Hypotheek na scheiding

Ga je scheiden en hebben jullie een koophuis samen? Dan zullen jullie moeten nadenken over de verdeling van de woning en hypotheek. Verkopen jullie de woning en lossen jullie daarmee de hypotheek af? Of neemt één van jullie de hypotheek over? Omdat hypotheekzaken best ingewikkeld kunnen zijn, beantwoorden we in dit artikel de vraag: hoe zit het met je hypotheek na de scheiding?

Partner uitkopen woning

Een hypotheek binnen een huwelijk of geregistreerd partnerschap is meestal berekend op het inkomen van twee personen. Aangezien jullie na de scheiding niet meer samenwonen, moeten jullie dus nadenken over wat jullie gaan doen met de gezamenlijke woning en hypotheek. Grofweg zijn er 4 opties:

  • Eén partner blijft in de woning en koopt de andere partner uit. De hypotheek komt daarmee op één naam te staan.
  • Jullie verkopen het huis en met de overwaarde lossen jullie de hypotheek af. Tenzij er sprake is van een restschuld.
  • Het huis wordt economisch toebedeeld aan één van jullie. Jullie blijven wel allebei verantwoordelijk voor de hypotheek.
  • Jullie doen nog even niets met de woning en laten deze ‘onverdeeld’. Ook dan blijven jullie beiden verantwoordelijk voor de hypotheek.

Hypotheek overnemen na scheiding

Als één van jullie in de gezamenlijke woning wil blijven wonen (bijvoorbeeld met de kinderen) zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. In feite komt het erop neer dat je de hypotheek overneemt na de scheiding en dat de hypotheek dus op één naam komt te staan.

Stappen: hypotheek overnemen na scheiding 

  • Was het huis van jullie beiden? Dan heeft de partner die de woning verlaat mogelijk recht op een deel van de overwaarde van de woning. De eerste stap is dan ook om de waarde van de woning te bepalen. Dit kan door de woning te laten taxeren door een onafhankelijke makelaar of taxateur. Je kunt ook de WOZ-waarde van de woning als uitgangspunt nemen.
  • Bekijk de status van de hypotheek en hoeveel waarde inmiddels is opgebouwd. Het verschil tussen de nog openstaande hypotheek minus de waarde van jullie woning is de overwaarde of restschuld.
  • Afhankelijk van de afspraken die jullie hebben gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of partnervoorwaarden moet de partner die vertrekt voor zijn/haar deel worden uitgekocht. Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan krijgt de partner die vertrekt meestal 50%.
  • De afspraken die jullie maken worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of de vaststellingsovereenkomst. Dit document vormt voor de bank het uitgangspunt om te bepalen of één van jullie beiden de woning over kan nemen.
  • Ben jij degene die in de woning blijft? Dan kun je met je hypotheekverstrekker overleggen of het mogelijk is om je hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten om zo de uitkoopsom te kunnen betalen. Je moet dan natuurlijk wel kunnen aantonen dat je deze lasten alleen kunt dragen.
  • De hypotheek moet na de scheiding op één naam komen te staan. Je hypotheekverstrekker moet hiermee akkoord gaan en zal altijd controleren of je de hypotheeklasten alleen kunt dragen.
  • Er moet een akte van verdeling worden opgesteld door een notaris. De notaris schrijft deze wijziging van eigendom vervolgens in bij het kadaster.
  • De partner die vertrekt wordt door de hypotheekverstrekker ‘ontslagen van hoofdelijke aansprakelijkheid’. Dat wil zeggen dat deze partner niet langer verantwoordelijk is voor de hypotheekschuld.
  • Houd rekening met het scenario dat de partner die in de woning wil blijven de kosten wellicht niet alleen kan dragen. Maak voor de zekerheid afspraken over wat jullie in dat geval doen. De woning verkopen?
Nieuwe hypotheek na scheiding

Twee aandachtspunten

  • Wil je de bestaande hypotheek verhogen om je partner uit te kopen? Dan is de hypotheekrente voor dat extra geleende bedrag alleen fiscaal aftrekbaar als je het bedrag binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost.
  • Betreft het een hypotheek van vóór 2013? Dan hoef je niet te voldoen aan de eis dat de gehele hypotheek annuïtair of lineair moet worden afgelost. Je mag een deel van de hypotheek aflossingsvrij voortzetten. Dit zorgt voor lagere maandlasten dan een hypotheek die volledig afgelost moet worden. Houd er wel rekening mee dat je je aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd zelf af moet kunnen lossen.

Huis aanhouden, hypotheek blijft van jullie samen

Als het niet mogelijk is dat één van jullie de hypotheeklasten alleen draagt, maar jullie willen de woning wel aanhouden, dan kunnen jullie ervoor kiezen om de hypotheek voor dit moment zo te laten. Vaak wordt hiervoor gekozen om de kinderen in hun ouderlijk huis te kunnen laten wonen.

Je blijft dan samen eigenaar van de woning en blijft dus ook samen aansprakelijk voor de hypotheek. Het is slim om hier duidelijke afspraken over vast te leggen in bijvoorbeeld het echtscheidingsconvenant. Je blijft immers nog een tijdje financieel aan elkaar gebonden. Houd er ook rekening mee dat degene die de woning verlaat maar maximaal 2 jaar hypotheekrente mag aftrekken.

Sleutel van huis

Huis verkopen en de hypotheek na de scheiding aflossen

Als blijkt dat de hypotheeklasten niet te dragen zijn door één van de partners, moet de woning meestal verkocht worden. Ook kunnen er andere redenen zijn om de gezamenlijke woning te willen verkopen. Met de verkoopopbrengst los je vervolgens de openstaande hypotheekschuld af.

Is er een restschuld? Dan wordt die verdeeld tussen beide partners als de woning van jullie samen was. Tenzij het een hypotheek was met Nationale Hypotheek Garantie. Dan kan de NHG de restschuld in sommige gevallen kwijtschelden.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Mediation met partner bij scheiding

Stappen: hypotheek aflossen na scheiding

  1. Maak onderling afspraken hoe jullie het huis willen verkopen. Gaan jullie dit zelf doen, of schakelen jullie een makelaar in?
  2. Spreek ook af wie van jullie in het huis blijft wonen zolang deze nog niet verkocht is, en maak afspraken over hoe jullie de lasten verdelen gedurende de verkoopperiode.

Nieuwe hypotheek na scheiding

Na de scheiding kun je een betaalbare woning huren, maar ook opnieuw een huis kopen. Besluit je een nieuwe koopwoning te kopen na de scheiding? Dan heb je dus ook een nieuwe hypotheek nodig. Het is verstandig om de scheiding eerst helemaal rond te hebben voordat je een nieuwe hypotheek afsluit. De hypotheekverstrekker zal namelijk vragen om het echtscheidingsconvenant omdat daar in staat hoe jullie het onderling financieel geregeld hebben.

Nieuwe hypotheek afsluiten na scheiding 

  • De kans is groot dat het afsluiten van een nieuwe hypotheek er net even anders uit zal zien dan bij je oude hypotheek. De nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek in het kort:
  • Hypotheek bedraagt maximaal 100% van de woningwaarde.
  • Als je hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen, dien je de hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen.
  • Kies je voor een aflossingsvrije hypotheek? Deze mag niet hoger zijn dan 50% van de waarde van je woning.

Hulp nodig bij het verdelen van de woning en hypotheek? Mediation biedt hulp!

De gezamenlijke woning is vaak het kostbaarste bezit dat verdeeld moet worden bij een scheiding. Ook het regelen van de hypotheek vraagt om de nodige kennis. Merk je dat je er niet uitkomt? Of dat jullie er sámen niet uitkomen? Omdat de scheiding moeizaam verloopt bijvoorbeeld? In het artikel scheiden koophuis gaan we hier dieper op in.

Het inschakelen van een externe professional biedt dan de oplossing. Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding en alles rondom de afspraken over de verdeling van de woning en hypotheek te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding rond komt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Mediation biedt hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook op financieel vlak. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure.

Gesprek mediator en mensen die scheiden

Over Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Dat geeft rust. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Wij zijn de enige mediator in Nederland waarbij je niet alleen een mediator krijgt toegewezen, maar ook een financieel adviseur die continu toetst of jullie (woon)wensen en afspraken financieel haalbaar zijn. Bij Zorgeloosch vind je dus alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

Als je uit elkaar gaat is dat niet wat je had verwacht toen jullie je relatie begonnen. Het is geen fijne periode in je leven en uiteindelijk wil je zo goed mogelijk weer de draad oppakken. Wij doen er alles aan om jou zo goed mogelijk af te zetten in de volgende fase van je leven. Door alles goed te regelen voor jou, je ex-partner en de kinderen. Voor, tijdens en na het uit elkaar gaan. Zorgeloosch maakt het uit elkaar gaan zorgelozer. Onze missie: iedereen verdient een nieuwe kans op geluk.

  1. Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
  2. Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
  3. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8
“De contactmomenten waren prettig. De uitleg helder en afspraken concreet.”
8