Indexering alimentatie 2018 vastgesteld op 1,5%

Ieder jaar in november past de minister van Justitie en Veiligheid de bedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aan. Dit heet indexering. Voor 2018 is het indexcijfer vastgesteld op 1,5%. Wat kan dit betekenen voor jou als je alimentatie betaalt aan je ex of alimentatie ontvangt?

Waarom indexering?

De overheid past het bedrag aan omdat ieder jaar ook de lonen wijzigen. Het is logisch dat als je meer verdient, de wettelijke bijdrage ook wordt verhoogd. Om de hoogte van het indexcijfer vast te stellen kijkt de overheid naar ‘het loonindexcijfer’ van het CBS. Het CBS kijkt hierbij naar de salarisontwikkeling bij bedrijfsleven, de overheid en andere sectoren.

1,5 % meer alimentatie betalen

Als je alimentatie betaalt aan je ex, dan moet je de indexering doorvoeren. Zowel voor de kinderalimentatie als voor de partneralimentatie. Anders gezegd: je moet in 2018 1,5% meer alimentatie betalen ten opzichte van 2017. Dit is wettelijk verplicht.

Uitzondering op indexering alimentatie

Als jullie in het convenant andere afspraken hebben gemaakt dan gelden die afspraken. Zo kan het zijn dat jullie in plaats van indexering van de kinderalimentatie hebben gekozen voor een vast bedrag per jaar waarmee de alimentatie wordt verhoogd. Het is ook mogelijk dat jullie afspraken hebben gemaakt in het scheidingsconvenant over het uitsluiten van de indexering van de partneralimentatie.

Oeps: vergeten alimentatie te indexeren

Vergeten om de indexering toe te passen op de alimentatie? Je kunt met terugwerkende kracht de indexering toepassen. Dit kan tot maximaal 5 jaar terug. Het kan zijn dat jullie er niet helemaal samen uitkomen. Bijvoorbeeld als je niet heldere afspraken hebt gemaakt. Of misschien wil je naar aanleiding van de indexering nog eens goed naar de afspraken kijken die jullie destijds hebben gemaakt. Neem in dat geval gerust even contact met ons op, we helpen jullie graag verder.

Waar kan ik berekenen hoeveel alimentatie ik moet betalen?

Als je snel inzicht wilt hebben in hoeveel alimentatie je moet betalen in 2018 dan kun je gaan naar de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen. Je kunt hier berekenen wat het eindbedrag is en eventueel terugkijken.

“Goed ervaringen mee gehad, alles tot in de puntjes geregeld echt ontzorgd!”
8
“Het was een prettige samenwerking”