ervan verzekerd wilt zijn dat alles goed geregeld wordt. Denk daarbij aan het opstellen van een echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan. Een mediator is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en zorgt ervoor dat de afspraken die jullie onderling maken niet in strijd zijn met de wet.

Mediator nodig?

Of jullie de scheiding wel of niet zelf regelen bepalen jullie helemaal zelf. Soms is die keuze vrij gemakkelijk. Bijvoorbeeld wanneer jullie er samen maar niet uitkomen. Dan zorgt een derde partij ervoor dat de scheiding snel rond is en afspraken eindelijk worden gemaakt. Ook wordt een vechtscheiding hiermee voorkomen.

Twijfel je over de kosten of voel je een drempel om mediation in te schakelen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek drinken we een kop koffie en hebben jullie alle tijd om vragen te stellen. Daarnaast schuift er alvast een financieel adviseur aan die een Snel Wonen Scan uitvoert. Hierdoor weten jullie meteen of jullie woonwensen financieel haalbaar zijn.

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel en juridisch advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het maken van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer. We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu, en zekerheid voor later.

Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en worden afspraken eindelijk gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

mediator gesprek

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”