Gemeenschap van goederen

Wat betekent het nieuwe huwelijk voor jou?

Er is een wetsvoorstel ingediend dat ons huidige huwelijk gaat veranderen. Als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd trouw je voortaan in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit is een wezenlijk verschil met de bestaande gemeenschap van goederen.

 

Scheiden, belastingen en toeslagen

De gemeenschap van goederen

Zodra je de magische woorden ‘Ja, ik wil’ hebt uitgesproken, vorm je een gemeenschap met je partner. In zowel de romantische als zakelijk zin van het woord. Het betekent dat je alles 50/50 bezit met je wederhelft. Dit betreft zowel eigendom verkregen vóór het huwelijk áls tijdens het huwelijk, evenals schulden, schenkingen en erfenissen.

In voor- én tegenspoed! Een belangrijk voordeel van de gemeenschap is dat je alles deelt, ongeacht wie het meeste verdient of de taakverdeling in jullie huwelijk. Daarnaast is het een heldere regeling wanneer alles voorspoedig gaat. Helaas is dit niet altijd het geval. Mocht je gaan scheiden, dan wil je dit natuurlijk goed en eerlijk regelen. Nu is het echter nog mogelijk dat je mee moet betalen aan een schuld van je partner van vóór je huwelijk. Zelfs als deze schuld niet was gemeld. Erfenissen en schenkingen vallen automatisch onder de gemeenschap. Uitzondering hierop is de uitsluitingsclausule, welke kan zijn opgenomen in het testament. Door deze clausule kan het voorkomen dat wanneer je scheidt, jij wel je erfenis moet delen maar je partner niet.

 

Mediation met partner bij scheiding

Ja Ik wil (maar niet alles) – de 2 grootste veranderingen.

Ondanks wat sommige media melden, blijf je standaard trouwen in gemeenschap van goederen. Deze gemeenschap wordt wel beperkter. De twee grootste veranderingen zijn

  • Bezittingen en schulden van voor het huwelijk vallen buiten de gemeenschap van goederen. Bij een scheiding hoef je niet meer bang te zijn al je bezit kwijt te raken of een eerdere schuld van je partner te moeten overnemen.
  • Schenkingen en erfenissen vallen voortaan buiten de gemeenschap van goederen. Hiermee is de uitsluitingsclausule niet langer nodig.

Het blijft mogelijk om in volledige gemeenschap van goederen te trouwen. Hiervoor moet je dan naar de notaris zoals nu al het geval is bij huwelijkse voorwaarden. Als je al getrouwd bent, lijkt er weinig te veranderen. Wij houden je natuurlijk op de hoogte, zodra er meer bekend is over de uitkomst van dit wetsvoorstel.

Zakelijke verbintenis

Het is misschien minder romantisch maar het huwelijk is ook een zakelijke verbintenis. Denk daarom altijd goed na welke huwelijksvorm het beste bij jullie twee past.

 

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Het was een prettige samenwerking”