Hoe help je een vriend bij zijn of haar scheiding? Een bescheiden guide
Ik wil scheiden en wat moet ik nu doen? Scheiden is een emotionele gebeurtenis en zit ingewikkeld in elkaar: voor elke Je telefoon gaat. Als je op het scherm kijkt, zie je de naam van je vriend staan. Je neemt op en je vriend vraagt of je tijd hebt om af te spreken. “Nu?” “Het liefst vandaag ja.” Beetje verbaasd vraag je of alles goed gaat. “Leg ik je zo wel uit”, krijg als reactie. Prima. In de auto/op de fiets/in de trein vraag je je af wat er zo dringend kan zijn. Eenmaal op de bank hoor je het: je vriend en zijn/haar partner gaan scheiden. Emoties lopen op, tranen in de ogen… En wat doe jij?
1. Luisteren zonder te veroordelen
Dit klinkt makkelijker dan dat het is. Luisteren en de gevoelens van de ander erkennen. Daarbij hoef je het niet met alles eens te zijn. Laat hem/haar praten en vraag door op wat diegene zegt zonder je eigen mening of advies te geven. Waarom? Meestal zitten de emoties hoog en wil iemand dat gewoon hardop kwijt. Op de inhoudelijke dingen kan je later ingaan.
Dus: vul niet de behoeftes van je vriend zelf in. Het lijkt bijvoorbeeld een goed idee om je vriend te kunnen koppelen aan die superleuke collega, maar bedenk dat je vriend er misschien nog helemaal niet aan toe is. Houd er dan ook rekening mee dat beslissingen en gedachtes van je vriend kunnen veranderen. Was de ex de ene dag nog een echte pain in the ass, de volgende dag kan dat weer anders zijn. Laat je dus niet uit over wat jij vindt van de ex en stel je neutraal op. Als er kinderen in het spel zijn, is dat des te belangrijker. Zij zien de anderen ook als familie en hun kinderen zijn ook vrienden. Houd dat vooral in stand.
2. Wees duidelijk dat je hem/haar steunt
Ook hierbij geldt, oordeel niet. Laat je vriend vooral weten dat je achter hem/haar staat en doe dat niet door de ex naar beneden te halen! Maar juist door de goede eigenschappen van je vriend te benoemen. Valkuil: ondersteun niet enorm enthousiast een impulsieve beslissing die genomen is door je vriend. Ook deze kan weer veranderen en vervolgens lijk jij wispelturig doordat je achter élke beslissing staat.
Laat je mening over het onderwerp achterwege en vraag voornamelijk door naar waarom hij/zij dit wil doen en hoe het komt dat hij/zij tot dit besluit is gekomen. Merk je weerstand bij je vriend, push dan niet door met je vragen. Wat je wel moet doen? Geef complimenten (lekker veel ook!), een schouder om op uit te huilen en een knuffel. Laat overdreven weten dat jij er voor hem/haar bent.
3. Herinner mijlpalen
Sommige dagen vallen net even zwaarder dan andere, zoals Valentijnsdag maar ook de trouwdag. Je vriend is die dag echt niet vergeten! Even laten weten dat je aan hem/haar denkt doet al wonderen. Daarnaast had je vriend ook een leven voor het huwelijk. Herinner hem/haar daaraan en haal wat leuke herinneringen op.
4.Wees een personal assistant
Een scheiding hakt er behoorlijk in bij je vriend. Ongeacht wie de scheiding voorstelde. Wat dan belangrijk is, is dat je helpt om de eerste emotie eruit te halen. Geef je vriend de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Pas later, en dit kan een tijdje duren, komt er een moment dat je vriend er klaar voor is om inhoudelijk met de situatie om te gaan. Dan ben jij ook nog nodig! Zorg ervoor dat je al informatie verzameld hebt. Dit kan over van alles gaan, zoals geldzaken, het juridische deel en de kinderen.
5. Nodig je vriend uit
Wanneer twee personen uit elkaar gaan, valt er een sociaal baken weg voor diegene. Nodig je vriend vaak uit om ervoor te zorgen dat hij/zij zich niet eenzamer voelt. De keus is dan altijd aan je vriend of ie komt. Maar je vriend voelt zich dan niet buitengesloten en kan afleiding wel gebruiken. Ook goed bevriend met de ex? Kies geen kant maar laat ze onderling bepalen of ze gezamenlijk willen komen of niet. Zo kom jij niet tussen hen in te staan.
MAAR het belangrijkste is om simpelweg aan je vriend te vragen ‘Waar heb jij nu behoefte aan?’ Hij/zij kan jou het beste vertellen wat je (niet) kunt doen.