Scheiden als pensionaris
Scheiden als pensionaris komt steeds vaker voor. Waar het vroeger ‘not done’ was om te scheiden op latere leeftijd, willen we tegenwoordig ook na ons pensioen een gelukkig leven. Met een partner die daarbij past. Scheiden als gepensioneerde heeft wel degelijk andere gevolgen dan scheiden op een jongere leeftijd. Wat gebeurt er met je pensioen bijvoorbeeld? En met je AOW? Hieronder geven we uitvoerig antwoord op die vragen.
‘De rek is er na veertig jaar wel een beetje uit’, is een veelgehoord argument van mensen die scheiden na hun pensioen. Niet zo vreemd natuurlijk als je al zo lang bij elkaar bent. Waar je vroeger na je pensioen in het buurthuis ging zitten kaarten of achter de geraniums belandde, is dat tegenwoordig vaak wel anders. We worden steeds gezonder oud en willen ook na ons pensioen een gelukkig leven.
Veel mensen fantaseren hun hele werkende leven lang over wat ze allemaal willen gaan doen na hun pensioen. Een wereldreis maken, een geweldig leuke opa of oma zijn voor de kleinkinderen, of eindelijk die camper kopen. Ook na het pensioen willen we een leven dat we zelf kunnen vormgeven. Als na je pensioen blijkt dat jouw wensen niet aansluiten op die van je partner, kan dat leiden tot onvrede, discussies en uiteindelijk dat je uit elkaar groeit.
Scheiden en je pensioen
Scheiden als pensionaris heeft grote financiële gevolgen. Met name voor je pensioen. Hieronder leggen we uit hoe het precies zit. Als jullie getrouwd waren of jullie hadden een geregistreerd partnerschap, dan moeten jullie het pensioen verdelen.
Hoe wordt pensioen na een scheiding verdeeld?
Er zijn twee manieren om jullie pensioen na de scheiding te verdelen:
1. Als jullie geen afspraken hebben gemaakt over het pensioen, hebben jullie wettelijk gezien allebei recht op de helft van het pensioen van de ander. Althans: op het pensioen dat is opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap.
2. Je kunt ervoor kiezen om tijdens de scheidingsprocedure andere afspraken te maken over de verdeling van het pensioen en zelfs om deze niet te verdelen. Deze afspraken geef je door aan jullie pensioenuitvoerders.
Naar verwachting gaat er in 2027 een nieuwe wet in over het verdelen van het pensioen na een scheiding.
Zorgeloosch scheiden
- Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
- Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
- Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
- Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
- Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
- Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing
Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.
Pensioen verdelen of splitsen
Je kunt overigens kiezen om het pensioen te verdelen of splitsen.
- Pensioen verdelen: zodra jij en/of je ex-partner met pensioen gaat keert de pensioenuitvoerder aan iedere partner het deel uit waar hij/zij recht op heeft.
- Pensioen splitsen (conversie): de pensioenuitvoerder verdeelt zowel het ouderdomspensioen als het nabestaandenpensioen in twee afzonderlijke pensioenafspraken. Eén voor jou, één voor je ex-partner. De pensioenmaatschappij begint met uitkeren zodra je zelf de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wanneer je ex-partner met pensioen gaat is dus niet van belang. Bij overlijden van je ex-partner ontvang je geen nabestaandenpensioen. In plaats daarvan ontvang je een hoger ouderdomspensioen.
Scheiden en het nabestaandenpensioen
Als je ex-partner komt te overlijden en hij/zij bouwde een nabestaandenpensioen op, dan kan het zo zijn dat jij recht hebt op een bijzonder nabestaandenpensioen. Je hebt daar recht op als het nabestaandenpensioen van je ex-partner op opbouwbasis was. De hoogte van het bedrag dat je uitgekeerd krijgt is geheel afhankelijk van hoe lang jullie samen waren. Is het nabestaandenpensioen van je ex-partner opgebouwd op risicobasis? Dan heb je geen recht op een bijzonder nabestaandenpensioen.
Geef je scheiding op tijd door!
Geef binnen twee jaar de scheiding door aan je pensioenuitvoerder. Dit is de wettelijke termijn waarop dit moet gebeuren. Doe je dit niet binnen twee jaar? Dan zal je ex-partner zelf een deel van zijn/haar pensioen aan je moeten overmaken. Dat kan natuurlijk mislopen, vergeten worden etc. Als je de scheiding op tijd doorgeeft, kun je erop vertrouwen dat de pensioenuitvoerder de verdeling goed regelt.
Scheiden en je AOW
Iedereen die in Nederland woont, bouwt AOW op. Je AOW is helemaal voor jezelf en hoef je niet te verdelen als je gaat scheiden. Wel is de kans groot dat je na de scheiding een hogere AOW ontvangt. Dit komt omdat je (als je allebei al AOW ontving) een gehuwden/samenwonenden AOW had. Na de scheiding heb je recht op een alleenstaanden AOW.
Gevolgen voor de woning
Scheiden op latere leeftijd heeft ook gevolgen voor je woning. Stel dat je een nieuwe woning wilt kopen. Dan wordt niet alleen je huidige inkomen meegeteld voor de hypotheek, maar ook je pensioen. Hierdoor kan je hypotheek een stuk duurder uitvallen. Is het dan onmogelijk om een hypotheek te krijgen als je als pensionaris gaat scheiden? Zeker niet! De experts van Zorgeloosch Scheiden helpen je graag om dit goed te regelen.
Stel dat je in de huidige woning wilt blijven wonen, dan zul je je partner moeten uitkopen wanneer de woning van jullie samen is. Omdat de kans groter is dat het huis is afbetaald, zit er meestal veel overwaarde op de woning. Het uitkopen van je partner kan daardoor flink in de papieren lopen. Soms kan het daardoor nodig zijn om een nieuwe of extra hypotheek af te sluiten. Ook nu helpen we je graag om dit goed te regelen.
Scheiden als gepensioneerde en alles goed regelen? Schakel mediation in!
Een scheiding als gepensioneerde neemt andere uitdagingen met zich mee dan wanneer je een stuk jonger bent. Het is ontzettend belangrijk om alle financiële zaken en ook de gezamenlijke woning en bijvoorbeeld het testament goed te regelen. Zijn jullie op zoek naar een partij die jullie kan helpen om de scheiding in goede banen te leiden? Die jullie ontzorgt en die ook bemiddelt bij het maken van alle afspraken? Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen.
Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure. Dat biedt rust voor nu en zekerheid voor de toekomst.
Over Zorgeloosch
Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie pensioen, woning en hypotheek, het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators door middel van bemiddeling een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.