Bert en Vera

“Na 35 jaar gunnen wij elkaar nog steeds het beste”

Klantverhaal

Personalia
Naam: Bert de Ruiter/Vera Alst
Leeftijd: 61 jaar/53 jaar
Woonplaats: Emmen/Bad Nieuweschans (Gr.)
Beroep: GIS-topograaf Kadaster/Start-up in healing/mediumschap
Gescheiden sinds: 4 december 2019
Na relatie van: 35 jaar/huwelijk van 33 jaar
Kinderen: 1 zoon van 30 jaar

Bert omschrijft zichzelf als een druk type, die lastig ‘nee’ kan zeggen en slecht kan stilzitten. Zijn levensmotto: geniet van elke dag die je gegeven wordt. Bert houdt van de natuur en is daar sinds 10 jaar veelvuldig te vinden vanwege zijn hobby natuurfotografie.

Vera staat bijzonder positief in het leven. Zij zoekt altijd het goede in dingen en ze houdt van vrolijkheid.

Nooit echt ruzie

“Onze relatie is in de afgelopen jaren veranderd van man-vrouw in broer-zus”, vertelt Bert. “Ergens onderweg zijn we elkaar uit het oog verloren. We hebben nooit echt ruzie gehad.” Vera: “Dat wilden we ook voorkomen. Op een gegeven moment gingen we elkaar in de weg zitten en was het gewoon klaar. Daar gingen natuurlijk gesprekken over onze relatie aan vooraf. Eind maart 2019 gingen we apart van elkaar op vakantie. Bij terugkomst hebben we de knoop doorgehakt.”

Gratis Whitepaper Scheiden en Kinderen

In deze whitepaper vertellen we meer over de stappen die je moet nemen om te scheiden en we geven je praktische tips.

Scheiden met kinderen

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet de dupe worden van jouw scheiding?

whitepaper scheiden en kinderen

“Zo’n beslissing is best heftig”, aldus Bert. “In de periode die volgde wilden we het eerst zelf verwerken voordat we onze familie en vrienden zouden vertellen dat we gingen scheiden. We wilden het als gezamenlijk besluit naar buiten brengen. Vooral naar onze zoon toe, dat hij niet één van ons als ‘schuldige’ zou zien.” “Dat vond ik het aller moeilijkst”, vult Vera aan. “Het verdriet dat eraan zat te komen. Je wilt niemand pijn doen.”

Door één deur

Bert: “Drie weken na onze beslissing zijn we als eerste naar onze zoon en zijn vrouw gegaan en hebben we het moeilijke nieuws verteld. Onze zoon was geschokt, had het totaal niet zien aankomen. We hebben uitgelegd dat we nu tenminste nog samen door één deur kunnen en dat we dat voor de toekomst zo willen houden. Dat Vera en ik als vrienden en ouders van een bijzondere zoon gewoon nog samen over de vloer kunnen komen. En hopelijk in de toekomst ook als opa en oma.”

Vrolijker en blijer

Vera: “Onze zoon en schoondochter wonen wat verder weg. Zij hadden de scheiding mede daardoor totaal niet zien aankomen. Vooral onze zoon had tijd nodig om aan het idee te wennen. Nu we echt uit elkaar zijn, zien ze dat Bert en ik vrolijker en blijer zijn. Mijn ouders woonden op een paar 100 meter afstand van ons, ook vanwege de mantelzorg. Het nieuws van de scheiding kwam daardoor iets minder onverwacht, maar was alsnog een schok. ‘Als jullie hier samen goed uitkomen, dan zijn wij ook blij en is het goed’, was hun reactie.”

Gratis Whitepaper Scheiden en Kinderen

In deze whitepaper vertellen we meer over de stappen die je moet nemen om te scheiden en we geven je praktische tips.

Scheiden met kinderen

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet de dupe worden van jouw scheiding?

whitepaper scheiden en kinderen

Onbegrip
“Niet iedereen ging er zo mee om. Vera en ik hebben samen familie en vrienden ingelicht dat we gingen scheiden. We vonden dat we dat zo moesten doen. Zo konden mensen ook zien dat we er allebei een goede vriendschap aan over wilden houden. Met elkaar en met hen. Op een gegeven moment waren we bij vrienden uitgenodigd om te komen barbecueën. Daar zeiden we: ‘we moeten jullie nog wat vertellen’. Die vrienden konden niet begrijpen dat we gezellig aan de barbecue zaten terwijl we uit elkaar gingen.”

Ruimte voor verdriet
“De volgende stap was om ook het zakelijke gedeelte van de scheiding te regelen”, vervolgt Vera. We hoorden van een vriendin, dat ze goede ervaringen had gehoord over Zorgeloosch Scheiden. Toen zijn we zelf een kijkje gaan nemen op de site. Je kunt wel lukraak gaan googelen, maar je weet niet wat goed is. Een aanbeveling via een bekende is dan wel zo prettig.” “Zo kwamen we bij bemiddelaar Patty den Hartigh van Zorgeloosch terecht”, vervolgt Bert. “Alleen al haar foto voelde vertrouwd. Uit de omschrijving die erbij stond bleek dat zij zelf ook gescheiden is en ze bleek ook nog in onze regio werkzaam te zijn. Dat kon geen toeval zijn.” Vera: “Vanaf de eerste seconde van onze kennismaking was er een klik, het voelde allemaal ontzettend prettig. Dat vind ik heel belangrijk. Patty heeft oog voor de mens achter de cliënt. Ze gaf ons ruimte voor ons verhaal en ons verdriet.”

Nooit snel genoeg
Bert maakte zich van te voren onder andere zorgen over het huis. “Vera trok bij iemand anders in en ik wilde in het huis blijven wonen. Kon dat financieel gezien nog wel? Ik moest toch ook Vera uitkopen. Daar had ik totaal geen idee van. Er komt zoveel op je af, je moet zoveel regelen. Dan is het handig dat je mensen achter je hebt staan die wel verstand van zaken hebben. Mijn zorgen om het huis bleken nergens voor nodig. Ik was met mijn nieuwe, hogere hypotheek zelfs netto per maand voordeliger uit. Dankzij de lage rentestand. Ook de boete voor het aflossen van onze spaarhypotheek viel mee, omdat die nog maar 3 jaar looptijd had. De financieel adviseur van Zorgeloosch, Berdien Woudstra, had tijdens ons 2e gesprek al een overzicht op tafel liggen met mijn nieuwe hypotheeklasten. Dat viel dus reuze mee! Toch gaat zo’n hele scheidingsprocedure nooit snel genoeg. Regelmatig dacht ik: ‘hoe fijn zou het zijn om een bakkie met Vera te kunnen doen zonder dat het over de zakelijke kant van de scheiding hoeft te gaan’.”

Voor Vera lagen de zorgen vooraf juist niet op de zakelijke kant van de scheiding. “Ik had er alle vertrouwen in dat de financiën en dat soort dingen wel goed zouden komen. Ik ben toch iemand die meer in het moment zit. Gevoel staat bij mij voorop. Als dat goed zit, volgt de rest vanzelf.”

Nieuw begin
Afgelopen februari hebben Vera en Bert een feest gegeven, als start van een nieuw begin voor beiden. “Op een gegeven moment zit je midden in het verdriet van de scheiding. Bert en ik hebben gelijk uitgesproken dat we er samen goed uit wilden komen. Ook met onze wederzijdse vriendschappen. Voor de grap zeiden we: laten we een feest geven als we gescheiden zijn. Dat is werkelijkheid geworden en was ontzettend leuk.”

“Mensen die heel close met ons zijn, begrijpen dat we dit kunnen”, vertelt Bert. “Maar veel van mijn collega’s bijvoorbeeld, die begrijpen er helemaal niets van. Je hoeft elkaar na 35 jaar samen toch niet te behandelen als oud vuil, maar juist met respect en wederzijds begrip. Het feest was precies waar ik op hoopte, met mooie mensen om ons heen die ons dierbaar zijn. Als dank ook naar de familie en vrienden die ons hebben bijgestaan. Zelfs onze mediator was erbij. Samen hebben we geproost op een nieuwe toekomst.”

Koffie en verjaardagen
“Het gaat nu eigenlijk beter dan de laatste 2 jaar van ons huwelijk”, vervolgt Bert. “Toen was er een bepaalde spanning tussen ons; nu praten we makkelijker met elkaar. We komen zo’n 1 à 2 keer per week bij elkaar over de vloer. Op woensdag heb ik mijn thuiswerkdag. Dan komt Vera met haar vader op de koffie. Vanmorgen ben ik nog boodschappen wezen doen met mijn schoonvader. Je kent elkaar al 35 jaar, die relatie hoeft niet anders te worden. Ook kerst en verjaardagen vieren we gewoon samen. Met onze zoon, schoondochter en Vera’s nieuwe partner.”

Nieuw ritme
“Het duurde wel even voordat ik aan de nieuwe situatie gewend was. Je moet toch een nieuwe modus vinden, je staat er plotseling alleen voor. Dat nieuwe ritme heb ik nu gevonden. Ik heb weer zin in de toekomst, heb leuke hobby’s en wil graag opa worden. En wie weet komt er nog een leuke vrouw voorbij.”

Ook Vera ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Het gaat heel goed met mij.”

Blijf respectvol

Andere stellen die uit elkaar gaan wil Bert meegeven: “Maak het elkaar niet te moeilijk. Scheiden doet sowieso pijn. Doe elkaar niet ook nog eens onnodig zeer. Er zijn veel belangrijker dingen dan spullen. Gooi je verleden niet weg. In mijn geval, het is zonde om 35 jaar zo maar weg te gooien. Zie het als een investering in een goede vriendschap. Probeer er iets van te maken. Je hoeft elkaar niet naar het leven te staan.”

Vera kan dat alleen maar beamen: “Blijf respectvol naar elkaar en hou begrip voor elkaar!”

Meer weten over mediation?

Zorgeloosch Scheiden is dé formule voor mensen die op een goede manier uit elkaar willen gaan met een koopwoning.

“Er is zoveel wat er bij komt kijken waar wij geen weet van hadden! Dit wordt je gelukkig allemaal uit handen genomen.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Ik heb Marco ervaren als een prettige gesprekspartner, die doelgericht en systematisch de zaken bespreekt die aan de orde moeten komen tijdens de scheiding. Verduidelijkt waar nodig en focust op proces en overeenstemming.”
Mediator:
Marco van Nus
8