Scheiden en de eigen onderneming

Ondernemers zijn soms net echte mensen. Ook daar gaat het wel eens mis en strandt een huwelijk in een scheiding. Ondernemers hebben dan, net als alle andere mensen, dezelfde rechten, plichten en emoties. De eigen zaak maakt het er niet makkelijker op. Denk aan de volgende vraagstukken.

Partneralimentatie berekenen

Eigendom

Is jouw huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen dan vertegenwoordigt de eigen zaak een zekere waarde. Die waarde is van beide partners en die moet je verdelen bij een scheiding. Zijn er wel voorwaarden bedongen? Dan kan er sprake zijn van een verrekenbeding. Daarin staan dan afspraken over hoe jullie het bedrijf, of de waarde van het bedrijf, verdelen in het geval van een scheiding.

Rechtsvorm

Het maakt verschil of je een eenmanszaak of een bv als bedrijf hebt. Bij de eenmanszaak (of vergelijkbare vormen) is er geen scheiding tussen privé en zakelijk. Jouw bedrijf is ook volledig van je partner. Bij de bv ligt dat anders. Het ‘eigendom’ van een bv is vastgelegd in aandelen. Heb je niets geregeld dan is de helft van de aandelen die je bezit van jouw partner. Dit maakt het iets gemakkelijker om de waarde daarvan om te zetten in geld en zo jouw partner uit te kopen. Let er wel op dat een waardebepaling geen eenvoudige optelsom is op de achterkant van een bierviltje. Jouw partner en jij hebben tegengestelde belangen. Het is dus zaak om hiervoor een onafhankelijke specialist in te schakelen. Dat voorkomt narigheid achteraf. Overigens kunnen er bij een bv ook nog andere aandeelhouders zijn die invloed willen uitoefenen op de waarde van de aandelen.

Alimentatie

Als je jouw (ex-)partner alimentatie moet betalen dan kijk je naar draagkracht. Bij een ondernemer is deze vaak lastig vast te stellen. Als er na het uitkopen van de partner geen reserves meer zijn om ook nog alimentatie te betalen dan kan het bedrijf failliet gaan. Daar schiet niemand wat mee op. Als er een rechter aan te pas komt zal deze dan ook eerst naar de continuïteit van het bedrijf kijken.

Pensioen

Als je als ondernemer in eigen beheer tijdens het huwelijk pensioenrechten hebt opgebouwd dan is dat ook een behoorlijke pot geld om te verdelen. Dit kan een behoorlijk gat in jouw begroting slaan. Tenzij je hier, opnieuw, vooraf afspraken over hebt gemaakt. Ook hier zal een rechter indien nodig kijken naar draagkracht en continuïteit van het bedrijf.

Scheiden als ondernemer?

Ben jij ondernemer en heb je plannen om daadwerkelijk een scheiding door te zetten? Laat je dan degelijk voorlichten door één van de experts van Zorgeloosch. Neem contact op en vraag een gratis intake aan.

papieren scheiding eigen onderneming
Zorgeloosch samen met je partner in gesprek met een mediator

Afspraak bij ons op locatie of bij jullie thuis.

Zoek een mediator bij jou in de buurt!

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Niets anders dan een 10 voor Shabnam! Bewondering hoe Shabnam weet te schakelen tussen empathie en zakelijk. Ze heeft daar precies de juiste balans in. Shabnam reageerde altijd snel op vragen, wist ze juist en duidelijk te beantwoorden en nam daar de tijd voor. Je merkt duidelijk dat je hart hebt voor je werk. Bedankt dat je een fijne bijdrage hebt kunnen leveren in een minder leuke situatie.”
10