Scheiden na je vijftigste
Scheiden na je vijftigste is allang geen taboe meer. Veel mensen uit een oudere generatie houden vast aan het idee van een huwelijk ‘tot de dood ons scheidt’, maar de cijfers liegen er niet om. Steeds meer mensen die ouder zijn dan 50 kiezen er toch voor om te scheiden. Ieder jaar scheiden er 20.000 50+’ers. Dit betekent dat 1 op de 3 koppels die uit elkaar gaan, ouder is dan 50 jaar. Het komt dus vaker voor dan je denkt, maar wat maakt scheiden als 50+’er nu anders dan een scheiding op jongere leeftijd? Wij leggen het je hieronder uit.
Oorzaken scheiden op latere leeftijd
Een ‘grijze scheiding’, oftewel een scheiding na je vijftigste, komt steeds vaker voor. Tegenwoordig is er steeds meer begrip voor, maar mensen reageren soms nog verontwaardigd. ‘Waarom blijf je niet bij elkaar voor de kinderen?’ of ‘Waarom zing je het niet nog even samen uit?’.
Vroeger was het niet gebruikelijk om te scheiden op oudere leeftijd. Mensen bleven vaak voor de kinderen bij elkaar, ook al was de rek er al lang uit. Uiteindelijk veranderde een passievol huwelijk in een meer vriendschappelijke band. Daar ligt dan ook meteen een nijpend punt van het probleem. Als je er een huwelijk van dertig of veertig jaar op hebt zitten, is de rek en passie er vaak wel een beetje uit. De relatie is dan beter omschreven als ‘comfortabel’. Uit gemakzucht en gewoonte blijven koppels dan toch bij elkaar.
Ook seksualiteit speelt hierin natuurlijk een grote rol. Hoe aantrekkelijk vind je elkaar nog na dertig of veertig jaar huwelijk? Ook bij vijftigplussers is vreemdgaan of het verliefd worden op een ander een veelvoorkomende oorzaak van hun scheiding. Uit Brits onderzoek blijkt dat bijna dertig procent van de mensen aangeeft dat hun partner nog maar weinig interesse heeft in seks.
Bij het bereiken van de pensioenleeftijd gaan ook steeds meer mensen kritisch naar hun relatie kijken. Mensen willen namelijk gelukkig oud worden en van hun pensioen genieten. Het is dan wel belangrijk dat jij en je partner het eens zijn over de invulling van het pensioen. Als de één de wereld wilt rondreizen, terwijl de ander de tijd wil doorbrengen in een buurthuis, leidt dit vaak tot discussies. Vaak is dit een reden dat koppels uit elkaar groeien en soms zelfs gaan scheiden. Beide partners hebben dan alle vrijheid om hun pensioen zelf in te delen.
Bovendien is scheiden een stuk makkelijk en ook meer geaccepteerd dan vroeger. Ook zijn mensen tegenwoordig zelfstandiger en minder afhankelijk van elkaar. Persoonlijk geluk is meer op de voorgrond getreden en we willen ook na ons vijftigste een leven dat we zelf vorm kunnen geven.
Gevolgen scheiden als 50+’er
Wat zijn de gevolgen van een scheiding als 50+’er? Waarin verschilt het van scheiden op een jongere leeftijd?
Een scheiding als vijftig plusser voelt niet per se anders dan een scheiding op een andere leeftijd. Het grote verdriet en het gevoel van leegte blijft aanwezig bij iedere scheiding. Als vijftig plusser heb je vaak wel een langere relatie gehad en heb je samen een leven opgebouwd. Jullie hadden waarschijnlijk ook al nagedacht over hoe jullie de rest van het leven wilden doorbrengen. Het is een harde klap als dit in duigen valt. Het is als vijftig plusser ook moeilijker om je leven opnieuw op te bouwen en de angst om alleen achter te blijven is vaak groter.
Of je nu jong uit elkaar gaat of op latere leeftijd: familiebanden blijven altijd een belangrijke factor om rekening mee te houden. Je sociale vangnet ziet er na je vijftigste wel anders uit dan op je dertigste. Vaak zijn er bijvoorbeeld geen ouders meer om op terug te vallen.
Ben je ook opa of oma? Dan moet je ook rekening houden met kinderen en kleinkinderen. Hoe verdeel je de tijd met de kleinkinderen tussen jou en je ex-partner? En wie past wanneer op? Het is belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Je wilt voorkomen dat de kleinkinderen het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen hun opa en oma.
Daarnaast is het sowieso belangrijk om te letten op voldoende sociale contacten. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die scheiden na hun vijftigste en daarna erg eenzaam worden. Probeer voor jezelf daarom een fijne kring mensen om je heen op te bouwen. Wellicht heb je die al, maar zo niet, dan is het fijn om nieuwe mensen te leren kennen. Een club, nieuwe hobby of vereniging kan hierin een grote rol spelen.
Als 50+’er zijn de financiële gevolgen van een scheiding vaak een stuk groter. Dat zit ‘m vooral in het pensioen. Je bent op een leeftijd aangekomen waarbij je al met pensioen bent of binnenkort met pensioen gaat. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, moeten jullie het pensioen verdelen. Dat heeft natuurlijk gevolgen voor de hoogte van je pensioen. De jaren waarin je nog pensioen kunt opbouwen zijn al (bijna) gepasseerd. Ook het opgebouwde spaargeld moet verdeeld worden tussen jou en je ex-partner. Je moet dus kritisch gaan kijken hoe je alleen rond gaat komen.
Heel belangrijk: geef de scheiding binnen twee jaar door aan jullie pensioenfondsen. Dit is de wettelijke termijn waarop dit moet gebeuren. Doe je dit niet binnen twee jaar? Dan loop je het risico dat je pensioen volledig naar je ex-partner gaat en dat je zelf zult moeten rondkomen van je AOW.
Als je een nieuwe woning wilt kopen na je vijftigste en je bereikt binnen 10 jaar de AOW-leeftijd, dan wordt niet alleen je huidige inkomen meegeteld voor de hypotheek, maar ook je toekomstige pensioen.
Wil je in de huidige woning blijven wonen? Dan moet je jouw partner uitkopen wanneer jullie de woning samen gekocht hebben. Omdat de kans groter is dat het huis is afbetaald, zit er meestal veel overwaarde op de woning. Het uitkopen van je partner loopt daardoor soms flink in de papieren.
Na een scheiding moet je misschien partneralimentatie betalen of kun je deze ontvangen. Je hebt namelijk de plicht om elkaar financieel te onderhouden als een van jullie niet het eigen levensonderhoud kan voorzien. Je moet ook rekening houden dat je pensioen en een eventuele lijfrente-uitkering ook meetellen als inkomen. Dit kan de hoogte van de partneralimentatie beïnvloeden.
Jongere stellen zijn er misschien niet zo mee bezig, maar als vijftigplusser is dit wel erg belangrijk: het testament. Waarschijnlijk heb je die in het verleden ooit eens samen met je partner opgesteld. Nu je gescheiden bent, wil je waarschijnlijk wat punten in het testament veranderen. Belangrijk dus om dit aan te laten passen bij een notaris, anders is de kans groot dat jouw erfenis naar je ex-partner gaat.
Het klinkt nu misschien of scheiden als 50+’er alleen maar negatieve gevolgen heeft, maar dit is natuurlijk niet waar. De financiële en emotionele aspecten zijn lastig, maar je merkt dat je er meer vrijheid en uiteindelijk ook meer levensvreugde voor terugkrijgt. Vooral als de rek er al even uit was, voelt het vaak als trekken aan een dood paard. Wanneer je gescheiden bent, heb je ook alle tijd om de toekomst zelf in te gaan richten. De kinderen zijn uitgevlogen en ook een baan is (binnenkort) geen verplichting meer. Je kiest nu eindelijk voor jezelf en je bouwt je leven op zoals jij dit wil.
Scheiden na je vijftigste? Mediation helpt!
Bij iedere scheiding moet er veel geregeld worden, maar bij een scheiding na je vijftigste komen er nog een paar extra factoren bij kijken. Het is voor jullie toekomst, maar ook voor de toekomst van jullie kinderen en kleinkinderen belangrijk om alle zaken goed te regelen. Hebben jullie hierbij hulp nodig? En willen jullie dat de scheiding soepel en vlekkeloos verloopt? Dan helpt mediation!
Een mediator scheiding is een onafhankelijke en onpartijdige deskundige die jullie helpt de scheiding te regelen. Ook verzorgt een mediator bemiddeling, waardoor goede afspraken gemaakt worden, de scheiding vlot rondkomt en een vechtscheiding wordt voorkomen.
Bij Zorgeloosch bieden we niet alleen hulp bij het persoonlijke aspect van jullie scheiding, maar ook juridisch en financieel advies. Wanneer je scheidt op latere leeftijd komt deze hulp juist erg goed van pas. Met mediation voorkom je bovendien dat je dure advocaten moet inschakelen en de scheiding moet uitvechten via de rechtbank. Kortom: met het inschakelen van een mediator zorg je voor een professionele partij die jullie volledig begeleidt en ontzorgt in de scheidingsprocedure. Dat biedt rust voor nu en zekerheid voor de toekomst.
Zorgeloosch scheiden
- Uit elkaar gaan op de manier die jullie past: Mediation, Zelf Regelen of met een advocaat
- Specialist in hypotheek en uit elkaar gaan
- Uit elkaar vanaf €300 p.p.
- De kinderen staan bij ons op één, daarom hebben we speciaal oog voor hen tijdens jullie scheiding.
Over Zorgeloosch
Zorgeloosch verzorgt mediation en financieel advies bij een scheiding. Wij ondersteunen jullie van A tot Z. Zo helpen wij jullie alles te regelen voor bijvoorbeeld jullie woning en hypotheek, de scheiding aanvragen bij de rechtbank, het regelen van pensioen, verzekeringen, partneralimentatie en meer. Ook helpen onze mediators door middel van bemiddeling een escalatie te voorkomen. Bij Zorgeloosch vind je alles onder één dak om jullie scheiding in goede banen te leiden en zorgeloos uit elkaar te gaan.
Ga je scheiden? Ontdek of mediation jullie kan helpen
Praat met ons in een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.