Stappenplan scheiden

Tijdens een scheiding kom je niet alleen in een achtbaan van emoties, maar ook in een achtbaan van regelzaken. Het praktische aspect van je scheiding kost vaak veel tijd en energie. Begint het je allemaal te duizelen? Weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je bang dat je belangrijke zaken vergeet? Wij hebben hiervoor een stappenplan scheiden opgesteld waar je stap voor stap leest hoe het scheidingsproces in elkaar zit.

Scheiden met mediator persoonlijke situatie

Scheiden: hoe doe je dat?

Voordat we het scheiden stappenplan induiken, is het eerst handig om te weten hoe je een scheiding indient.

Weten jullie zeker dat jullie gaan scheiden? Dan moet je een scheidingsverzoek indienen bij de rechter. Dit doe je overigens niet zelf; dit moet gedaan worden door een advocaat. Met dit verzoekschrift vraag je de rechtbank om jullie scheiding te bekrachtigen. Een rechter keurt dit verzoek goed als jullie huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Je kunt alleen (als je partner niet wil scheiden) of samen (als jullie het samen eens zijn over de scheiding) een echtscheidingsverzoek indienen bij de rechtbank.

Het gezamenlijk indienen van een echtscheidingsverzoek gebeurt met behulp van een gezamenlijke advocaat. Je maakt samen met je ex-partner goede afspraken over de scheiding en legt dit vast in bijvoorbeeld een echtscheidingsconvenant en/of een ouderschapsplan. Na een gezamenlijk echtscheidingsverzoek kan de scheiding al binnen enkele maanden rond zijn.

Een eenzijdig verzoek indienen gebeurt bijvoorbeeld wanneer jullie het samen niet eens worden over de scheiding, of als je partner niet wil scheiden. Het indienen van een eenzijdig verzoek laat je doen door je eigen advocaat. Je partner krijgt vervolgens een kopie van jouw verzoekschrift en heeft de gelegenheid om bezwaar te maken tegen de scheiding. Afhankelijk van jouw partners reactie kan het langer dan een jaar duren voordat de scheiding rond is.

Stappenplan scheiden

In onderstaand stappenplan scheiding laten we je globaal alle stappen zien die komen kijken bij een scheiding. We zeggen ‘globaal’ omdat een scheiding natuurlijk in iedere situatie anders is. Jouw scheiding en de zaken die je te regelen hebt met je ex-partner kunnen heel anders zijn dan bij een ander koppel dat gaat scheiden.

Advies op maat nodig voor het regelen van jullie scheiding? Bel ons vrijblijvend voor een kennismakingsgesprek.

Scheiding convenant

Stap 1: Voorbereiding

Er wordt niet voor niets gezegd: een goed begin is het halve werk. Een goede voorbereiding is dus erg belangrijk. Verzamel alvast alle belangrijke informatie en documenten die je nodig gaat hebben tijdens de scheiding. Denk aan je hypotheekpapieren, loonstroken, verzekeringspapieren en de huwelijkse voorwaarden.

Bespreek ook alvast de scheiding met elkaar, als jullie het tenminste nog goed met elkaar kunnen vinden. Wat is jullie plan van aanpak en hoe willen jullie compromissen gaan sluiten? Noteer ook alvast voor jezelf wat jij belangrijk vindt. Deze gesprekken verlopen soms moeizaam als jij en je partner niet op dezelfde golflengte zitten. Schakel in dat geval op tijd een mediator in!

Stap 2: Vertellen dat je gaat scheiden 

Je ontkomt er helaas niet aan: je omgeving vertellen dat jullie gaan scheiden. Veel mensen hebben moeite met deze stap. Begrijpelijk! Je schaamt je misschien of je hebt het gevoel dat je huwelijk gefaald is. Daarom wachten veel mensen ook te lang met het inlichten van familie en vrienden. Probeer dit niet te doen. Je wilt immers niet dat je naaste omgeving het nieuws hoort van een ander persoon. Wanneer je precies klaar bent om het te vertellen aan je omgeving is natuurlijk helemaal aan jou. 

De scheidingsboodschap vertel je altijd eerst aan je kinderen. Voor hen zal de scheiding een enorme impact hebben. Daarna licht je meestal je ouders en directe familieleden in. Vervolgens vertel je het 

vrienden en eventueel je collega’s. Of je het aan collega’s vertelt is overigens helemaal aan jou. Je baas moet je wel altijd inlichten over een scheiding. Hij/zij moet jouw gegevens immers aanpassen in de administratie. Dit is o.a. noodzakelijk voor de belastingen. Heb je kinderen? Dan is het slim om ook hun leerkracht in te lichten. 

Stap 3: Schakel hulp in 

Scheiden kun je niet alleen. En dit hoeft ook niet. Je gaat een emotionele en ingrijpende periode tegemoet. Het is dan fijn om mensen om je heen te hebben die je helpen en steunen. Dit kan je moeder zijn die een middagje op de kinderen past, een vriend of vriendin waarbij je je verhaal kwijt kunt of een professional die praktische hulp biedt bij het regelen van de scheiding. 

Er bestaan verschillende soorten hulp voor een scheiding. Psychologische hulp (voor de verwerking), maar ook juridische hulp en financiële hulp. Lees hier ons uitgebreide artikel over hulp bij een scheiding 

Stap 4: Documenten verzamelen

Tijdens de scheiding heb je soms het gevoel dat je omkomt in papierwerk. Om de scheiding zo vlot mogelijk te laten verlopen, is het slim om deze papieren op tijd te verzamelen. Waar sommige documenten (zoals een loonstrookje) waarschijnlijk voor het oprapen liggen, moet je voor andere documenten (huwelijksakte) wat dieper graven.

Onderstaand lijstje geeft een richtlijn welke papieren je zoal nodig hebt als je gaat scheiden:

Huwelijksakte of akte van het geregistreerd partnerschap (op te vragen bij de gemeente waar je getrouwd bent of het geregistreerd partnerschap bent aangegaan).

 • Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden.
 • Bij een koopwoning: koopcontract, hypotheekakte en de akte van leveren.
 • Bij een huurwoning: huurcontract.
 • Verzekeringspapieren.
 • Meest recente belastingaangifte.
 • Testamenten.
 • Papieren over vermogen (bijv. banksaldo’s).
 • Eventuele papieren over erfenissen.
 • Eventuele papieren over schenkingen.
 • Eventuele papieren over schulden, aanmaningen of openstaande boetes.
 • In het geval van een eigen onderneming: alle papieren over je onderneming (bijv. jaarrekeningen).
 • Overige contracten of papieren die in jullie situatie relevant zijn.

 

Stap 5: Stel je inkomen veilig 

Op financieel vlak verandert er veel tijdens een scheiding. Waar je voorheen de kosten kon delen met je partner, sta je er nu alleen voor. Hoe ga je die kosten opvangen? Hoe zit het met de verdeling van jullie woning, de hypotheeklasten en spaargeld? Allemaal zaken die slim zijn om alvast in kaart te brengen. 

Je begint met het noteren van al je inkomsten en uitgaven. Hoe ga je een eventueel tekort aan inkomsten compenseren? Welk vermogen heb je? En welke schulden? Maak voor jezelf dus een financieel plan voor de toekomst. Tip: Laat eventueel een alimentatieberekening maken en/of vraag toeslagen aan. 

Stap 6: Regel gezamenlijke zaken 

Jullie hebben onderling ook veel zaken te bespreken en te regelen. Je moet dit serieus aanpakken. Veel zaken hebben namelijk grote (financiële) gevolgen voor de toekomst. Denk aan het verdelen van jullie gezamenlijke woning, jullie bezittingen en geld. Vergeet ook niet jullie scheiding door te geven aan verzekeraars en je pensioenfonds. 

Is het lastig om afspraken onderling te maken? Bijvoorbeeld omdat de verstandhouding erg verslechterd is? Dan is het een slimme keuze om mediation in te schakelen. Een mediator is een onpartijdige derde die niet alleen bemiddelt, maar ook de hele scheiding van A tot Z in goede banen leidt. 

Stap 7: Zorg voor huisvesting 

Bij een scheiding moet één van jullie (of jullie allebei) waarschijnlijk een nieuwe woning zoeken. Misschien blijft één van jullie in de gezamenlijke woning wonen (met de kinderen bijvoorbeeld), of jullie verkopen de woning. Wellicht moet één partner op zoek naar een huurwoning of een tijdelijke woning. En vergeet ook niet dat er na het verdelen van de inboedel nieuwe spullen gekocht moeten worden om je huisraad weer compleet te maken. Hoe jullie het onderling ook regelen: zorg dat er voor jullie beiden een leefbare situatie ontstaat. 

Stap 8: De kinderen 

Hebben jullie kinderen samen? Dan wordt de scheiding nog iets complexer. Er moet immers ook voor de kinderen veel geregeld worden. Daarnaast heeft een scheiding ook een grote impact op kinderen. 

Op de eerste plaats is het jullie taak om het welzijn van jullie kinderen goed in de gaten te houden. Praat met hen over de scheiding en zorg voor een stabiele situatie. Hebben je kinderen extra hulp nodig? Er zijn verschillende instanties en hulpprogramma’s die kinderen helpen bij het verwerken van de scheiding van hun ouders. 

Jullie moeten ook alle praktische zaken rondom de kinderen regelen. Dit doen jullie in een ouderschapsplan. Dit document is verplicht als jullie kinderen minderjarig zijn. Dit document dien je tegelijk met je echtscheidingsverzoek in bij de rechtbank. 

Een ouderschapsplan gaat over de opvoeding van en zorg voor de kinderen. In het ouderschapsplan maak je afspraken als: bij wie gaan de kinderen wonen? Hoe nemen jullie onderling beslissingen? Wie betaalt kinderalimentatie aan wie? Wie brengt de kinderen naar school, etc. Benieuwd wat er allemaal in dit plan moet staan? We schreven er een uitgebreid artikel over. 

Stap 9: Alimentatie 

Bij een scheiding hoort ook een alimentatieplicht. Jullie hebben tot op een zekere hoogte de verplichting om elkaar te onderhouden. De twee vormen van alimentatie zijn kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie heeft altijd voorrang op partneralimentatie. Alleen als de financiën het toelaten, wordt er partneralimentatie betaald bovenop de kinderalimentatie. 

Alimentatie berekenen is complexer dan het lijkt. Wie aan wie alimentatie moet betalen is dan ook van verschillende factoren afhankelijk. Het is daarom slim om een alimentatieberekening te laten maken door een expert en dit ook goed vast te laten leggen op papier. 

Meer weten? We schreven een uitgebreid artikel over kinderalimentatie en partneralimentatie. 

Zorgeloosch scheiden

 1. Eén duidelijk aanspreekpunt voor alle zaken tijdens de scheiding.
 2. Tijdens eerste gesprek al duidelijk wat er financieel mogelijk is.
 3. Door onze totaalaanpak handelen we de scheiding sneller af.
 4. De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
 5. Partnerschappen met banken als ING en Rabobank zorgen voor goede afwikkeling van hypotheek.
 6. Allebei financieel en emotioneel fit uit de scheiding.
 7. Kennismakingsgesprek is gratis.
Kies voor Zorgeloosch, de alles-in-één scheidenoplossing

Bij een scheiding moet je drie zaken nooit, maar dan ook nooit scheiden: de mediator, de financieel expert en de jurist. Alleen dan ben je in staat om alles goed te overzien. Zorgeloosch heeft als enige in de markt al die noodzakelijke specialisten in huis. En daarmee alles wat je nodig hebt voor je scheiding.

Zorgeloosch wat doet een mediator checklist

Alles voor jullie scheiding goed regelen? Schakel mediation in

Zoals je net gelezen hebt, komt er bij het regelen van een scheiding veel kijken. Hopelijk biedt dit stappenplan bij de scheiding enige houvast. Kom je er zelf of samen niet uit? Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of dreig je in een vechtscheiding te komen? Dan is mediation de oplossing!

Een mediator is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor afspraken gemaakt kunnen worden, de scheiding vlot rondkomt en een vechtscheiding wordt voorkomen.

Mediation biedt niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van de scheiding, maar ook juridisch en financieel advies. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure. Dat geeft rust voor nu en zekerheid voor later.

Zorgeloos scheiden met Zorgeloosch

Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor jullie woning en de hypotheek, het regelen van de uitkoopsom en het vastleggen van afspraken in een echtscheidingsconvenant. Maar we bieden ook hulp bij het aanvragen van de scheiding bij de rechtbank, het regelen van verzekeringen, partneralimentatie, de kinderen en meer. Tot slot helpen onze mediators een escalatie te voorkomen door professionele en onpartijdige bemiddeling. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.

Scheiding convenant
“Ze kwamen met oplossingen die wij nooit hadden kunnen bedenken. Zijn heel meelevend en zeker onpartijdig. Ze praten op een rustige manier zodat de onbekende wereld een stukje begrijpelijker wordt. Scheiden is echt rot maar ze maken het je wel een stuk fijner door je echt, zoals ze je beloven, de administratieve zorgen te ontnemen. Ik geef mijn leerlingen niet vaak een 10 maar die hebben jullie verdiend! Bedankt.”
10
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9