Kindverklaring

Als jullie gaan scheiden en jullie hebben kinderen in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar, dan sturen jullie kinderen een kindverklaring naar de rechter. In deze verklaring vertellen jullie kinderen wat zij van de situatie rondom de scheiding en omgangsregeling vinden. De rechter wil deze mening graag weten.

Kindverklaring bij scheiden

Waarom een kindverklaring?

Het doel van de kindverklaring is dat de rechter weet dat jullie je kind bij de procedure rondom de scheiding hebben betrokken. De scheiding of omgangsregeling hebben tenslotte gevolgen voor jullie kinderen. Blijven zij in hetzelfde huis wonen, hoe vieren zij straks hun verjaardag, met wie gaan ze op vakantie? Jullie kind kan met de kindverklaring aan een rechter laten weten wat hij of zij ervan vindt. Als jullie kind ouder dan 16 jaar is, mag deze ook zijn mening geven over de kinderalimentatie.

De rechter is wettelijk verplicht om alle kinderen tussen 12 en 18 jaar op te roepen. Als jullie de scheiding in goed overleg regelen, is het invullen en opsturen van een kindverklaring voldoende. In andere gevallen is een kindgesprek nodig, waarbij de rechter een informeel, kort gesprek met kinderen voert om hun mening te horen. Dat gesprek vindt plaats bij de rechtbank, zonder ouders. Zo voelen de kinderen zich vrij om alles te zeggen wat ze willen.

Als jullie de scheiding in goed overleg regelen en een toegestuurde kindverklaring daar aanleiding toe geeft, kan een rechter het kind alsnog uitnodigen voor een kindgesprek.

Zorgeloosch scheiden

  1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
  2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
  3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
  4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
  5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
  6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
  7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Heeft een kindverklaring invloed op gemaakte afspraken in het convenant?

Een kindverklaring heeft geen gevolgen, behalve als jullie kind iets schrijft wat haaks staat op de afspraken die jullie gemaakt hebben. Of als het kind iets schrijft wat de rechter zorgen baart. In zulke gevallen gaat de rechter dan met de ouders in gesprek.

Is een kindverklaring altijd verplicht?

Een kindverklaring is verplicht als jullie zijn getrouwd en als jullie de afspraken in het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan door een rechter laten bekrachtigen. In andere gevallen is een kindverklaring niet verplicht.

“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9