Hoelang duurt een scheiding?
Een scheiding varieert in tijdsduur, afhankelijk van verschillende factoren: de gekozen procedure, de mate van overeenstemming tussen beide partijen, of er kinderen betrokken zijn. Iedere scheiding is immers anders. In dit artikel bespreken we wat je kunt verwachten en welke stappen invloed hebben op de doorlooptijd van een scheiding.
De procedure van scheiden
De scheidingsprocedure start doorgaans met de beslissing om te scheiden. Vervolgens is het belangrijk om te inventariseren wat voor jullie geregeld moet worden. Wanneer dit in kaart is gebracht kunnen de juridische en administratieve stappen in gang worden gezet:
- Het opstellen van een echtscheidingsconvenant
- Het opstellen van een eventueel ouderschapsplan
Afhankelijk van de complexiteit van jullie situatie en of een rechtbankprocedure nodig is, kan het proces variëren van enkele weken tot meerdere maanden. Het doorlopen van deze stappen is noodzakelijk om tot een definitieve scheiding te komen.
De gemiddelde tijd van een scheiding
Gemiddeld duurt een scheiding tussen de drie en zes maanden, inclusief rechtbankprocedure en inschrijving bij de gemeente. Deze tijd kan echter korter of langer zijn, afhankelijk van de mate van samenwerking tussen beide partners en de gekozen procedure.
Bij een eenvoudige scheiding zonder kinderen en met overeenstemming over financiële zaken, kan het proces aanzienlijk sneller verlopen. Wil je sneller scheiden? Dan is het belangrijk om goed voorbereid het proces in te gaan en waar mogelijk gebruik te maken van een mediator om conflicten te vermijden.
Heeft scheiden met kinderen invloed op de snelheid?
Ja, een scheiding met kinderen heeft vaak invloed op de duur van het proces. Bij een scheiding met kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. In dit plan staan afspraken over de zorgverdeling, omgangsregeling en financiële ondersteuning van de kinderen.
Het uitwerken van dit plan kan tijd kosten, vooral als er geen overeenstemming is tussen beide partijen. Het ouderschapsplan moet worden goedgekeurd door de rechtbank, wat extra tijd in beslag neemt.
Zit er een verschil in scheiden met een mediator en een advocaat?
De gekozen methode voor de scheiding kan een groot verschil maken in de doorlooptijd en de mate van onderling overleg. Bij een scheiding met een mediator proberen beide partijen samen tot afspraken te komen, wat doorgaans sneller kan verlopen dan een eenzijdige scheiding via een advocaat. Een mediator helpt bij het opstellen van een gezamenlijk verzoek tot scheiding, wat vaak leidt tot snellere doorlooptijden bij de rechtbank.
Voor een mediationtraject is het wel een vereiste dat beide partijen in staat zijn om samen aan tafel te zitten en afspraken te maken.
- Hoelang duurt scheiden met een mediator?
Een scheiding met een mediator duurt gemiddeld drie tot zes maanden, afhankelijk van de snelheid van het overleg en de complexiteit van de situatie. Als partijen een gezamenlijk verzoek indienen bij de rechtbank, zijn de doorlooptijden meestal korter.
- Hoelang duurt scheiden via een advocaat?
Een eenzijdige scheiding via een advocaat, waarbij de rechter uitspraak moet doen, duurt doorgaans minimaal negen maanden en kan in complexe situaties oplopen tot meerdere jaren. Dit hangt sterk af van de caseload van de rechtbank en de aard van het conflict.
Een gezamenlijk verzoek bij mediation biedt dus doorgaans een snellere en minder belastende oplossing, mits beide partijen bereid zijn tot samenwerking. Bij een eenzijdig verzoek, waar een advocaat vaak bij betrokken is, speelt de rechter een grotere rol, wat de procedure aanzienlijk kan verlengen.
Hoelang duurt het voordat er een uitspraak is bij een scheiding?
Wanneer de scheiding via de advocaat verloopt, is er vaak sprake van een wachttijd voordat er een uitspraak volgt. Na de indiening van het verzoekschrift en de eventuele zittingen doet de rechtbank een uitspraak over de scheiding.
Dit kan enkele weken duren, afhankelijk van de drukte bij de rechtbank en de complexiteit van het dossier. Onze ervaring is dat het gemiddeld twee tot drie weken in beslag neemt.
Wanneer ben je definitief gescheiden?
Een scheiding is pas definitief wanneer de uitspraak van de rechtbank is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Dit moet binnen zes maanden na de uitspraak gebeuren; anders vervalt de scheiding en moet de procedure opnieuw worden doorlopen.
Bij een eenzijdig verzoek via een advocaat kan het tot drie maanden duren voordat de inschrijving kan plaatsvinden. Deze wachttijd is nodig om de termijn waarbinnen hoger beroep kan worden ingesteld te laten verlopen. Als beide partijen het eens zijn, bijvoorbeeld na een mediation, kan het verzoek binnen enkele dagen na de uitspraak worden ingeschreven. Dit laatste stapje maakt het pas officieel: vanaf dat moment ben je definitief gescheiden.