Tot de dood ons scheidt

Tot de dood ons scheidt

De gemiddelde leeftijd waarop mensen uit elkaar gaan is aanzienlijk gestegen. Een steeds groter deel van de mensen die scheiden is 50 jaar of ouder. In 2014 was dat een derde, tien jaar daarvoor een vijfde van de koppels, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek ( CBS ).

Deze trend heeft vooral te maken met de normverandering die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. De generaties die in de jaren 60 en 70 volwassen zijn geworden denken nu vaker dan vroeger, dat als je niet meer gelukkig bent met elkaar je er mee moet stoppen.

Documentairemaker en Gouden Kalf winnaar Niels van Koevorden maakt in samenwerking met de NCRV een documentaire over dit proces van scheiden op latere leeftijd.

In de film worden drie echtparen gevolgd die hebben besloten om uit elkaar te gaan. “Oudere mensen die na een lang leven samen, een nieuwe weg alleen durven in te slaan, zijn ook zeer moedige mensen”, zegt Niels. Moedig omdat ze veel zekerheden gaan loslaten en ervoor hebben gekozen om hun verdere leven op een andere manier in te vullen.

De hoofdpersonen zullen worden gevolgd tijdens de gesprekken met de mediator scheiding. Het hele traject vanaf de intake tot en met het ondertekenen van het convenant zal in beeld worden gebracht.

Financieel advies- en scheidingsbemiddelingsorganisatie Zorgeloosch werkt graag mee aan deze documentaire. Jeremy Otter ( Chief Divorce Officer) is blij met deze samenwerking. “Als grootste scheidingsorganisatie van Nederland zijn we ook maatschappelijk betrokken”. Onze scheidingsbemiddelaars helpen niet alleen om samen goede afspraken te maken voor de toekomst, maar geven ook inhoudelijke informatie en inzichten. Om te voorkomen dat het scheidingsconvenant straks niet voldoet aan de eisen van de bank of hypotheekverstrekker, werken onze bemiddelaars intensief samen met een financieel adviseur. Op die manier zorgen we ervoor dat de gemaakte afspraken ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn.

De opnames van de documentaire zijn inmiddels gestart, maar we zoeken nog wel geschikte kandidaten die in beeld hun verhaal willen vertellen. Wanneer de documentaire wordt uitgezonden is op dit moment nog niet bekend.

“Ik had er bij het eerste gesprek meteen een goed gevoel over dat de scheiding goed geregeld zou worden. Ik ben ook opgelucht dat ik niet alles tot in detail heb moeten uitzoeken en daar goede hulp bij had...”
Mediator:
Marco van Nus
9
“Duidelijke informatie, hier werd ook de tijd voor genomen. processen gingen lekker vlot, voor ik het wist was het convenant en het ouderschapsplan al opgezet met duidelijke afspraken. ik heb het als zeer prettig ervaren.”
9