Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is aanzienlijk gestegen. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde van de koppels, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ).

Deze trend heeft vooral te maken met de normverandering die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. De generaties die in de jaren 60 en 70 volwassen zijn geworden denken nu vaker dan vroeger, dat als je niet meer gelukkig bent met elkaar je er mee moet stoppen.

Documentairemaker en Gouden Kalf winnaar Niels van Koevorden maakt in samenwerking met de NCRV een documentaire over dit proces van scheiden op latere leeftijd.

In de film worden drie echtparen gevolgd die hebben besloten om uit elkaar te gaan. “Oudere mensen die na een lang leven samen, een nieuwe weg alleen durven in te slaan, zijn ook zeer moedige mensen”, zegt Niels. Moedig omdat ze veel zekerheden gaan loslaten en ervoor hebben gekozen om hun verdere leven op een andere manier in te vullen.

De hoofdpersonen zullen worden gevolgd tijdens de gesprekken met de mediator. Het hele traject vanaf de intake tot en met het ondertekenen van het convenant zal in beeld worden gebracht.

Financieel advies- en scheidingsbemiddelingsorganisatie Zorgeloosch werkt graag mee aan deze documentaire. Jeremy Otter ( Chief Divorce Officer) is blij met deze samenwerking. “Als grootste scheidingsorganisatie van Nederland zijn we ook maatschappelijk betrokken”. Onze scheidingsbemiddelaars helpen niet alleen om samen goede afspraken te maken voor de toekomst, maar geven ook inhoudelijke informatie en inzichten. Om te voorkomen dat het scheidingsconvenant straks niet voldoet aan de eisen van de bank of hypotheekverstrekker, werken onze bemiddelaars intensief samen met een financieel adviseur. Op die manier zorgen we ervoor dat de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.

De opnames van de documentaire zijn inmiddels gestart, maar we zoeken nog wel geschikte kandidaten die in beeld hun verhaal willen vertellen. Wanneer de documentaire wordt uitgezonden is op dit moment nog niet bekend.

“Scheiden is een emotioneel traject. In mijn geval ben ik 'wars' van alle administratieve rompslomp, omdat het emotionele de overhand neemt. De administratieve kant staat me tegen, al weet ik dat ik hier ook doorheen moet.

Met Zorgeloosch heb ik heel weinig met de administratie te maken gehad. Alles werd geregeld en uitgelegd, dus het is echt op een administratief zorgeloze manier scheiden.”
Mediator:
Nina Tillema
10
“Shabnam heeft ons waanzinnig goed begeleid. Zij wist ons op de juiste momenten te helpen door te wijzen op datgene wat je soms snel uit het oog verliest. Onze kinderen heeft ze op zeer vakkundige en liefdevolle manier door het proces geholpen. Door haar vakkundige hulp en tomeloze inzet is onze scheiding zonder 1 onvertogen woord afgewikkeld en kunnen wij met een traan en een lach terugkijken op een bijzondere ervaring.”
10