Alimentatie indexering

Ieder jaar moet de alimentatie worden aangepast, dit heet alimentatie indexering. Wanneer u te maken heeft met alimentatieplicht worden jaarlijks de alimentatiebedragen voor kinderalimentatie en partneralimentatie aangepast.

Als alimentatiebetaler bent u wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Maar hoe wordt het percentage bepaald? De minister van Justitie bepaalt met welk percentage de alimentatiebedragen moeten worden aangepast. Heb je een vraag over alimentatieplicht of alimentatie indexering? Neem dan contact op met Zorgeloosch Scheiden.

In de gratis whitepaper ‘Scheiden met kinderen’ vind je heldere informatie over:

  1. ​Wat is de impact van een scheiding op je kinderen?
  2. Hoe vertel je aan de kinderen dat jullie gaan scheiden?
  3. Hoe regel je de omgang na de scheiding?

Scheiden met kinderen

Hoe zorg je ervoor dat je kinderen niet de dupe worden van jouw scheiding?

whitepaper scheiden en kinderen

Alimentatie indexering gaat niet automatisch: houd het zelf goed in de gaten

Ontvang of betaal je alimentatie na de echtscheiding? Dan is het goed om te weten dat de hoogte van de alimentatie jaarlijks wordt verhoogd. Dit houdt in dat het bedrag steeds moet worden opgehoogd. Het is daarom als alimentatiebetaler belangrijk om de alimentatie indexering goed in de gaten te houden. Dit gaat namelijk niet automatisch en je krijgt er ook geen bericht van. Heb je geen salarisverhoging gekregen? Zelfs als je alimentatieplicht hebt en geen salarisverhoging hebt gekregen moet je tóch het alimentatiebedrag indexeren. Als dat tot onredelijke uitkomsten leidt, dan kun je contact met elkaar opnemen om hier nieuwe afspraken over te maken. Lukt dat niet? Overweeg dan mediation bij Zorgeloosch Scheiden, om samen tot de beste oplossing voor jullie beiden te komen.

Vergeet niet de alimentatie te indexeren

Als je er pas na jaren achter komt dat je de indexering bent vergeten toe te passen, dan kan het zijn dat een deel is verjaard. Wanneer je te maken hebt met alimentatieplicht kan de indexering tot vijf jaar terug worden teruggevorderd. De verhoging geldt voor zowel de kinder- als de partneralimentatie ongeacht of deze door de rechter is vastgesteld of gezamenlijk tussen beide ex-partners is overeengekomen in het echtscheidingsconvenant. Bel gerust voor vragen over onze dienstverlening naar 088 1661 553. Wij staan je graag te woord.

“Het was een prettige samenwerking”
“Fijne rustige benadering, om je door dit proces heen te begeleiden.
Er komt zoveel bij kijken, ook dingen waar je helemaal niks vanaf weet.
Goede uitleg en geduld voor als je iets niet begrijpt.
Je zit al in een emotioneel moeilijke periode, en dan is het fijn als er mee gedacht wordt.”
Mediator:
Marco van Nus
8