Ex in bijstand alimentatie

Eindelijk is het zover. Na lange tijd van regelen en moeite zijn jullie officieel gescheiden. Jullie hebben alles tot in de puntjes geregeld. Kinderalimentatie, co-ouderschap, noem het maar op. Partneralimentatie niet, want jullie doppen allebei prima je eigen boontjes. Niet nodig dus. Je gaat verder met je leven, evenals je ex. Alles lijkt prima te verlopen, tot op een dag…

De gemeente klopt bij je aan en vraagt je 600 euro per maand aan partneralimentatie te betalen. Je ex is namelijk plotseling werkloos en zit nu in de bijstand. Je legt uit dat jullie afstand deden van partneralimentatie toen jullie scheidden. Volgens de gemeente maakt dat niks uit. Je moet betalen, elf jaar lang.

Hoe kan dit?!

Twaalf jaar lang onderhoudsplicht ex-partner

Welke afspraken jij en je ex ook maakten tijdens de scheiding: de wet is de wet. Als jullie langer dan vijf jaar getrouwd waren (of samen kinderen hadden), dan ben je twaalf jaar lang onderhoudsplichtig voor je ex-partner. Gemeenten hebben zodoende het recht om een bijstandsuitkering te vorderen bij een ex-partner, mocht deze voldoende geld verdienen.

Eigen keuze van gemeenten

Maar: niet elke gemeente doet dit. Het is namelijk aan de gemeenten zelf of ze de bijstandsuitkering verhalen op de goedverdienende ex-partners. Amsterdam, Utrecht, Rotterdam (sinds 1979) en Den Haag (sinds 2016) doen het in ieder geval wel. Hier wonen dan ook veel bijstandsgerechtigden.

Bezwaar maken niet mogelijk

Overigens is het helaas niet mogelijk om hier bezwaar tegen te maken, mocht je voor je ex moeten betalen. Nu zijn de meeste mensen het erover eens dat deze regeling vrij vreemd is anno 2017. Tegenwoordig zijn mensen heel onafhankelijk en kunnen we goed voor onszelf zorgen. Deze wet is daarom behoorlijk ouderwets te noemen. De politiek ziet dat gelukkig ook in. Zodoende dienden de VVD, D66 en PvdA een wetsvoorstel in om de periode van partneralimentatie in te korten van twaalf naar vijf jaar.

Gelukkig zit er trouwens één positieve kant aan dit verhaal: de partneralimentatie is fiscaal aftrekbaar.

“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10