Waarom steeds meer mensen gaan scheiden

Bijna iedereen kent wel één of meer mensen die een scheiding achter de rug hebben. Het aantal is de afgelopen jaren flink gegroeid, blijkt uit cijfers van het CBS. Een leven lang bij elkaar blijven lijkt niet meer van deze tijd. Ging in 2010 nog 8,7% van de stellen (1,1 miljoen stellen) scheiden, in 2017 is dit percentage gestegen naar 9,5% (1,3 miljoen stellen). Hoe komt dit?

De kans dat een huwelijk zal stranden, is zo’n 40%

Scheiden als trend

De trend lijkt gezet: elk jaar scheiden er steeds meer mensen. De kans dat een huwelijk zal stranden, is zo’n 40%. In de steden scheiden er meer stellen dan in dorpen. Koplopers hierbij zijn Heerlen en Zandvoort. 14% van de volwassen inwoners hebben een scheiding achter de rug. Daarop volgend nemen Den Helder met 12,5%, Kerkrade met 12,8% en Lelystad met 12,4% een goede tweede plek in. Ook in Rotterdam, Den Haag en Almere is dit percentage hoog te noemen. Hier is maar liefst 12% van de volwassen burgers gescheiden.

Waarom scheiden er steeds meer mensen?

Het grootste vermoeden is dat de opbloeiende economie hier een rol in speelt. De afgelopen jaren hebben we te kampen gehad met een economische crisis. Mensen hadden toen minder geld te besteden. Een scheiding kan aardig in de papieren lopen, zeker als je met je aanstaande ex in een vechtscheiding belandt en een advocaat nodig hebt. Zodoende waren er tijdens de crisis genoeg stellen die maar al te graag uit elkaar wilden, maar hier gewoonweg het geld niet voor hadden. Nu de economie weer opleeft, heeft men ook weer meer te besteden. Scheiden is weer een optie, hoe gek dat ook klinkt.

Redenen om te scheiden

Wat is momenteel eigenlijk de meest genoemde reden voor koppels om uit elkaar te gaan? Uit eerder onderzoek van het CBS blijkt dat reden nummer één is dat stellen gewoon op elkaar uitgekeken zijn na zoveel jaar. De tweede reden is dat persoonlijkheden toch niet zo goed matchen. Vervolgens gaat het botsen en blijven ze de jaren erop liever uit elkaars buurt. Reden nummer drie is dat stellen elkaar niet goed genoeg vertrouwen. Oftewel, ze zijn niet echt een team te noemen. En ja, als je samen een huwelijk wilt managen, dan zal dat juist wel moeten natuurlijk.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10