Alimentatie indexering

Ieder jaar moet de alimentatie worden aangepast, dit heet alimentatie indexering. Wanneer u te maken heeft met alimentatieplicht worden jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast.

Als alimentatiebetaler bent u wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Maar hoe wordt het percentage bepaald? De minister van Justitie bepaalt met welk percentage de alimentatiebedragen moeten worden aangepast. Heb je een vraag over alimentatieplicht of alimentatie indexering? Neem dan contact op met Zorgeloosch Scheiden.

Meer lezen over scheiden?

Download nu onze gratis scheidengids.

Download gratis gids

Alimentatie indexering gaat niet automatisch: houd het zelf goed in de gaten

Ontvang of betaal je alimentatie na de echtscheiding? Dan is het goed om te weten dat de hoogte van de alimentatie jaarlijks wordt verhoogd. Dit houdt in dat het bedrag steeds moet worden opgehoogd. Het is daarom als alimentatiebetaler belangrijk om de alimentatie indexering goed in de gaten te houden. Dit gaat namelijk niet automatisch en je krijgt er ook geen bericht van. Heb je geen salarisverhoging gekregen? Zelfs als je alimentatieplicht hebt en geen salarisverhoging hebt gekregen moet je tóch het alimentatiebedrag indexeren. Als dat tot onredelijke uitkomsten leidt, dan kun je contact met elkaar opnemen om hier nieuwe afspraken over te maken. Lukt dat niet? Overweeg dan mediation bij Zorgeloosch Scheiden, om samen tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen.

Vergeet niet de alimentatie te indexeren

Als je er pas na jaren achter komt dat je de indexering bent vergeten toe te passen, dan kan het zijn dat een deel is verjaard. Wanneer je te maken hebt met alimentatieplicht kan de indexering tot vijf jaar terug worden teruggevorderd. De verhoging geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie ongeacht of deze door de rechter is vastgesteld of gezamenlijk tussen beide ex-partners is overeengekomen in het echtscheidingsconvenant. Bel gerust voor vragen over onze dienstverlening naar 088 1661 553. Wij staan je graag te woord.

Vrijblijvende kennismaking inplannen?

Tijdens een vrijblijvende kennismaking leggen we het volledige scheidentraject uit voor jullie situatie.

Gratis kennismaking inplannen