De valkuilen van zelf een scheiding regelen

Sommige mensen besluiten hun scheiding zelf te regelen. Vaak om geld te besparen. Het zelf regelen van een scheiding kent echter valkuilen. Uit recent onderzoek is gebleken dat ruim 25% van de gescheiden mensen achteraf ontevreden is over de afspraken die gemaakt zijn tijdens het scheidingsproces. En dat is erg zonde, want diezelfde afspraken zijn soms moeilijk te veranderen of terug te draaien.

Scheiding zelf regelen

De meest genoemde reden om een scheiding zelf te regelen is het besparen van geld. Maar ook uit schaamte om anderen te betrekken bij de situatie achter de voordeur. Waar veel mensen zich echter in vergissen is dat een scheiding regelen complexer is dan je denkt. Naast emotionele gevolgen heeft een scheiding namelijk ook financiële en fiscale gevolgen. Waar moet je op letten tijdens een scheiding? Op die vraag geven we hieronder antwoord.

De valkuilen van zelf een scheiding regelen

Als je besluit om zelf je scheiding te regelen, zijn er een aantal valkuilen. Hieronder noemen enkele valkuilen waar veel stellen tijdens of na de scheiding tegenaan lopen.

Moeizame communicatie waardoor de scheiding eindeloos duurt

Als je nog enigszins met je partner door één deur kunt lukt het maken van afspraken vaak nog wel. Als de band met je partner verslechterd is, verloopt de communicatie vaak moeizaam. Afspraken maken is lastig en jullie komen er maar niet uit. Hierdoor kan de scheiding behoorlijk lang duren. Soms langer dan eigenlijk wenselijk is. De oplossing hiervoor is mediation. Een onpartijdige mediator bemiddelt dan tussen jou en je partner. Als je er alleen voor staat zonder een neutrale derde, dan kan het lastig worden er samen uit te komen.

Oneerlijke afspraken

Jullie gaan niet voor niets scheiden. Beide partners willen uiteindelijk het beste voor zichzelf. Hierdoor worden nogal eens oneerlijke afspraken gemaakt. Of afspraken die op het eerste gezicht een fantastische deal lijken, maar die later toch negatief voor je uitvallen. Bij een scheiding verandert er veel voor je. Ook financieel en fiscaal. Zorg er daarom voor dat hier eerlijke afspraken over worden gemaakt. Door de scheiding nú goed te regelen, voorkom je veel problemen later.

Te snel willen scheiden

Ga je scheiden en kun je je partner niet meer luchten of zien? Dan trek je het liefst vandaag nog de deur achter je dicht en dien je morgen de scheiding in. Helaas gaat dat niet. Een scheiding is niet binnen een week geregeld. Hoe zwaar het misschien ook is om in gesprek te moeten met je partner: voordat jullie scheiden zullen er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt.

Die afspraken maak je niet alleen mondeling. Alles moet ook worden vastgelegd. In een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan als jullie minderjarige kinderen hebben. Ook mogen onderlinge afspraken elkaar niet tegenspreken, moeten ze aan de wet voldoen en is het wel zo prettig als je ze niet op meerdere manieren kunt interpreteren. Goede afspraken maken en deze ook correct vastleggen kost nu eenmaal tijd. 

Zaken over het hoofd zien

Een scheiding is complexer dan je denkt. Jullie moeten ontzettend veel regelen en nadenken over zelfs de kleinste dingen. Niet alleen de inboedel moet worden verdeeld, maar ook financiële zaken en verzekeringen. Spaargeld, pensioenen en wellicht een eigen bedrijf. Het is heel makkelijk om zaken over het hoofd te zien. Professionele begeleiding tijdens de scheiding van een mediator zorgt ervoor dat jullie niets over het hoofd zien. Dat geeft een stukje rust in een toch al hectische en emotionele periode.

scheidingsarrangement

Waar op letten bij scheiding?

In de kern komt het erop neer dat je altijd moet proberen om heldere en eerlijke afspraken te maken. Dat voorkomt een hoop leed in de toekomst. Wat spreken jullie af over de kinderen? Hoe verdelen jullie de woning, inboedel en financiën? Hierin dien je ook rekening te houden met de fiscale gevolgen van jullie afspraken. Vinden jullie het lastig om het complete plaatje te overzien of komen jullie er niet uit samen? Schakel dan op tijd professionele hulp in.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Scheiden met de hulp van een mediator

De meeste scheidende stellen kiezen voor professionele begeleiding van een mediator. Een mediator scheiding is een onafhankelijke adviseur die jullie begeleidt bij het maken van afspraken, die bemiddelt tussen jou en je partner en die de gevolgen van de scheiding met jullie bespreekt. Met als doel om voor beide partners een eerlijke en leefbare oplossing te vinden. Juist omdat een mediator bemiddelt, kom je bovendien sneller tot een oplossing en is de scheiding eerder rond.

Van het opstellen van een echtscheidingsconvenant tot het regelen van de alimentatie, en van adviseren over het verdelen van de woning en het regelen van de hypotheek tot het opstellen van een ouderschapsplan en het regelen van de daadwerkelijke scheiding aanvraag. Een mediator begeleidt jullie gedurende het hele scheidingsproces. Hierdoor weet je zeker dat jullie niets over het hoofd zien.

Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator
gesprek met partner over scheiden

Mediation door Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en de hypotheek en het maken van een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het regelen van verzekeringen, pensioen, alimentatie, de kinderen, het ouderschapsplan en meer. We heten niet voor niets Zorgeloosch scheiden. Onze mediation biedt rust voor nu, en zekerheid voor later.

Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Dankzij mediation komt jullie scheiding uit de impasse en worden afspraken eindelijk gemaakt. Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur die continu toetst of jullie wensen en afspraken financieel haalbaar zijn. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“Prettige en rustige benadering, waardoor een emotionele periode toch op een prettige manier wordt doorlopen.”